Stresul, lipsa de hidratare sau o dietă săracă în fibre sunt principalele cauze ale constipației ocazionale. Dar încetinirea tranzitului are uneori si motive mai neașteptate.
Hipotiroidia
Tiroida reglează buna funcționare a metabolismului. Deci, când nu functioneaza bine, metabolismul (și tranzitul) devin mai puțin active. Progresia fecalelor de-a lungul colonului va fi încetinită, ceea ce favorizează deshidratarea lor și complică expulzarea acestora.
Luati suplimente
Suplimentarea cu calciu sau fier declanșează frecvent constipație, uneori de la primul aport. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris aceste suplimente, aveți nevoie de ele. Așadar, nu le opriți, ci îmbogățiți-vă dieta cu fibre vegetale, consumând legume fierte (spanac, praz), legume crude, fructe (smochine, prune uscate) și pâine integrală. Limitați, de asemenea, ceea ce constipă, adică dulciurile, bananele, ciocolata, orezul și alimentele grase. Și nu uitați să beți multă apă, eventual îmbogățită cu magneziu.
Folositi prea multe laxative
Se numește boala laxativă. Apare în timpul utilizării prelungite (dieta de scădere în greutate) a acestor medicamente, ceea ce duce la dependență cu nevoie regulată și necesitatea creșterii dozelor. Când încercați să le opriți, apare constipație severă. Acest lucru se întâmplă mai ales cu așa-numitele laxative stimulante (Dulcolax, de exemplu) care acționează prin stimularea nervilor din colon. De-a lungul timpului, deoarece mușchii nu mai sunt folosiți, se slăbesc și nu își mai exercită efectul asupra tranzitului.
Dacă trebuie să recurgeți la laxative, alegeți un așa-numit laxativ osmotic care înmoaie scaunul creând o cerere de apă în intestin și astfel faciliteaza emisia lui.
Luati anumite medicamente
Unele medicamente au efectul secundar de a fi anticolinergice. Adică duc la uscăciunea membranelor mucoase, la scăderea producției de salivă și la scăderea activității intestinului. Acesta este cazul pentru un număr mare de analgezice (cu opiacee în partea de sus a listei), anumite antidepresive și tranchilizante, antiacide (împotriva refluxului) care conțin aluminiu sau calciu, medicamente anticonvulsivante (pentru epilepsie) sau cele care tratează boala Parkinson.
În acest caz, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă va prescrie un laxativ ușor.
Aveti sindromul intestinului iritabil
Când aveți sindromul intestinului iritabil, colonul se contractă spasmodic, dar fără a propulsa fecalele. Mai degrabă, aceste spasme pot întârzia mișcarea prin tractul digestiv, ceea ce duce la constipație.
Cazurile ușoare de sindrom de colon iritabil pot fi de obicei rezolvate prin modificări ale dietei și stilului de viață. Pentru cazurile moderate până la severe, există medicamente eliberate pe bază de rețetă.