Carte

Copilaria lui Maxim Gorki

Publicat: 04 feb. 2020

Copilaria lui Maxim Gorki. Celebrul scriitor a rămas încă de mic fără tata. A fost luat în rijă de bunici și crescut într-un mediu pestriț. Odată cu moartea bunicii sale, tânărul Alexei Maximovici a încercat să se sinucidă, în decembrie 1887.  A rătăcit pe jos prin tot Imperiul Rus, timp de cinci ani, lucrând în diferite locuri și acumulând o mulțime de impresii. Toate experiențele trăite de acesta au fost folosite mai târziu în operele sale.

Maximovici a folosit că pseudonim literar numele de Maxim Gorki. S-a împrietenit cu Lenin după ce s-au întâlnit in 1902. Cată vreme a fost închis, pentru scurt timp, în fortăreata Petru și Pavel. In timpul revolutiei esuate din 1905, Gorki a scris piesă de teatru Copiii soarelui, care avea acțiunea plasată în timpul epidemiei de holeră din 1862.

Copilaria lui Maxim Gorki

În timpul Marelui Război apartamentul lui din Petrograd s-a transformat în centrul de comandă al bolsevicilor. În cele din urmă, relațiile lui cu comuniștii s-au deteriorat.  La numai două săptămani de la victoria Revolutiei din Octombrie el scria:

Lenin si Trotki n-au nici cea mai vagă idee despre drepturile omului.

Ei sunt deja corupți de otravă murdară a puterii. Asta se vede după lipsă de respect nerusinată fată de libertatea cuvantului si fată de alte libertăti civice pentru care a luptat democratia”.

Scrisorile lui Lenin către Gorki din 1919 contin amenintări:

„Te sfătuiesc să-ți schimbi anturajul, vederile, acțiunile, altfel viață și-ar putea întoarce față de la tine”.loading...

Adauga un comentariu