Sfatul medicului

Covid-19: risc de deces înmulțit cu 2 în cazul bolilor cardiovasculare

Publicat: 24 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 risc de deces înmulțit cu 2 în cazul bolilor cardiovasculare
În caz de Covid-19, riscul de deces este înmulțit cu 2 în cazul bolilor cardiovasculare

În caz de Covid-19, riscul de deces este înmulțit cu 2 în cazul bolilor cardiovasculare! Cel putin asta sustine Ariel Cohen, președintele Societății Franceze de Cardiologie și șef de cardiologie al spitalelor din estul Parisului, care avertizează asupra repercusiunilor Covid-19 asupra inimii.

„O metanaliză cuprinzând 26 de studii și care a inclus aproape 8500 de pacienți a arătat că persoanele cu boli cardiovasculare (boli coronariene, accident vascular cerebral) sau factori de risc cardiovascular (tensiune arterială crescută, diabet), în caz de infectie cu Covid-19, ar avea un risc de mortalitate înmulțit cu doi în comparație cu cei fără antecedente de boli cardiovasculare”, spune prof. Ariel Cohen, șeful departamentului de cardiologie al spitalelor din Parisul de Est și președintele Societății Franceze de Cardiologie, potrivit Top Sante.

În timp ce în Ile-de-France, peste 60% din paturile de terapie intensivă sunt acum ocupate de pacienți cu Covid-19, cardiologul trage un semnal de alarma și reamintește că, în timpul primului val, „a existat o dublare a deceselor”.

Într-o scrisoare deschisă intitulată „Către inima ta bună”, președintele Societății Franceze de Cardiologie solicită o mai bună luare în considerare a factorilor de risc cardiovascular și a bolilor cardiovasculare „și, prin urmare, a tratamentului și prevenirii acestora”, in această perioadă de infecție cu Covid-19.

Metaanaliza arată că boala coronariană crește riscul de deces de 1,9 ori, că bolile cardiovasculare cresc acest risc de până la 2,03 ori. Și că hipertensiunea, bolile cerebrovasculare și diabetul cresc riscul de deces de 1,73 ori, de 1,76 ori, respectiv de 1,59 ori.

Adauga un comentariu