Specialiștii Direcției Agricole vor verifica piețele din Iași în această perioadă. Vor fi controlate documentele pe care le dețin atât agenții economici, cât și producătorii persoane fizice. Cei prinși că încalcă legislația pot fi amendați cu minimum 5.000 de lei și maximum 20.000 de lei
Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași a demarat controalele în piețele din Iași, unde verifică atât atestatele de producător, cât și carnetele de comercializare ale comercianților. Verificările vor fi făcute în această perioadă întrucât tot mai mulți producători din Iași au atras atenția, atât verbal, cât și scris, asupra faptului că documentele deținute de așa-zișii producători sunt falsificate și obținute în mod ilegal de către persoane care nu fac agricultură, dar pretind că sunt fermieri pentru a avea un loc asigurat de vânzare în marile piețe.
Dacă sunt descoperite ilegalități, comercianții pot încasa amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, iar dacă aceștia sunt la prima abatere, pot primi doar avertisment. Consilierii din cadrul Serviciului monitorizare, inspecții tehnice, verificare și control în domeniul agriculturii și industriei alimentare și statistică agricolă vor verifica standardele de conformitate privind comercializarea legumelor și fructelor în piețele din Iași. Aceste verificări sunt efectuate periodic, fiind aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei celor care încalcă legislația.
Fermierii din Iași pot obține de la Direcția Agricolă certificarea ecologică
Producătorii care vor să vândă în piețele din Iași trebuie să obțină atestatele de la primăriile unde sunt înregistrați, să se înregisteze la Direcția Agricolă și să respecte regulile privind comercializarea produselor. Producătorii din Iași care au fructe sau legume ecologice, cresc animale sau cultivă cereale pot obține atestatul de producător ecologic. Printre documentele necesare înscrierii la instituția din Iași, care verifică și eliberează certificatele ecologice, sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare.
De asemenea, fermierii din Iași sunt obligați să aibă declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
APIA va demara plata avansului din subvenții începând cu 18 octombrie 2021
Pe de altă parte, fermierii din Iași vor obține primii bani din subvențiile acordate în anul 2021 de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începând cu 18 octombrie 2021. Potrivit reglementărilor europene, plata avansului APIA poate demara de la mijlocul lunii octombrie și se poate desfășura până în ultima zi din luna noiembrie 2021. Din 1 decembrie, la nivel european, se declanșează plata integrală a subvențiilor, cu termen de finalizare data de 30 iunie anul viitor. Avansul din subvenții reprezintă 70 la sută din suma totală acordată fiecărui fermier în schema unică de plată pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru înverzire și plata pentru tinerii fermieri. În cadrul SAPS se acordă 95,4751 euro la hectar, sumă mai mică față de cea acordată în anii precedenți.