Economic Local

Fermierii din Iași primesc avansul din subvențiile acordate de APIA. Plățile vor demara începând de luni, 18 octombrie 2021, pentru anumite scheme de finanțare

Publicat: 08 oct. 2021
Sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași
Fermierii din Iași primesc de la APIA avansul din subvenții, care reprezintă 70 la sută din suma totală acordată fiecărui beneficiari, începând cu 18 octombrie 2021. Din 1 decembrie, la nivel european, se declanșează plata integrală a subvențiilor, cu termen de finalizare data de 30 iunie anul viitor

Primele plăți către fermierii din Iași care au solicitat subvenții de la APIA în anul 2021 vor fi efectuate începând cu jumătatea acestei luni. Agricultorii primesc un avans de 70 la sută din valoarea subvențiilor acordate pe schemele de finanțare care presupun plăți directe prin Fondul European de Garantare Agricolă

Fermierii din Iași vor obține primii bani din subvențiile acordate în anul 2021 de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Potrivit reglementărilor europene, plata avansului APIA poate demara de la mijlocul lunii octombrie și se poate desfășura până în ultima zi din luna noiembrie 2021. Din 1 decembrie, la nivel european, se declanșează plata integrală a subvențiilor, cu termen de finalizare data de 30 iunie anul viitor.

Avansul din subvenții reprezintă 70 la sută din suma totală acordată fiecărui fermier în schema unică de plată pe suprafață (SAPS), plata redistributivă, plata pentru înverzire și plata pentru tinerii fermieri. Astfel, în cadrul SAPS se acordă 95,4751 euro la hectar, sumă mai mică față de cea acordată în anii precedenți. De asemenea, în cadrul schemei redistributive, se acordă 5 euro, la hectar, pentru cei care exploatează între 1 și 5 hectare. Fermierii din Iași care au între 5 și 30 de hectare primesc 48,1457 euro/ha. În ceea ce privește plata pentru înverzire, suma stabilită la plată este de 57,8931 euro/ha, iar pentru tinerii fermieri, 40.4514 euro, la hectar. Cuantumul estimat pentru sectorul zootehnic este de 16,55 euro pe cap ovină/caprină.

Fermierii din Iași primesc avansul din subvențiile pentru anul 2021 începând de luni, 18 octombrie 2021

Aceste plăți vor fi efectuate după ce APIA a finalizat controalele administrative, adică controalele pe teren, atât clasice, cât și cele prin teledetecție. Acestea vor fi finalizate în această perioadă, până în prezent fiind controlați un număr de 266 de fermieri, din cei 313 incluși în eșantionul de control. În campania de depunere a cererilor unice la APIA, în anul 2021, derulată în perioada 2 martie – 30 iunie 2021, au fost înregistrate 18.000 de solicitări din partea fermierilor, pentru 280.000 de hectare exploatate în județul Iași.

În ultimii ani a crescut suprafața pentru care se solicită subvențiile și a scăzut numărul solicitanților, ceea ce arată că tot mai mulți agricultori din Iași au comasat terenurile. În ceea ce privește plățile făcute de APIA către beneficiarii din județ, pentru anul de cerere 2020, au fost efectuate plăți în valoare de 60 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au fost acordați fermierilor care exploatează terenuri agricole, care au depus cereri în schema unică de plată pe suprafață (SAPS).

Crescătorii de bovine din Iași au obținut banii pentru ajutorul COVID-19

Ultimele plăți efectuate de APIA către fermierii din Iași au fost făcute în schema pentru ajutor COVID-19 pentru crescătorii de bovine. APIA a virat banii către 2.127 de fermieri din Iași, care au solicitat ajutorul COVID-19, efort bugetar în valoare de 5,8 milioane de lei. Crescătorii din Iași au depus 2.141 de cereri în schema derulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru 30.973 de bovine și 2.721 de tone de lapte. Sumele acordate sunt în valoare de 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei / tona de lapte. Suma maximă ce poate fi acordată unui fermier din Iași nu poate depăși 225.000 de euro. Schema de ajutor de stat are rolul de susținere a activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

Adauga un comentariu