Mama si copilul

Coronavirus: boala poate fi transmisă prin laptele matern?

Publicat: 10 apr. 2020
boala poate fi transmisă prin laptele matern?
boala poate fi transmisă prin laptele matern?

În contextul COVID-19, UNICEF subliniază importanța contactului apropiat și sigur între mamă și făt, precum și a menținerii hrănirii exclusive la sân. Totul, în concordanță cu recomandările OMS cu privire la alăptarea pe vreme de pandemie COVID-19 și cu documentul de îndrumare al UNICEF, recent publicat, privind alimentația copiilor și a tinerilor în contextul infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunțat organizația vineri, 10 aprilie 2020.

Potrivit specialiștilor UNICEF, în contextul COVID-19, nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern.

Ca atare, susțin aceștia, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomandă să continue alăptarea timpurie exclusivă de la naștere până la șase luni și, apoi, continuarea alăptării până la cel puțin doi ani, cu luarea de măsuri de precauție.

În plus, mai precizează cei din UNICEF, o mamă diagnosticată cu COVID-19 ar trebui ajutată să realizeze contactul piele pe piele cu bebelușul ei nou-născut, să îl alăpteze în siguranță și să stea în aceeași încăpere cu el.

Când copilul ajunge la vârsta de șase luni, alimentația diversificată și complementară adecvată ar trebui să fie disponibilă, cu respectarea prevederilor menționate legate de igienă.

Boala poate fi transmisă prin laptele matern?

„Laptele matern oferă protecție împotriva a numeroase boli și constituie cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Copiii alăptați au mai multe șanse de supraviețuire și dezvoltare”, precizează cei din UNICEF.

Mai mult, în situațiile în care forma gravă a COVID-19 în cazul mamei sau alte complicații medicale o împiedică pe aceasta să-și îngrijească copilul sau o împiedică să continue alăptarea directă, mamele ar trebui încurajate și susținute să exprime laptele prin muls și să-i dea lapte copilului în condiții de siguranță, aplicând măsurile de igienă adecvate.

„Dacă mama exprimă laptele cu mâna, cu ajutorul unei pompe manuale sau electrice, trebuie să-și spele mâinile înainte de muls sau înainte de a atinge orice pompă sau părți ale biberonului și să se asigure că pompa a fost adecvat curățată după fiecare utilizare. Laptele exprimat ar trebui dat copilului folosind un biberon sau o linguriță curate, preferabil de către persoană care nu are simptome ale bolii și cu care copilul se simte confortabil”, sfătuiesc specialiștii.

Pe de altă parte, alăptarea copiilor care sunt bolnavi ar trebui, de asemenea, continuată prin creșterea frecvenței sau a duratei fiecărei mese, în timp ce mama ia măsurile de protecție necesare.

În cazul în care bebelușul nu se poate hrăni la sân, mama trebuie ajutată să îl hrănească cu lapte matern exprimat prin muls.

„Acțiune de maximă importantă”

Intensificarea protecției, promovării și susținerii pentru hrănirea adecvată a bebelușilor și copiilor mici este, conform precizărilor celor din UNICEF, o acțiune de maximă importanță pe care personalul medical trebuie să o protejeze chiar și în contextul COVID-19.

„Îndeosebi în zonele rurale izolate și sărace, sprijinul asistenților medicali comunitari și al mediatorilor sanitari romi este esențial în cazul mamelor vulnerabile. Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă și că avem doar 1.650 de asistenți medicali comunitari în întreaga țară, în condițiile în care Banca Mondială a estimat un necesar de 6.000”, precizează UNICEF România, potrivit gandul.ro.

În contextul evoluției pandemiei de COVID-19, serviciile medicale trebuie să fie în continuare disponibile și accesibile tuturor femeilor de vârstă fertilă, femeilor însărcinate și nou-născuților.

Acestea ar trebui să includă atât asistență medicală de rutină, cât și îngrijiri specifice tratării COVID-19.

„Trebuie depuse eforturi pentru menținerea serviciilor clinice de calitate, precum îngrijirile prenatale, serviciile de obstetrică, îngrijirea post-partum și postnatală. Continuarea controalelor medicale periodice trebuie realizată ținând cont de context și, pe cât posibil, de impactul documentat al pandemiei asupra serviciilor medicale”, afirmă reprezentanții organizației.

Nu ar trebui să fie promovați substituenții de lapte matern, donațiile de biberoane și tetine, suzete sau donațiile de substituenți de lapte matern în nicio zonă a unităților în care sunt furnizate servicii de maternitate sau neonatale ori de către personalul medical.

În contextul măsurilor de izolare și a îngrijorării pentru membrii familiei, este de maximă importanță asigurarea disponibilității informațiilor corecte despre sănătate și nutriție tuturor comunităților și părinților.
Adauga un comentariu