Eveniment-Social

Controale în tot județul Iași pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Ce au descoperit autoritățile în weekend

Publicat: 05 oct. 2020
Sute de societăți comerciale au fost verificate pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19
Polițișii au verificat mai multe localuri pentru a vedea dacă se respectă măsurile legate de COVID-19

Polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au verificat mai multe unități comerciale

În weekend, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. La activitățile desfășurate în cele două zile au participat peste 600 de politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Peste 100 de societăți comerciale au fost verificate

Astfel, au fost verificate 112 societăți comerciale și 50 de mijloace de transport, fiind legitimate 209 persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acțiunilor au fost aplicate 83 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 11.700 de lei, dintre care 55 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, iar 28 conform Legii nr. 61/1991.

Un bărbat a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 55/2020, deoarece nu a purtat masca de protecție în timp ce se afla într-o piață din municipiul Iași. Un bărbat a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 55/2020 deoarece nu a purtat masca de protecție în timp ce conducea un microbuz de transport persoane, pe DJ 249 A.

Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

Polițiștii au transmis câteva recomandări

Polițiștii au trimis câteva recomandări cetățenilor.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare socială

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea socială. În Iași terasele sunt deschise, iar în unele cazuri aceste măsuri nu sunt respectate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Până în acest moment, cele mai bune metode de a evita infectarea sunt distanțarea socială și igiena.

Adauga un comentariu