Local

„Cornul și laptele” se pot transforma într-un „Mic dejun sănătos”! Nutriționistul Ionuț Ignat: „Aș adăuga mai multă proteină la acest program matinal”

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cornul și laptele se pot transforma într-un Mic dejun sănătos Nutriționistul Ionuț Ignat Aș adăuga mai multă proteină la acest program matinal
Nutriționistul și dieteticianul Ionuț Ignat este de părere că programul este de ajutor, dar mai multe alimente bogate în  proteină nu ar strica pentru cei mici

„Cornul și laptele” se pot transforma într-un „Mic dejun sănătos”, un nou program de care ar putea beneficia copiii la școală și care presupune o alimentație mai sănătoasă pentru creșterea și dezvoltarea lor. Nutriționistul și dieteticianul Ionuț Ignat este de părere că programul este de ajutor, dar mai multe alimente bogate în proteină nu ar strica pentru cei mici. Ouăle, șunca sau șnițelul de soia sunt alimente ce ar trebui adăugate în alimentația copiilor

Senatul a adoptat luni, 21 noiembrie 2022, transformarea Programului de alimentație școlară din actualul „Corn, fruct și lapte” în „Mic dejun sănătos”. Modificările vizează transformarea programului într-un „Mic dejun sănătos”, pentru a rezolva mai multe neajunsuri ale celui actual.

Modificările care se aduc sunt lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții, în prezent), fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții, în prezent). Cornul și celelalte produse de panificație trebuie să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție.

 corn si lapte pe mese, iar pe fundal alti copii
Produsele ce conțin proteină sunt indicate copiilor pentru că ei fiind mici, cresc, iar creșterea este indicată să se facă pe bază de protein

„Cornul și laptele” se pot transforma într-un „Mic dejun sănătos”! Fructele sunt foarte indicate copiilor

 copii care stau la masa
Fructele sunt foarte indicate copiilor, dar nutriționistul spune că mulți părinți le scot din alimentația copiilor lor

Reporterii BZI au luat legătura cu doctorul nutriționist și dietetician Ionuț Ignat pentru a afla părerea acestuia despre noul program de care pot beneficia copiii în grădinițe și școli, anume programul pentru Școli al României, numit „Mic dejun sănătos”. Nutriționistul este de părere că acesta sună bine, dar nu ar strica deloc dacă s-ar adăuga puțin mai multă proteină în alimentația copiilor.

„Ca nutriționist, ca profesionist, copiilor li se dă foarte multă energie dimineața, ceea ce este foarte bine. Cu siguranță aș asocia un pic mai multă proteină la acest program matinal versus trei surse separate de energie și două surse de grăsimi și partea de patiserie. Asta, discutând într-o utopie nutrițională”, declară Ionuț Ignat, dr. nutriționist și  dietetician.

Fructele sunt foarte indicate copiilor, dar nutriționistul spune că mulți părinți le scot din alimentația acestora.

„Realitatea este că un fruct este foarte indicat. Din păcate, mă întâlnesc cu mulți părinți care le-au scos complet din alimentația copiilor. Deci măcar partea asta este foarte bună. Aș asocia ceva mai multă proteină în zona de mic dejun, adică să fie un pic mai echilibrat”, adaugă nutriționistul Ionuț Ignat.

mere imacheta si biscuiti
Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție

Ce produse cu proteină recomandă nutriționistul în alimentația copiilor

ladite cu corn si lapte
Nutriționistul este de părere că programul sună bine, dar nu ar strica deloc dacă s-ar adăuga puțin mai multă proteină în alimentația copiilor

Produsele ce conțin proteină sunt indicate copiilor, pentru că, fiind mici, cresc, iar creșterea este indicat să se facă pe bază de proteină.

„Un ou este ideal pentru copii, din toate perspectivele. Are un conținut de proteină foarte ridicat, are toate vitaminele și mineralele necesare, conținute în gălbenuș și ar da o mână de ajutor în echilibrarea unui mic dejun ce are o valoare energetică foarte crescută, dar o valoare structurală un pic mai scăzută. Structurală, în sensul în care organismul nostru este compus în proporție de 80 la sută din proteină. N-ar strica câte un ou pe zi”, menționează dr. nutriționist și dietetician Ionuț Ignat.

Nutriționistul spune, de asemenea, că sursele de proteină mai pot fi alternate, adică nu este obligatoriu să fie un ou, poate să fie și o șuncă, poate să fie chiar și din sfera vegetală, cum ar fi un șnițel de soia.

„Un pic mai multă proteină ar trebui să fie adăugată pentru că ei sunt copii, cresc, țesuturile lor sunt în creștere și creșterea lor se face pe bază de proteină, nu pe bază de energie. În general, în alimentația copiilor din ziua de astăzi este o abundență de energie, adică grăsimi, respectiv carbohidrați, mai ales pe partea de dulce”, adaugă nutriționistul Ionuț Ignat.

„Cornul și laptele” se pot transforma într-un „Mic dejun sănătos”, însemnând că cei mici vor beneficia de o alimentație mai sănătoasă, care îi va ajuta la creșterea și dezvoltarea lor.

Adauga un comentariu