Titlurile zilei

Scandal la Stațiunea Viticolă Iași. Concurs cu dedicație pentru postul de director adjunct. „De la Academie este această măsură, doamna Monica Hohota a solicitat, iar ei au aprobat” – FOTO/VIDEO

Publicat: 08 aug. 2023
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Scandal la Stațiunea Viticolă Iași. Concurs cu dedicație pentru postul de director adjunct. De la Academie este această măsură doamna Monica Hohota a solicitat iar ei au aprobat - FOTOVIDEO
Concurs cu dedicaţie la DCDVV, contabila visează la postul de director

Un scandal uriaș s-a iscat în jurul organizării concursului pentru postul de director economic. Contabila șefă, Monica Hohota, actual director adjunct economic cu delegație, și-ar fi aranjat postul

Deşi nu are decât studii universitare de licenţă, contabila şefă din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Iaşi (DCDVV) şi-ar fi aranjat singură concursul pentru ocuparea pe termen nedeterminat a funcției de director economic. Colegii susţin faptul că Monica Hohota și-ar fi plănuit și organizat concursul pentru ocuparea postului.

Concurs cu dedicaţie la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticutură şi Vinificaţie din Iaşi

Deşi prin Ordonanţa 34 din 12 mai 2023 se prevede organizarea concursurilor doar pentru departamentele unde sunt posturi unice, în cadrul Stațiunii Viticole se desfășoară un concurs pentru ocuparea funcției de director economic. Colegii Monicăi Hohota, fostă contabilă sefă, actual director adjunct economic cu delegație (pe perioadă determinată), îşi dau coate şi spun că sub presiunea faptului că directorul unităţii se apropie de pensionare a găsit soluţiile pentru a fi pusă titular pe postul de director economic.

„Este ordonanţă dată prin care se spune că sunt sistate toate angajările până pe 31 decembrie 2023. Ne-am trezit că Hohota Monica, care este economistă, aşa-zisă contabilă şefă, acum e director adjunct economic. Cei de la Academie, acum doi ani şi jumătate, ca să mai pună la bani (n.r. – pentru mărirea salariilor) au transformat totul în departamente.

Serviciul de contabilitate, serviciul cercetare şi serviciul tehnic, astfel, i-a făcut directori adjuncţi pe toţi. Ei stau de 3 ani pe poziţia asta, în contextul în care după 6 luni trebuie scos postul la concurs. Directoarea (n.r. – Doina Damian) a fost chemată la Academie şi a luat-o şi pe contabila şefă, Monica Hohota. Aceasta a făcut documentele, a făcut presiuni pe directoare şi a intrat la preşedintele Academiei ca să îi semneze organizarea concursului.

L-a prostit pe preşedinte că e post unic. Pe ordonanţa 34, care este cu privire la austeritate, posturile unice pot fi scoase în continuare la concurs. Ei, aici, la contabilitate, sunt 5, deci automat nu este post unic”, spun colegii Monicăi Hohota, actualul director economic cu delegație.

Monica Hohota, actualul director economic cu delegație, neagă acuzațiile

Reporterii BZI au discutat cu Monica Hohota pentru a cere lămuriri cu privire la organizarea concursului și informațiile furnizate de colegii săi. Întrebată dacă s-a implicat în demersuri și dacă a plătit pentru a primi funcția de director economic, unii colegi spun că ar fi dat o sumă de bani, Monica Hohota a negat totul.

„Deocamdată nu m-am înscris, deocamdată e în procedură de înscriere. Nu este adevărat (n.r. – nu a făcut demersurile pentru organizarea concursului). Cine v-a spus? Nu este nimic adevărat. Eu vreau să știu cine? Eu nu sunt obligată să răspund. Nu este nimic adevărat. Lumea e liberă poate să spună ce vrea. Nu știu dacă mă înscriu. Nu mă întrebați de comisie, nu fac eu, întrebați în altă parte. Ne vedem la tribunal”, a răspuns, fiind deranjată de întrebările reporterilor, Monica Hohota, director economic cu delegație.

Pe de altă parte, colegii femeii susțin faptul că postul de director economic ar fi ilegal, acesta ar fi fost inventat doar pentru mărirea unor salarii.

„Postul nu are nicio noimă, ca post e ilegal, nu există, în legea salarizării, postul de director adjunct. Postul nu îl regăsim pe nicăieri, staţiunea are legea ei de organizare. Conducerea e formată din consiliu şi director, mai departe sunt contabil sef, secretar științific şi inginer şef. Atât, astea sunt titlurile. Academia, ca să le mărească salariile de la 5.000 de lei la 9.000 de lei, a făcut acest artificiu şi i-a numit directori adjuncţi. Dacă ea avea 5 contabili, acum, ea e disperată că directoarea, în decembrie, pleacă la pensie şi vrea să primească repede postul”, mai spun colegii Monicăi Hohota.

Directoarea staţiunii strânge din dinţi, ar spune multe, dar se cenzurează

Reporterii BZI au mers și la directorul stațiunii, Doina Damian, pentru a cere mai multe informații cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea postului de director economic. Aceasta a ezitat, dar a lăsat de înţeles faptul că nu a avut încotro, a trebuit să semneze documentele.

„De la academie (n.r. – Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”) ni s-a spus să nu mai dăm niciun interviu. Noi suntem sub tutela Academiei, ce spune Academia, asta facem, nu putem să facem nimic în afară. Ea (n.r. – Monica Hohota) este, de vreo 2-3 ani, director cu delegație, fiind perioada pandemiei, s-a tot prelungit. Acum trebuie să dăm drumul la concurs.

Eu semnez doar după ce semnează președintele (n.r. – președintele Academiei). Vă rog să luați legătura cu dumnealui. Chiar vă rog să apelați la Academie să vă dea toate lămuririle. Doamna lucrează aici de peste 20 de ani. Contabil șef este din 2014. S-a luat hotărârea pe toată Academia că tot ce înseamnă cotabil șef, secretar științific și ingineri șefi să fie trecuți pe postul ăsta, de directori cu delegație, problema era de salarii, ceva, asta a fost singura problemă.

Concursul este publicat. Ea este de 3 ani aproape pe postul acesta, ca să intrăm în legalitate, așa, pe rând și ceilalți probabil (n.r. – în legătură cu organizarea concursului pentru postul de director economic). Asta e toată treaba, de la director cu delegație să treacă la director. De la Academie este această măsură, doamna a solicitat (n.r. – Monica Hohota), iar ei au aprobat”, a transmis Doina Damian, directorul DCDVV Iași.

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice: „Doamna Hohota are o experiență lungă și a fost economist și contabil șef în perioade foarte grele”

Contactat de reporterii BZI, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, a negat zvonurile. Acesta susține faptul că Monica Hohota a fost om de bază, iar legea i-ar permite să organizeze un astfel de concurs.

„Acolo sunt doar baze legale. Eu nu pot merge pe zvonuri. Eu am dat avizul pentru concurs și dau întotdeauna avizul pentru 65 de unități. Eu dau avizul conform Legii 45 și conform atribuțiilor legale. Acolo sunt mai multe posturi care trebuie plătite din buget și din bani publici. Eu nu vreau să fie plătite din bani publici oameni care nu produc suficient, cât trebuie să producă. Nu e dat de acum, e dat înainte de a apare ordonanța. Se dă concurs conform procedurilor și se respectă legea.

Dacă e legea în acțiune nu se dă concurs și gata. Se respectă toate procedurile. Ba da, este un post unic de director economic. Un director economic, într-o unitate oricât de mică ar fi, este teribil de important pentru tot ce înseamnă mai ales situația economică de acum a acestor unități. Cum ar putea fi aranjat, cu cine să fie aranjat? Cu mine? Cum să fie aranjat când pe mine mă interesează un sistem întreg să funcționeze, mă interesează situația de la Iași și de la stațiune, care necesită de ani de zile bani. E nevoie de director economic care să rezolve anumite chestiuni economice. Doamna Hohota are o experiență lungă și a fost acolo economist și contabil șef în perioade foarte grele pentru stațiune și s-au descurcat cât de cât.

Mă interesează oameni care să aibă o anumită experiență și profesională, și de altceva. Restul discuțiilor dintre ei, astea sunt chestiuni care le vom rezolva noi legat de ce înseamnă relațiile și activitatea lor, atribuțiile de serviciu. Am auzit de tot felul de zvonuri. Nu este niciun aranjament. De unde să plătească? Credeți că directorii de stațiuni au ei bani să plătească sumele care se vehiculau pe acolo”, a declarat Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Astfel, în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Iaşi urmează să se desfăşoare un concurs pentru postul de director economic. Contabila şefă, actual director adjunct economic cu delegație, Monica Hohota, şi-ar fi făcut cărţile pentru ocuparea funcției, deşi legea nu permite decât organizarea concursurilor pentru posturile unice.

Comentarii
  • Bunicul meu avea o vorba: ,, …draga nepoate, în viațã sã te ferești de 3 feluri de oameni; de oamenii spâni( chelioși), de femeile cu pãr galben( blondele natural, nu alea vopsite) si de contabile.

    Acum am 71 ani, am respectat in totalitate ce mi-a spus bunelul si am avut o viata fericita. Nu e gluma.
    Toti colegii/colegele mele de munca au avut de suferit in viata atunci cand nu au respectat aceste vorbe bãtrânești.

  • Pai daca Presedintele s-a lasat prostit si nu stie sa faca diferenta intre post unic sa plece acasa. Sa vina unul care stie. Si sa stie si cum sa ii ajute in mod real pe fermieri.

  • Dacă ajunge director, așa cum visează, în maxim 1 an dispare și Statiunea din Copou. Deja unii salariați și-au dat demisia, iar alții își caută un alt loc de muncă. Rămân pensionarii și cei care se fac că nu văd……Un control adevărat al organelor de control nu ar strica. Poate așa află și Tabara ce ,,om de bază” are la Scdv.

  • Umblă vorba că şi adresa cu care a plecat contabila la Bucureşti nu ar fi tocmai OK. Număr de înregistrare trecut chiar de ea, şi nu de secretară… Poate se sesizează şi organele de anchetă. Valeriu Tabără nici nu ştie cât de valabil este actul pe care l-a semnat. Bine însă că ştie despre probitatea profesională a împricinatei…

  • individa face parte din vechea ….”garda” , nu prea le are cu relatiile de munca ……..ea e cu spanzuratu „……De aia e nevoie ca salariattii sa isi ceara drepturile , sa stie ca au dreptul de munca si de relatii de munca conform codului muncii. Nu face individa asta ce vrea muschiu ei , oricat de director economic o fi ……………………..

  • Ehei dragii mosului, e boala veche, controlul si-l face singura dna asa-zisa director economic (asta-i de la colegii matale care nu prea te suporta), ca na sporul e bun de 900 lei pe luna, ce daca ai facultatea la apel de seara, iaca faci o ilegalitate daca iese ceva la salar, ca la stat ce naiba! da de tractoarele cu struguri care pleaca in toamna la tovarasi fara sa le vada contabilitatea nu se spune nimic, ia intrebati si pe inginerul sef ca el stie mai multe….alo ANAf-ul, DNA-ul, Curtea, politia….aude cineva ce sa intampla in Romanica noastra,… parerea mea monser….

  • Pentru Anonim!
    Buna asta cu contabilii….se confirma si la statiunea Dancu. Ma refer la programul ADER, ala cu embrionii care nu au mai fost embrioni si pentru care toata lumea a incasat niste salarii grasane. Domnul presedinte stie despre ce este vorba….stie si de contabila care a facut toate astea….si care e bine merci ca s-a transferat la alta institutie tot de la MADR….bine ca tace domnul presedinte….doar atat mai poate sa mai faca….faptul ca cercetarea

  • Trebuia demult acolo descinderi cu mascați anaf și etc, acum nu prea mai are ce controla , cei ce au lucrat acolo având o funcție de ” conducere” sunt la pensie acum, cu vilele terminate conturile și buzunarele pline, copii angajați în instituții publice la un loc călduț pt ca să putut, dar nu ar fi târziu nici acum pt pensionari care au lucrat acolo sa dovedească proprietățile care sunt pe numele lor al copiilor și nepoților…

  • Centrele de cercetare agricola sunt in pragul falimentului si voi va bateti pe posturi bine platite, nu va mai ajunge!!!!

  • S a speriat directoarea cu delegație Damian Doina și a anulat concursul pentru ocuparea postului de director adjunct economic..
    Ce repede s a mișcat.. de obicei e foarte înceată!

  • Praf în ochi! Speră sa nu mai fie sub lupa presei…Momentan se răzbună pe salariați și nu le-a dat salariile. Sau si-a îndreptat atenție spre Dancu…îi urmărește postul actualului director.

Adauga un comentariu