International

Confruntări armate intre Armenia şi Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabakh

Publicat: 27 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Confruntări armate intre Armenia şi Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabakh
Disputa se desfășoară de patru decenii intre Armenia şi Azerbaidjan

Au început ciocniri între forțele armene și azere din cauza disputatei regiuni Nagorno-Karabakh, cel puțin un elicopter azer fiind doborât. Armenia a declarat că Azerbaidjanul a lansat un atac aerian și de artilerie. Ulterior a declarat legea marțială și mobilizarea militară totală.

Azerbaidjanul a declarat că răspunde la bombardamente de-a lungul întregului front. Ambele părți au raportat decese de civili. Conflictul de lungă durată a izbucnit din nou în ultimele luni.

Ministerul rus de Externe a solicitat încetarea focului

Ministerul rus de Externe a solicitat încetarea focului imediat și discuții pentru stabilizarea situației.
Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au făcut parte din Uniunea Sovietică înainte de prăbușirea acesteia în 1991.
Timp de patru decenii, ei au fost blocați într-un conflict nerezolvat asupra Nagorno-Karabakh, recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar controlat de etnici armeni. Luptele de frontieră din iulie au ucis cel puțin 16 persoane, determinând cea mai mare demonstrație populară de ani de zile în capitala azeră Baku, cerând mobilizarea deplină și recucerirea regiunii.

Ce spun cele două părți?

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că un atac asupra așezărilor civile, inclusiv capitala regională Stepanakert, a început la ora locală 08:10 (04:10 GMT). Acesta a spus că a doborât două elicoptere și trei drone și a distrus trei tancuri.
„Răspunsul nostru va fi proporțional, iar conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga răspundere pentru situație”, a spus acesta într-un comunicat.

Oficialii au declarat că o femeie și un copil au fost uciși, iar alte rapoarte despre victime erau verificate.
Guvernul Armeniei a declarat legea marțială și mobilizarea militară totală , la scurt timp după un anunț similar din partea autorităților din regiunea separatistă.

„Pregătiți-vă să ne apărați patria sacră”, a spus premierul Nikol Pashinyan într-o declarație.
Între timp, Azerbaidjanul a anunțat o „operațiune contraofensivă a trupelor noastre de-a lungul întregului front pentru a suprima activitatea de luptă a forțelor armate din Armenia și pentru a asigura siguranța populației civile”.

Bombardarea intensivă a mai multor sate a dus la uciderea sau rănirea civililor și la deteriorarea infrastructurii, a declarat Ministerul Apărării. A adăugat că un elicopter a fost pierdut, dar echipajul a supraviețuit și că 12 sisteme de apărare aeriană armene au fost distruse. Acesta a negat alte pierderi raportate de Armenia. Tensiunile au izbucnit ultima dată în conflict în 2016, țările ciocnindu-se pe teritoriul disputat timp de patru zile.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) încearcă de multă vreme să medieze soluționarea conflictului, cu diplomați din Franța, Rusia și SUA – care alcătuiesc Grupul OSCE Minsk – care încearcă să construiască pe un încetare a focului.

 

Adauga un comentariu