Boli si tratamente

Diabet: care sunt semnele care ar trebui să vă alerteze

Publicat: 26 iul. 2020
Care sunt simptomele diabetului

Care sunt simptomele diabetului? Diabetul este o boală cronică și, mai precis, o tulburare a asimilării, utilizării și depozitării zaharurilor oferite de alimentatie.

Foarte concret, când o persoană non-diabetică consumă carbohidrați (acesta este zahărul care se adaugă la cafea, dar și pastele etc), acestea sunt transformate în glucoză în timpul digestiei. Glucoza este apoi stocată în celule datorită unui hormon: insulina, apoi glucoza este eliberată în sânge (de exemplu: în caz de efort fizic) de către un alt hormon: glucagonul.

Problemă: la o persoană diabetică, sistemul insulină / glucagon nu funcționează, ceea ce duce la un nivel excesiv de ridicat al glicemiei aproape permanent: vorbim de hiperglicemie cronică.

Există două tipuri de diabet

Diabetul de tip 1 este cel mai rar. Această boală autoimună se caracterizează prin incapacitatea glucozei de a fi depozitată în celule.
Diabetul de tip 2 reprezintă 90% din cazuri. Aceasta este o defecțiune a insulinei, care este insuficient de eficientă pentru cantitatea de glucoză care circulă în sânge.

Potrivit OMS, numărul diabeticilor de tip 2 din lume a crescut de la 108 milioane la 422 milioane între 1980 și 2014.

Care sunt simptomele diabetului? Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 începe de obicei în copilărie. Simptomele acestei hiperglicemii cronice autoimune sunt ușor de recunoscut:

O nevoie crescută de a urina. Copilul trebuie să facă pipi frecvent, zi și noapte, și prezintă urină abundentă (vorbim de poliurie),
O creștere a setei. Copilul are în permanență sete și are gura uscată (polidipsie),
Pierdere în greutate. Copilul pierde în greutate fără niciun motiv, în ciuda unui apetit normal sau chiar semnificativ,
Oboseală semnificativă. Copilul doarme mult, se plânge că este obosit.
Vedere încețoșată. Copilul se plânge că vede neclar, mai ales la sfârșitul zilei.

Dacă diabetul nu este tratat, apar simptome mai accentuate: greață și vărsături (în special după mese), pierderea poftei de mâncare, somnolență în timpul zilei, tulburări de vedere (copilul vede neclar, vede pete negre) sau urină cu un miros înțepător.

Care sunt simptomele diabetului? Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Trebuie menționat că există un factor familial: astfel, dacă unul dintre cei doi părinți dumneavoastră are diabet de tip 2, riscul de a vă îmbolnăvi este de 40%. Dacă ambii părinți sunt afectați, acest risc crește la 70%. Simptomele diabetului zaharat tip 2 sunt următoarele:

O nevoie crescută de a urina (poliurie),
O creștere a setei (polidipsie),
Pierderea în greutate fără niciun motiv (în ciuda unui apetit puternic),
Oboseală anormală,
Mâncărime în organele genitale,
Vindecarea anormal de lentă în cazul unei răni, arsuri
Probleme de vedere (vedere încețoșată),
Infecții mai frecvente (gripă, cistită).

Adauga un comentariu