Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: la cinema sau la școală, unde este cel mai mare risc de contaminare? Un studiu răspunde
Covid-19: la cinema sau la școală, unde este cel mai mare risc de contaminare? Un studiu răspunde

Covid-19: la cinema sau la școală, unde este cel mai mare risc de contaminare? Un studiu răspunde

09 mart. 2021, 11:21,
în Sanatate

În ce locuri publice este cel mai mare riscul contaminării cu Covid-19? Un studiu german recent a analizat întrebarea și a relevat că este mai scăzut în locuri culturale decât în ​​școli.

Ce știm cu adevărat despre riscurile de contaminare în teatre sau cinematografe? Într-un studiu recent, profesorul Martin Kriegler de la Universitatea Tehnică din Berlin (Germania) și inginerul Anne Hartmann au încercat să evalueze riscul de infecție în diferite locuri publice, precum restaurante, școli sau cinematografe. A fost publicat pe 10 februarie.

Covid-19: riscul de contaminare ar fi mai mic în locurile culturale

Cercetătorii au fost interesați de contaminarea cu aerosoli și s-au bazat pe R0, cu alte cuvinte rata medie de reproducere sau viteza medie de contagiune a virusului. Acest indicator face posibilă determinarea numărului mediu de persoane care vor fi infectate prin contactul cu o singură persoană care poartă Covid-19. Se estimează că o persoană infectată va infecta mai multe persoane atunci când R0 este mai mare de 1. Dacă este mai mica de 1, din ce în ce mai puține persoane vor fi infectate și epidemia va dispărea.

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că, atunci când se respectă purtarea măștii și distanțarea socială, teatrele, cinematografele și muzeele sunt locurile publice în care riscul de contaminare este cel mai mic, deoarece R0 este de 0,5. Dar alte locuri publice? Este 1 în supermarketuri și restaurante, 1,5 în trenuri sau chiar 3 în școli.

Cercetătorii precizează, totuși, că analiza lor nu ia în considerare variantele noi ale Sars-CoV-2.

Sunt măsurile de barieră mai ușor de aplicat în locuri culturale?

Cercetătorii explică faptul că aceste diferențe se datorează în principal faptului că măsurile de barieră sunt ușor de aplicat și bine respectate în locurile culturale. Dar asta nu este tot: în teatre sau cinematografe, spectatorii vorbesc puțin, ceea ce reduce producția de picături potențial contaminante. Cu „proceduri de igienă bine gândite și consistente, unele locuri publice pot fi deschise”, conchide Martin Kriegler în cotidianul german Spiegel, potrivit Femme actuelle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`