Local

Consilierul local Corneliu Popescu a dat în judecată Agenția Națională de Integritate! Ieșeanul le cere magistraților să anuleze raportul de evaluare întocmit pe numele său!

Publicat: 30 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consilierul local Corneliu Popescu a dat în judecată Agenția Națională de Integritate Ieșeanul le cere magistraților să anuleze raportul de evaluare întocmit pe numele său
Agenția Națională de Integritate a fost dată în judecată de un consilier local ieșean

Agenția Națională de Integritate a fost dată în judecată la Iași de către consilierul local Corneliu Popescu. Acesta le cere magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să anuleze raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate pe numele lui

Consilierul local Corneliu Popescu a decis să dea în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI). Ieșeanul le cere magistraților din cadrul Curții de Apel să anuleze raportul de evaluare întocmit recent de inspectorii de integritate pe numele său.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al procesului în contencios administrativ, după care judecătorii ieșeni vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

De unde a pornit scandalul dintre consilierul local și Agenția Națională de Integritate

Pe data de 13 mai 2020, Agenția Națională de Integritate a precizat faptul că a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a șapte aleși locali. Printre aceștia se regăsea și numele consilierului local din comuna Belcești Corneliu Popescu. Acesta a fost acuzat de incompatibilitate de către cei de la ANI.

„În perioada 29 noiembrie 2017 – 16 ianuarie 2020, acesta a exercitat simultan calitatea de consilier local și funcția de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unei structuri aflate în aparatul de specialitate al primarului, fiind obținute venituri impozabile în valoare de 81.918 lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile Legii nr. 161/2003″, a menționat Agenția Națională de Integritate.

Conform inspectorilor de integritate, persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Acuzațiile aduse de Agenția Națională de Integritate în cazul consilierului local

Consilierul local din comuna Belcești ar fi încălcat două prevederi legale, potrivit celor de la Agenția Națională de Integritate.

„A fost încălcat articolul 88, alineatul 1, litera c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții și calități: …calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului județean ori al prefecturii din județul respectiv. De asemenea, au fost încălcate prevederile articolului 91, alineatul 3, din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secțiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcțiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, au subliniat cei de la ANI.

Aceștia au adăugat că fapta consilierului local cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.
Acum, urmează ca judecătorii ieșeni să stabilească ce se va întâmpla în continuare în cadrul litigiului dintre consilierul local Corneliu Popescu și Agenția Națională de Integritate.

Adauga un comentariu