National

Coroanele din plastic sau cu inserție de sârmă, interzise în cimitirul din Oradea. Cum explică autoritățile decizia luată

Publicat: 27 apr. 2021
gramada de coroane funerare
Începând cu 1 iunie, coroanele din plastic sau cu inserție de sârmă vor fi interzise în cimitirul din Oradea

Veste bombă pentru orădeni. Începând cu 1 iunie, coroanele din plastic sau cu inserție de sârmă vor fi interzise în cimitirul din Oradea. Mai mult decât atât, autoritățile au interzis și comercializarea acestora în piețele din oraș.

Directorul Administrației Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica, a explicat că oamenii pot veni la cimitire în locul coroanelor cu coronițe și buchete de flori.

Coroanele din plastic, interzise în cimitirul din Oradea

Orădenii nu vor mai putea intra în Cimitirul Municipal cu coroane de plastic, ori cu inserţie din sârmă, începând de la 1 iunie. Autoritățile locale au interzis și comercializarea lor în piețele din oraș, scrie Bihoreanul.

Directorul Administrației Domeniului Public din Oradea, societatea care administrează pieţele și cimitirul municipal, spune că a luat această decizie deoarece transportarea la groapa de gunoi a resturilor din plastic rezultate costă foarte mult.

„Portarii vor verifica fiecare coroană care intră în cimitir. Dacă este neconformă, va trebui lăsată afară. Coroanele din plastic nu pot fi date la topit pentru că nu scrie nicăieri ce fel de plastic este, iar cele naturale, dar cu sârmă, nu pot fi tocate pentru compost fiindcă blochează maşina. Practic, sunt gunoaie pentru care trebuie să plătim”, a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.

Coroanele de plastic, scoase și de la vânzare

În plus, comercianţii din piețe nu vor mai putea comercializa coronae din plastic ori cu inserţie din sârmă.

„Vor trebui să se reprofileze pe coroane din materiale biodegradabile sau pe vânzarea de flori”, a adăugat Liviu Andrica.

Conducerea ADP se teme de costurile tot mai ridicate pentru gestionarea deşeurilor. Directorul a estimat costurile undeva la 60.000 lei pe lună.

″În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt şi înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane”, spune Andrica.

Acesta a precizat că în locul coroanelor, oamenii pot veni la cimitir cu coronițe sau buchete de flori.

Mesaje pentru coroane de flori pentru înmormântare

La fel ca și în cazul mesajelor de pe cruce, pe coroanele de flori sunt mereu atașate panglici cu mesaje funerare. Acestea sunt alese în funcție de gradul de prietenie sau rudenie cu persoana decedată. Mesajele sunt de obicei simple, personale și pline de respect. Panglica unei coroane reprezintă un alt element important în conturarea aranjamentului floral din care este formata coroana.

Printre cele mai folosite mesaje pe coroanele de flori regăsim următoarele:

  • Rămâi mereu în amintirea noastră!
  • Nu te vom uita niciodată!
  • Cuvintele nu ne pot exprima durerea pe care o simțim…
  • Sincere regrete!
  • Sincere condoleanțe!
  • Te purtăm în suflete pentru totdeauna!
  • Dumnezeu să îl ierte! / Dumnezeu să o ierte!
  • Odihnește-te în pace!
  • Zbor lin către îngeri…
  • Zbor lin spre cer…
Adauga un comentariu