Sanatate

Consumul de aspirină previne infarctul. Ce spun specialiștii

Publicat: 25 oct. 2021
medic ce ofera o pastila si un pahar cu apa
O aspirină pe zi previne infarctul de miocard

Administrarea zilnică a unei pastile de aspirină previne infarctul. Specialiștii susțin că aspirina previne bolile de inimă, subțiază sângele, ceea ce previne formarea cheagurilor de sânge și ajută la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC).

Nenumărate studii demonstrează că administrarea aspirinii reduce riscul unui al doilea accident cerebral sau infarct. Dovezile care confirmă că aspirina ar putea oferi protecție împotrivă unui prim accident vascular sunt mult mai puține.

Consumul zilnic de aspirină previne infarctul

Cercetătorii britanici susțin că persoanele ce nu au afecțiuni cardiovasculare și fac din consumul aspirinei un obicei au risc mai scăzut de a suferi un infarct miocardic.

Medicii din SUA recomandă adulților care nu au avut infarct sau accident vascular cerebral, dar prezintă totuși un risc la astfel de situații, să ia zilnic câte o pastilă de aspirină. Acest obicei de fapt funcționează ca o strategie de prevenire primară a unor evenimente neplăcute.

Societatea de Cardiologie din SUA susțin că tratamentul cu aspirina este recomandat doar în cazul în care beneficiile nu depășesc riscurile.

Persoanele care sunt alergice la acidul acetilsalicilic nu pot lua aspirină. Chiar și pentru administrarea unui medicament atât de comun ca și aspirina specialiștii recomandă consultul unui medic sau farmacist.

Avertizarea specialiștilor: Aspirina poate provoca sângerări interne!

Deși mulți cercetători recomandă administrarea unei pastile de aspirină pe zi, sunt studii care avertizează că acest medicament poate provoca sângerări interne majore.

Cel mai recent studiu efectuat la o universitate britanică confirmă faptul că aspirina scade cu 11 % riscul de evenimente cardiace. Însă, o astfel de schemă de tratament are consecințe grave. Persoanele au un risc cu aproape 50 % mai mare să aibă o sângerare internă. Riscul de sângerare este crescut în rândul persoanelor în vârstă, acestea putându-se manifesta în special la nivelul creierului sau la intestine.

Unii experți consideră că pentru a folosi aspirina cu scopul de a preveni un infarct, oamenii trebuie să meargă întâi la doctor pentru a afla riscurile administrării regulate a acestui medicament.

Medicii recomandă ca persoanele cu vârste cuprinse între 50 de ani și 69 de ani, cu un risc crescut de boli cardiovasculare, pot lua câte o pastilă pe zi ca un mijloc de prevenție împotriva acestor maladii. Tot cercetătorii din SUA afirmă că aspirina ar trebui să crească speranța de viață.

Aspirina previne anumite tipuri de cancer

În condițiile în care cancerul de colon și maladiile cardiovasculare sunt principalele afecțiune de deces în SUA, medicii recomandă administrarea aspirinii și pentru prevenția cancerului de colon. Aceasta ar trebui să fie consumată în cantități mici, zilnic între 70 și 81 mg.

Un al studiu realizat de către cercetătorii de la „Massachusetts General Hospital“ din SUA a demonstrat că utilizarea în mod regulat a aspirinei reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de ficat. De asemenea, aspirina previne și o afecțiune cu care se confruntă femeiele însărcinate – preeclamsia, boală constă în valori crescute ale tensiunii arteriale.

Chiar dacă aspirina este recomandată persoanelor pentru a preveni unele forme de cancer, totuși acest medicament rămâne a fi cheia unei inimi sănătoase. Împreună cu un regim de alimentare corect, sport, aspirina previne infarctul de miocard mai ales la persoanele diabetice.

Adauga un comentariu