Boli si tratamente

Covid lung: asimptomatici în momentul infecției, acești pacienți suferă de sechele întârziate

Publicat: 11 mart. 2021
radiografie plamani
femeile au mai multe șanse să sufere de Covid pe termen lung

Potrivit Înaltei Autorități pentru Sănătate (HAS) din Franta, 20% dintre pacienții infectați cu coronavirus suferă de „Covid lung„, cu alte cuvinte de simptome persistente. Un studiu american relevă faptul că pacienții asimptomatici pot fi, de asemenea, afectați de sechele întârziate.

Pacienții afectați de o formă severă de Covid-19 nu sunt singurii care suferă de „Covid lung”, cu alte cuvinte manifestări ale bolii care persistă câteva luni după infecție. Acest lucru este dezvăluit de un nou studiu publicat în revista științifică de pre-publicare medRxiv, care nu a fost încă validat de colegi. Conform acestei lucrări, pacienții asimptomatici suferă, de asemenea, de sechele întârziate.

Persoanele asimptomatice pot suferi de Covid lung

Scopul acestui studiu a fost de a evalua prezența simptomelor în decurs de 10 zile de la infecție, dar și mai mult de 60 de zile de la infecție. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat înregistrările medicale electronice ale 1.407 de pacienți care nu au trebuit să fie spitalizați când au fost infectați cu Covid-19.

Au descoperit că la peste 60 de zile de la infecție, 382 de persoane, cu alte cuvinte 27% dintre pacienți, au suferit de efectele bolii, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse sau dureri abdominale. Dar asta nu este tot: aproape o treime dintre ei nu prezentau simptome în momentul infecției. Prin urmare, această lucrare relevă faptul că persoanele asimptomatice pot suferi și de Covid pe termen lung.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale Covid-lung?

În timpul cercetărilor lor, autorii studiului au constatat, de asemenea, că femeile au mai multe șanse să sufere de Covid pe termen lung. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă ar putea fi afectate de aceste sechele ale bolii. Dar simptomele experimentate de pacienți?

„Am identificat cinci grupuri de simptome în ziua 61+: durere toracică-tuse, dispnee-tuse, anxietate-tahicardie, dureri abdominale-greață și dureri lombare-dureri articulare”, se arată în studiu.

În februarie anul trecut, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a dezvăluit că 20% dintre pacienții afectați de Covid-19 sufereau de simptome persistente la cinci săptămâni de la infecție și că la mai mult de 10% dintre pacienți, aceste semne au persistat după trei luni. Autoritatea sanitară a enumerat, de asemenea, cele mai frecvente simptome ale Covid-ului pe termen lung, și anume:

oboseală severă;
dificultăți de respirație;
durere toracică similară cu strângerea in piept;
palpitații;
tulburări de concentrare și memorie;
tulburări ale gustului și mirosului;
tulburări digestive;
simptome ale pielii, cum ar fi degerături, mâncărimi și urticarie;
probleme neurologice;
tulburări cardio-toracice.

Adauga un comentariu