În timp ce prima fază a vaccinării împotriva Covid-19 a început la sfârșitul lunii decembrie, apare o întrebare: oamenii vaccinați mai pot lua virusul și îi pot infecta pe alții? Vaccinarea previne transmiterea virusului?
Intreaga populație franceză nu poate fi imediat vaccinată împotriva coronavirusului. Vaccinarea va fi deschisă tuturor din primăvara anului 2021. Deocamdată, se acordă prioritate persoanelor vulnerabile la Covid-19 și celor cu cele mai mari șanse să dezvolte forme severe de boală. Printre acești pacienți cu risc se numără persoanele în vârstă și personalul medical care prezintă un risc ridicat de a prinde virusul.
Obiectivul principal al acestei vaccinări este reducerea numărului de persoane care suferă de forme severe ale noului coronavirus. Vaccinul Covid ar preveni, de asemenea, congestia în spitale. Dar acest „remediu” pentru Covid-19 împiedică circulația virusului?
Este eficient vaccinul Covid-19 împotriva transmiterii virusului?
În acest moment, oamenii de știință nu știu dacă vaccinurile Covid-19 sunt capabile să prevină contagia.
„Pentru ca strategia de vaccinare să urmărească controlul epidemiei, este necesar să se aștepte studii pentru a stabili dovezi că vaccinurile au o posibilă eficacitate asupra transmiterii virusului și că disponibilitatea vaccinurilor este suficientă”, a precizat Inalta Autoritate pentru Sanatate din Franta (HAS) într-un comunicat de presă publicat la 30 noiembrie.
Președintele Autoritatii, Dominique Le Guludec, a confirmat acest lucru pe 4 ianuarie:
„Nu știm dacă acest vaccin împiedică transmiterea virusului. (…) Interesul este oprirea transmiterii, dar astăzi nu avem aceste date. Nu știm absolut dacă vaccinul permite sa nu mai fii contagios”, a spus ea.
Potrivit profesorului Daniel Floret, vicepreședinte al comitetului tehnic pentru vaccinări la HAS, o persoană vaccinată cu unele simptome ale bolii poate transmite virusul.
„Vaccinul oprește boala în plămâni, dar nu neapărat intrarea virusului în organism, aceasta este problema. Pentru ca acesta să prevină transmiterea, trebuie să blocheze penetrarea virusului la nivelul acestor căi respiratorii”, a declarat acesta pentru Ouest-France pe 26 decembrie.
În ceea ce il privește pe virusologul de la spitalul Henri-Mondor (Val-de-Marne), Jean-Michel Pawlotsky, acesta crede că „în teorie” un pacient imun poate infecta o altă persoană. „Dar, în realitate, este puțin probabil”, a declarat virologul pentru Ouest-France, potrivit Femme Actuelle.
Covid-19: aplică gesturi de barieră pentru a limita transmiterea virusului
Potrivit lui Dominique Le Guludec, cea mai bună soluție pentru a reduce transmisia Covid-19 rămâne gesturile de barieră. Datorită măsurilor de barieră, „îi veți proteja pe ceilalți, iar vaccinul vă ajută să vă protejați de virus”.
„Impactul vaccinării asupra riscului de transmitere este ceea ce ne lipsește cel mai mult în datele actuale. Este important să menținem toate gesturile de barieră și distanțarea socială în rândul persoanelor vaccinate”, a spus profesorul Élisabeth Bouvet, președintele Comisiei tehnice pentru vaccinări (CTV) al HAS.