Local

Conferinţă la Aeroportul Iaşi. Noi proiecte anunţate de directorul Cătălin Bulgariu – UPDATE

Publicat: 08 iul. 2020
Conferinţă la Aeroportul Iaşi. Noi proiecte anunţate de directorul Cătălin Bulgariu - UPDATE
Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași

La această oră, la Aeroportul Internaţional Iaşi are loc o conferinţă susţinută de directorul Cătălin Bulgariu. Acesta va anunţa o serie de măsuri luate de aerogară, precum şi ultimele date de trafic din perioada pandemiei Covi-19. Conducerea aerogării îşi va prezenta raportul de activitate din ultima perioadă, dar şi alte aspecte.

UPDATE: Directorul Cătălin Bulgariu a menţionat că investiţiile în aerogară au crescut de la 3.5 milioane de lei în 2018 la 74.3 milioane lei în anul 2020. Acesta a mai spus, în cadrul raportului de activitate, că în ultimii 2 ani a fost nevoie de reabilitarea Terminalului T3 dat în funcţiune în 2015, dar şi monitorizarea pistei deschise în 2014 şi care prezintă numeroase neconformităţi.

În luna aprilie s-au înregistrat 4.800 pasageri, în timp ce în luna mai au fost 6.100 persoane care au tranzitat aerogara. În iunie au fost 8.600 pasageri, în vreme ce prognoza pentru iulie arată 30.000 persoane, media fiind de 1.000 pe zi. Conducerea aerogării a menţionat că speră la un trafic de 50.000 pasageri în luna august. La final de 2020 se arată un trafic la o treime din cel din anul 2019.

Pista de la Aeroportul Iași va fi demolată

Pista de la Aeroportul Iași va fi demolată, în baza unui proiect ce a fost aprobat de Consiliul Județean în 24 iunie. Pe o porțiune din pistă va fi ridicată platforma de parcare avioane de lângă hangarul Aerostar, cu 5 locuri de staționare a aeronavelor

O parte din pista de la Aeroportul Iași ar urma să fie demolată. Consiliul Județean Iași va analiza un proiect de hotărâre în ședința de plen de mâine, 24 ianuarie, pentru demolarea unei suprafețe din pista veche construită în 1969. În locul acesteia va apărea o platformă de parcare avioane care face legătura cu hangarul Aerostar pentru mentenanța avioanelor. Din pista veche de peste 85 mii metri pătrați va fi demolată o suprafață de peste 2.100 metri pătrați. Pista dată în folosință acum mai bine de 4 decenii a fost scoasă din uz în 2014 odată cu construirea pistei flexibile de 2.400 metri.

„Se solicită demolarea suprafaței de beton existentă pe fosta pistă de decolare aterizare, pe lățimea de 45 metri și lungimea de 48 metri, în suprafață de de 2.160 metri. Tronsonul de pistă betonată de 2.160 metri pătrați ce se dorește a fi demolat face parte din pista de decolare-aterizare veche în suprafață de 85.200 metri pătrați, an de construcție 1969, care în acest moment nu se mai află în exploatare. Se va cere și demolarea rezervorului de apă suprateran de 90 metri pătrați”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul Consiliului Județean Iași.

Platformă de parcare lângă hangarul Aerostar. Aeroportul Iași derulează un proiect de 7 milioane euro

Pista veche de la Aeroportul Iași a fost scoasă din uz și a fost folosită drept cale de rulare pentru avioane. Odată cu proiectul de suplimentare a parcării avioanelor de lângă hangarul Aerostar, pista veche va fi scurtată și va face loc parcării.

„R.A. Aeroportul Iași are în execuție proiectul Suplimentarea capacităților de operare pentru pista de decolare aterizare și platforma de staționare a aeronavelor la Aeroportul Iași, prin care se vor realiza următoarele construcții aferente acestui obiectiv de investiții. Suplimentarea platformei existente cu 4 locuri de parcare pentru aeronave tip C și 1 pentru averonave tip D + cale de rulare adiacentă Delta”, se arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea de inventar la data de 31.12.2019 pentru pista veche în suprafața de 85.200 metri pătrați este de 7.371.262 lei. Valoarea de inventar pentru zona demolată și propusă spre casare în suprafață de 2.160 metri pătrați este de 186.877 lei.

„Se mai are în vedere și scurtarea timpilor operaționali prin realizarea celei de a doua căi de rulare Charlie. De asemenea, se mai urmărește și realizarea a 23.700 metri pătrați construire platformă staționare aeronave — beton de ciment rutier, alți 21.350 metri pătrați construire cale de rulare — mixtura asfaltică. Se vor mai realiza și marcaje, balizaj și iluminat platformă”, se mai arată în proiectul de hotărâre al celor din județul Iași.

Adauga un comentariu