Stiri medicale

COVID-19 sever seamănă cu lupusul

Publicat: 10 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 sever seamănă cu lupusul
Cercetătorii au observat o activare exuberantă a celulelor imune, asemănătoare unor erupții acute ale lupusului

COVID-19 sever seamănă cu lupusul! În cazurile severe de COVID-19, cercetătorii Emory au observat o activare exuberantă a celulelor imune, asemănătoare unor erupții acute ale lupusului eritematos sistemic, o boală autoimună.

Descoperirile lor indică teste care ar putea separa unii pacienți cu COVID-19 care au nevoie de terapii de calmare imună de alții care ar putea să nu aibă nevoie. De asemenea, pot arata de ce unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 produc anticorpi abundenți împotriva virusului.

Rezultatele au fost publicate pe 7 octombrie în Nature Immunology.

Rezultatele echipei Emory converg cu descoperirile recente ale altor cercetatori, care au descoperit că inflamația ridicată in caz de COVID-19 poate perturba formarea de centre germinale, structuri în ganglionii limfatici unde sunt antrenate celulele producătoare de anticorpi. Grupul Emory a observat că activarea celulelor B se deplasează înainte de-a lungul unei căi „extrafoliculare” în afara centrelor germinale, arătând similar cu ceea ce observaseră în caz de lupus eritematos sistemic.

Celulele B reprezintă o bibliotecă pentru anticorpi, pe care sistemul imunitar ii poate atinge pentru a combate infecția. În cazul de COVID-19 sever, sistemul imunitar scoate, de fapt, cărțile bibliotecii de pe rafturi și le aruncă într-o grămadă dezorganizată.

Înainte de pandemia COVID-19, autorul co-senior Ignacio (Iñaki) Sanz s-a concentrat pe studierea lupusului eritematos sistemic și modului în care boala perturbă dezvoltarea celulelor B.

„Abia la al treilea sau al patrulea pacient din terapie intensivă ale cărui celule le-am analizat, ne-am dat seama că vedeam modele care amintesc foarte mult de puseele acute din lupus.”

La persoanele cu lupus, celulele B sunt activate anormal și evită echilibrele care le constrâng de obicei. Acest lucru duce adesea la producerea de „autoanticorpi” care reacționează împotriva celulelor din corp, provocând simptome precum oboseală, dureri articulare, erupții cutanate și probleme cu rinichii.

COVID-19 sever seamănă cu lupusul

Dacă COVID-19 sever duce la producerea de autoanticorpi cu consecințe clinice este un fapt în prezent investigat de echipa Emory. Sanz constată că alți cercetatori au observat autoanticorpi în faza acută a bolii și va fi important să înțelegem dacă răspunsurile autoimune pe termen lung pot fi legate de oboseală, dureri articulare și alte simptome experimentate de unii pacienti.

În lupus, răspunsurile extrafoliculare ale celulelor B sunt caracteristice pacienților afro-americani cu boală severă, adaugă el. În noul studiu, majoritatea pacienților cu infecție severă erau afro-americani. Va fi important să înțelegem modul în care condițiile subiacente și diferențele legate de sănătate conduc intensitatea și calitatea răspunsurilor celulelor B atât în ​​bolile autoimune, cât și în COVID-19, spune Sanz.

Studiul a comparat 10 pacienți cu boală critică COVID-19 (dintre care 4 au murit) internati in unitățile de terapie intensivă din spitalele Emory cu 7 persoane cu COVID-19, care au fost tratate in ambulatoriu, și 37 de persoane sănătoase, potrivit Medical Xpress.

Oamenii din grupul bolnav critic au avut tendința de a avea niveluri mai ridicate de celule secretoare de anticorpi la începutul infecției. În plus, celulele B și anticorpii pe care i-au făcut au prezentat caracteristici care sugerează că celulele au fost activate într-o cale extrafoliculară. În special, celulele au suferit mai puține mutații în genele lor de anticorpi decât s-au observat într-un răspuns imunitar concentrat, care este în mod tipic perfecționat în centrele germinale.

Ramonell remarcă faptul că pacienții studiați au fost infectati chiar la inceputul pandemiei COVID-19. A fost înainte de introducerea pe scară largă a corticosteroizilor antiinflamatori, gen dexametazonă, care s-au dovedit că reduc mortalitatea.

Adauga un comentariu