Prima pagină » Culinar » Coșulețele cu nucă și gem de prune – Rețetă clasică, care cucerește oricând prin aromele sale deosebite

Coșulețele cu nucă și gem de prune – Rețetă clasică, care cucerește oricând prin aromele sale deosebite

31 aug. 2025, 16:00,
Redacția BZI în Culinar

Coșulețele cu nucă și gem de prune sunt dulciuri de casă fragede și aromate, care au bucurat foarte multe generații și sunt foarte ușor de făcut, așadar, merită încercate măcar o singură dată.

Umplute cu miez de nucă crocant și gem aromat de prune, aceste prăjituri mici și elegante pot fi servite la mesele festive sau ca o gustare dulce, indiferent de moment.

Iată cum poți face coșulețele cu nucă și gem de prune

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de făină albă, de 250 grame de unt gras, de 100 grame de zahăr pudră, de 2 gălbenușuri, de 1 lingură de smântână, de 1 praf de sare și de esență de vanilie după gust, pentru aluat. Toate aceste ingrediente se frământă până când obții un aluat fraged, care se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, astfel încât untul să se întărească și să ofere fragilitate coșulețelor.

Pentru umplutură vei avea nevoie de 200 grame de nucă măcinată fin amestecată cu 200 grame de gem de prune bine legat și, dacă dorești o aromă mai intensă, poți adăuga o linguriță de scorțișoară. Aluatul se întinde pe masă și se decupează rondele care se așează în forme mici metalice de coșuleț, unse cu puțin unt.

În fiecare se pune câte o linguriță din compoziția de nucă și gem, iar apoi se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celcius timp de 20-25 de minute, până când aluatul devine ușor auriu.

Un mic truc pentru reușita acestei rețete este să nu pui prea multă umplutură, întrucât gemul se poate scurge. Totodată, coșulețele trebuie lăsate să se răcească puțin în forme, pentru a nu se sfărâma atunci când le scoți.

Rețetă cu o glazură delicioasă de ciocolată

O variantă mai modernă și spectaculoasă pentru aceste coșulețe este cu o glazură de ciocolată. Aluatul se pregătește după aceleași proporții: 500 grame de făină, 200 grame de unt, 100 grame de zahăr, 2 gălbenușuri, 50 ml de lapte rece și esență de vanilie după gust, se frământă până când obții un aluat fraged și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Pentru această variantă, la umplutură vei avea nevoie de 150 grame de nucă tocată grosier, amestecată cu 250 grame gem de prune și cu puțină coajă de lămâie pentru prospețime. După ce coșulețele s-au copt și s-au răcit, fiecare se glazurează cu 100 grame de ciocolată topită la bain-marie amestecată cu 50 grame de unt pentru luciu și cremozitate.

Glazura se întinde uniform peste fiecare coșuleț și se decorează cu un miez de nucă întreagă sau jumătate de cireașă confiată. Un truc util este să lași glazura să se întărească la temperatura camerei și nu în frigider, întrucât ciocolata va rămâne lucioasă și nu va căpăta urme albe.

De asemenea, este bine ca gemul să fie mai gros, pentru a nu umezi excesiv aluatul și pentru a păstra textura fragedă a desertului.

Coșulețele cu nucă și gem de prune sunt un desert tradițional cu un gust deosebit, simplu de făcut, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată, indiferent de varianta aleasă.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025