La psiholog

Copiii crescuți în zone mai verzi sunt mai inteligenti

Publicat: 04 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Copiii crescuți în zone mai verzi sunt mai inteligenti
Copiii crescuți în zone mai verzi sunt mai inteligenti: spațiile verzi, urbane sau nu, au o multitudine de beneficii pentru populații

Copiii care locuiesc în orașe, dar crescuți în apropierea zonelor verzi, ar avea un IQ mai mare, fata de coeficientul de inteligenta al celor care traiesc departe de acestea, potrivit unui studiu belgian recent. Pe lângă inteligență, cercetarea a mai dezvăluit că verdeața are și un efect benefic asupra comportamentului lor.

Orașele, mai ales cele mari, sunt adesea opuse naturii si aerului curat. Numeroase studii au afirmat că spațiile verzi, urbane sau nu, au o multitudine de beneficii pentru populații, în special în ceea ce privește reducerea stresului și activitatea fizică. În plus, există dovezi din ce în ce mai mari că un mediu verde poate îmbunătăți funcția cognitivă. Într-un studiu recent publicat în revista PLOS Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Hasselt (Belgia) consideră că creșterea într-un mediu urban verde ajută la creșterea inteligenței copiilor și la niveluri mai scăzute de comportament dificil.

Mai exact, au descoperit că copiii care cresc în zone cu puțină verdeață riscă să aibă scoruri mai mici ale coeficientului de inteligență (IQ). Echipa științifică spune că există deja dovezi semnificative că spațiile verzi îmbunătățesc diferite aspecte ale dezvoltării cognitive a copiilor, dar studiul lor este primul care se referă mai specific la IQ. Aceasta a constat în utilizarea imaginilor din satelit pentru a măsura nivelul de verdeață din mai multe cartiere: parcuri, grădini, copaci de pe stradă și orice altă vegetație. În același timp, cercetătorii au putut accesa date despre 600 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, inclusiv despre IQ-ul lor.

Investițiile în spațiile verzi, foarte importante pentru coeficientul de inteligenta al copiilor si nu numai

Copiii crescuți în zone mai verzi sunt cu adevarat mai inteligenti? Scorul mediu IQ a fost de 105, dar oamenii de știință au descoperit că 4% dintre copiii care trăiesc în zone cu verdeață scăzută au avut un scor sub 80, în timp ce niciun copil care trăiește în zone mai verzi nu a avut un scor mai mic de 80. Mai mult, comparând copiii în funcție de apropierea lor de aceste zone, au observat că cei care locuiau în zone cu puțină verdeață obțineau în medie 2,6 puncte IQ mai puține. Aceste diferențe nu au fost legate de nivelul economic al familiilor, deoarece efectul a fost observat în zonele cele mai bogate și cele mai sărace.

Dificultățile lor comportamentale au fost, de asemenea, măsurate folosind o scară de evaluare standard. Scorul mediu a fost de 46 și, din nou, oamenii de știință au descoperit că copiii care trăiesc în zone mai puțin verzi au avut rezultate mai slabe în această zonă (cum ar fi atenția slabă și agresivitatea), în medie cu două puncte mai puțin conform rapoartelor furnizate de profesorii lor.

Zonele verzi sunt ideale pentru practicarea regulată a unei activități fizice și pentru legătura socială

Profesorul Tim Nawrot a declarat pentru The Guardian:

„Există dovezi din ce în ce mai mari că mediile verzi sunt asociate cu funcția noastră cognitivă, cum ar fi memoria și atenția. Planificatorii urbani ar trebui să acorde prioritate investițiilor în spațiile verzi, deoarece ajută la crearea unui mediu optim pentru copii pentru a-și dezvolta potențialul maxim.”

Dacă cercetătorii nu sunt în măsură să explice în mod clar de ce spațiile verzi pot fi benefice pentru dezvoltarea intelectuală și comportamentală a copiilor care trăiesc în zonele urbane, se prezintă o ipoteză. Acestea sugerează că spațiile verzi ajută la expunerea copiilor la un mediu mai liniștit și ii ține departe de zgomotul ambiental, ceea ce ajută la reducerea stresului, așa cum au demonstrat alte cercetări privind beneficiile spațiilor verzi. În plus, aceste zone sunt ideale pentru practicarea regulată a unei activități fizice și pentru legătura socială, factori care ar putea avea un impact benefic asupra coeficientului de inteligenta.

Adauga un comentariu