Stiri medicale

Covid-19: Viața va reveni la normal iarna viitoare, spune creatorul vaccinului

Publicat: 16 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 Viața va reveni la normal iarna viitoare spune creatorul vaccinului
Directorul general al BioNTech, Ugur Sahin

Impactul unui vaccin anti-Covid va începe semnificativ în timpul verii, iar viața ar trebui să revină la normal până iarna viitoare, a spus unul dintre creatorii săi, prof. Ugur Sahin, cofondator al BioNTech.

Prof. Ugur Sahin, cofondator al BioNTech, si-a exprimat speranța că vaccinul ar putea reduce la jumătate transmiterea virusului, rezultând o „reducere dramatică a cazurilor”.

Săptămâna trecută, BioNTech și Pfizer au declarat că analiza preliminară a arătat că vaccinul lor ar putea împiedica mai mult de 90% dintre oameni să faca Covid-19. Aproximativ 43.000 de persoane au participat la teste.

Vaccinul BioNTech/Pfizer, administrat în două doze

Într-un interviu pentru BBC, prof. Sahin a spus că se fac analize suplimentare pentru a demonstra că vaccinul va reduce transmiterea între oameni și va opri simptomele care se dezvoltă la cei care vor fi imunizati.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea între oameni va fi redusă printr-un astfel de vaccin extrem de eficient – poate nu 90%, dar poate 50% – dar nu ar trebui să uităm că chiar și acest procent ar putea duce la o reducere dramatică a răspândirii pandemiei”, a spus acesta, potrivit BBC.

Vaccinul BioNTech/Pfizer, care a fost testat în șase țări, este administrat în două doze, la trei săptămâni distanță.

După ce a fost facut anunțul primului vaccin eficient din lume, Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, a sugerat că viața ar putea reveni la normal până în primăvară.

„Eu sunt probabil primul tip care a spus asta, dar voi spune asta cu oarecare încredere”, a spus el.

Cu toate acestea, prof. Sahin a spus că va dura mai mult. Dacă totul ar continua să meargă bine, a spus el, vaccinul ar începe să fie administrat la „sfârșitul acestui an, începutul anului viitor”. Obiectivul este de a livra peste 300 de milioane de doze în întreaga lume până în luna aprilie. Impactul mai mare se va întâmpla mai târziu, adauga Sahin:

„Vara ne va ajuta, deoarece rata infecției va scădea vara și ceea ce este absolut esențial este să obținem o rată de vaccinare ridicată până sau înainte de toamna/iarna anului viitor”.

Efectele secundare ale vaccinului BioNTech/Pfizer

Prof. Sahin a spus că este esențial ca toate programele de imunizare să fie finalizate înainte de toamna viitoare.

Vaccinul a dat un impuls de încredere că sfârșitul pandemiei este aproape. Vaccinul are nevoie de aprobarea autorităților de reglementare – și aceasta va fi acordata doar că serul este sigur și funcționează bine. Rezultatele timpurii arată foarte bine, dar se așteaptă cele complete în următoarele săptămâni.

Întrebat dacă vaccinul a fost la fel de eficient la persoanele în vârstă și la persoanele mai tinere, prof. Sahin a spus că se așteaptă să aibă o idee mai bună în următoarele trei săptămâni. El a precizat că nu se știe încă cât timp va dura imunitatea după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Cu toate acestea, a spus el, o imunizare de rapel „nu ar trebui să fie prea complicată” dacă se constata că imunitatea a fost redusă semnificativ după un an.

Prof. Sahin a mai spus că „efectele secundare cheie” ale vaccinului observate până acum au fost o durere ușoară până la moderată în locul injectării timp de câteva zile, în timp ce unii participanți au avut febră ușoară până la moderată.

„Nu am văzut alte efecte secundare grave care ar duce la întreruperea sau oprirea studiului”, a adăugat el.

Vaccinul BioNTech/Pfizer este unul dintre cele 11 aflate în prezent în etapele finale de testare.

Adauga un comentariu