Titlurile zilei

Coșmar în cartierul bogaților! Într-o zonă cu vile de lux, rechinii imobiliari supraetajează blocurile deja construite. Haos în construcțiile din Zona Metropolitană – FOTO

Publicat: 29 apr. 2020

Locuitorii din Valea Lupului s-au revoltat după ce clădirile autorizate cu un regim de înălțime P+2 au început să fie supraetajate peste noapte de dezvoltatorii imobiliari în perioada pandemiei de coronavirus. În vreme ce beneficiarii blocurilor respective au refuzat să comenteze orice aspect, primarul din Valea Lupului susține că s-a ajuns în această situație după finalizarea unui proces important care prevede Planul Urbanistic General al comunei de la marginea Iașului

Mai multe familii care s-au mutat recent într-o zonă predominată de case din Valea Lupului s-au revoltat împotriva unor dezvoltatori imobiliari și a autorităților locale. Oamenii sunt de-a dreptul nemulțumiți după ce, în cazul clădirilor de locuințe colective nou-construite în fața caselor lor, au fost adăugate etaje peste noapte. În condițiile în care locuitorii din zonă știau faptul că regimul maxim de înălțime era stabilit prin Planul Urbanistic General la P+2E, aceștia au făcut sesizări și reclamații la organele competente.

„Inițial s-au construit 3 blocuri cu un regim de înălțime P+2, acolo nu au fost probleme mari. La al patrulea bloc, care inițial era autorizat P+2, au început acum să mai ridice un etaj. Pe vreme de pandemie, ei s-au trezit să mai ridice câțiva metri. Am verificat autorizația și am aflat că ei au depus solicitarea pentru modificarea autorizației de construcție pe data de 2 aprilie, adică într-o zi de joi, și a fost eliberată fără nicio problemă pe data de 7 aprilie, într-o zi de marți. Nu știu cum au făcut cei de la Primărie verificările și tot ce trebuie în perioadă de pandemie și într-un timp atât de scurt. Acum e dificil să scoți o adeverință, dar să modifici autorizația unui proiect de bloc.

Sunt aspecte importante ce țin de rezistența clădirii, fundația a fost făcută pentru o clădire cu două etaje. Sunt foarte multe nereguli la acest proiect, mai ales că nu se respectă distanța față de alte proprietăți, iar aici nici nu s-a făcut informare publică. Asta se întâmplă deși, conform PUG-ului postat pe site-ul Primăriei, regimul de înălțime în zona noastră este de P+2”, a explicat Petrică Colta, ieșean care locuiește în Valea Lupului.

Verificări de la Inspectoratul de Stat în Construcții

După ce au fost făcute mai multe sesizări și adrese către organele competente, printre care și Inspectoratul de Stat în Construcții, lucrările la blocul din zona străzilor Cuza Vodă și Garoafei din Valea Lupului au fost stopate. Mulți locuitori din zonă, vecini perimetrali cu șantierul respectiv, au semnat o adresă către ISC prin care solicită realizarea unor verificări de specialitate.

„La data de 27.04.2020, la adresa din localitatea Valea Lupului, între străzile Cuza Vodă și Garoafei, este în derulare o Autorizație de construire a unui număr de 5 blocuri, în regim de P+2. La primele 3 blocuri au respectat regimul de înălțime, iar la blocul 4 au ridicat două nivele și astăzi au început să ridice încă un nivel, P+3E. La data prezentei nu este afișat niciun panou cu proiectul în derulare, echipele de constructori nu respectă normele de protecție a muncii, protecția mediului și ordonanțele militare. Prin urmare, contestăm ridicarea celui de-al treilea nivel care nu exista în proiectul inițial și cerem respectarea regimului de înălțime”, se arată în adresa semnată de 13 proprietari și trimisă către Inspectoratul de Stat în Construcții.

Dezvoltator imobiliar: „Nu comentez, stați liniștit că nu e cazul”

Oamenii susțin că au încercat în repetate rânduri să obțină explicații de la primar sau de la dezvoltatori, însă fără succes până acum. Locuitorii afectați au făcut chiar un grup pe Facebook în care își spun nemulțumirile legate de acest proiect.

„Să începi un complex de blocuri într-un cartier de case este o lipsă de profesionalism! Să schimbi proiectul pe parcurs este nesimțire și aroganță! Este stilul românesc!”, a spus un alt locuitor din Valea Lupului pe grupul de Facebook.

Conform documentelor, proiectul respectiv este derulat de constructorul SC MT Ambiance Grup SRL, proiectant fiind SC O&C Smart Construct SRL, iar beneficiarii sunt Alexandru Cristian Mihai și Vasilică Giani Tihulcă. Aceștia au refuzat însă se ofere orice fel de detaliu legat de modificările proiectului.

„Nu comentez, stați liniștit că nu e cazul”, a spus Vasilică Giani Tihulcă, unul dintre beneficiari.

Care este explicația autorităților

Primarul comunei Valea Lupului susține că totul se întâmplă în condiții legale și s-a ajuns în această situație din cauza unui proces intentat de Prefectura Iași împotriva Primăriei Valea Lupului. Concret, Prefectura Iași a atacat în instanță un HCL care stabilea că regimul de înălțime poate fi de P+4 în anumite zone. Procesul a fost câștigat în cele din urmă de Primăria Valea Lupului, iar primarul Dumitru Mihăiluc susține că acum, prin PUZ, mulți vor avea dreptul să supraetajeze clădirile.

„Acolo se construiesc mai multe blocuri. Prefectura ne-a dat în judecată și în cele din urmă am câștigat. Pe perioada cât am fost în proces timp de aproape un an și jumătate, s-a suspendat acel HCL care prevedea prin PUG ca regimul de înălțime să fie de P+4. Acum, după proces, am venit din nou și se poate solicita, conform Legii și prin PUZ, mansardarea sau supraetajarea anumitor clădiri dacă proiectul și legea permit asta. Nu se mai ajungea în această situație dacă Prefectura nu ne dădea în judecată”, a declarat Dumitru Mihăiluc, primarul comunei Valea Lupului.

Concret, Consiliul Local din Valea Lupului a emis Hotărârea nr.39/28.03.2017 prin care se aprobă „modificarea regimului actual de înălțime la construcțiile ce se vor realiza pe raza comunei Valea Lupului, județul Iași, stabilit prin PUG aprobat prin HCL nr.22/2010 din P+4E în P+1+M sau în P+2E cu excepția celor care sunt autorizate sau în zonele în care până la data prezentei sunt deja PUZ-uri aprobate în care se va menține regimul de înălțime P+4E”, se arată în HCL 39/28.03.2017.

Comentarii
 • Cine se muta in sat la bloc ???

  Cu siguranta fac asta cei ce din balconul lor de 3 mp vor sa admire balcoanele vecine, locurile de parcare si gunoierul. Cei mai artisti vor admira curtile vilelor, adica flori, alei, piscinele, gratarele si pomii cu fructe. A, da, gratarele se pot si adulmeca, e gratis.

  In rest, a te muta la bloc in sat va fi intotdeauna o experienta de neuitat. Vara, cand la etajele de sus nu vor avea apa ( se uda gazoanele, gradinile ) si iarna, cu gazul. In rest e ok.

  Ok e si cu termenele de eliberare ale autorizatiilor de catre felipes si capitanul plaiului, trebuie doar marcat banul si gata, obtii orice, chiar si cale ferata in curte ! Domn primar semneaza ca primarul, fericitii se imprumuta pe 30 de ani ca sa stea la sat in bloc la 2 camere, iar dezvoltatorul isi ia cate un Q8 si pleaca in Maldive, asa, de sanchi.

 • UN GRUP DE HOTI SI DOBITOCI NESIMTITI SI ALTELE.NU STIU CE CULOARE ARE PRIMARUL DAR LOCUITORII DE AICI DIN VALEA LUPULUI AR TREBUI SA DAM EJECT LA ALEGERI PARTIDULUI.DOI LA MANA DE CE DRACU NU SUNTEM TRECUTI LA IASI SI SA TERMINAM CU O PARTE DIN CONSIERI SI ALTE CURVE POLITICE SI ASA TOTI TOT IN IASI MERGEM.

 • IN VALEA LUPULUI NIMENI NU CONSTRUIESTE FARA A AVEA AUTORIZATIE,DOCUMENT ELIBERAT DE ,,,PRIMARIA (CENTRU DE INCASAT SPAGI) DIN LOCALITATE,IN REST… PRIMARUL.. MINTE CU NERUSINARE.SOLUTIA ESTE UNA COSTISITOARE SI DE DURATA- ACTIUNE IN INSTANTA PENTRU ANULAREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE- SI…MOBOLIZARE LA VOT..ALEGEREA UNUI PRIMAR AL CETATENILOR NU UNUL AL,,dezvoltatorilor.”,

 • INSPECTORATUL DE STAT IN CONSTRUCTII ESTE MANA-N MANA CU PRIMARIA SI ASA-ZISII DEZVOLTATORII IMOBILIARI.
  Nu poti sa primesti autorizatii de constructii pentru a face blocuri intre case si care sa ajunga la 5 nivele si care sa nu tina seama de inclinatia terenului lucru prevazut de lege.
  In Valea Lupului este o jungla si vest salbatec si ar trebui sa intre DNA acolo dar nu cred avand in vedere ca primarul Mihailiuc este ruda cu Badarau.

 • Cine se muta din oras in sat la bloc?
  Unul care stie clar ca orasul este deja sufocat. Daca nu stii ca maidanele Iasilor erau candva exact cum sunt acum terenurile din satele alaturate, cauta imagini vechi cu Iasiul.
  Nicolina era plin de case si multe cocioabe. Alexandru era mlastina , careia i se spunea saratura. Pacurariul nici nu exista in anii 1960, dincolo de Peco. Fa o vizita in Cantemir si te mira cum de sunt blocuri de diverse inaltimi si pavilioanele CFR. Pavilioanele erau primele construite.
  Cauta in anticariate sau pe internet ca exista istoria cartierelor Iasiului frumos povestita de celebrul Ion Mitican, slavita sa-i fie memoria !
  In viitor satul Valea Lupului va fi cartierul Valea Lupului din Iasi.

 • Cum sa construiesti blocuri cu 4-5 etaje pe deal fara a tine de panta dealului (unghiul de inclinatie)
  Proiectarea Blocurilor ce se doresc a fi construite pe un deal se face tinand seama de conformatia terenului.
  Disciplina a constructii a tinut seama de aceasta prevedere din lege?
  NU, deci Inspectoratul de Stat in Concstructii este bun de dat in judecata pentru ce se intampla in Valea Lupului

Adauga un comentariu