Culinar

Cozonaci cu vinars, deliciul perfect la masa de Paști. Rețeta inedită cu care îi vei impresiona pe musafiri

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cozonaci cu vinars deliciul perfect la masa de Paști. Rețeta inedită cu care îi vei impresiona pe musafiri
Gustoșii cozonaci cu vinars sunt alegerea perfectă pentru masa de Paști.

Gustoșii cozonaci cu vinars reprezintă deliciul perfect la masa de Paști. Pentru a pregăti acești cozonaci avem nevoie de ingrediente alese cu grijă, de un plus de imaginație și de multă răbdare, însă rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.

Cozonacii cu vinars sunt pufoși și pe placul musafirilor, iar aromele deosebite vor aminti de bucatele din vremea copilăriei și de rețetele de odinioară ale bunicii. Iată rețeta inedită cu care îi vei impresiona pe musafiri.

Cozonaci cu vinars, deliciul nelipsit de la masa de Paști

Tot mai multe gospodine vor să afle secretele preparării cozonacilor cu vinars. Este binecunoscut faptul că deliciosul cozonac este vedeta meselor de Paști așa că doamnele se întrec în tot felul de rețete spectaculoase.

Unele preferă să pregătească un cozonac pufos ca la bunica, pe când altele optează pentru deliciosul cozonac fără frământare sau pentru cozonacul opărit, care își păstrează savoarea mai multe zile.

Pentru a obține cei mai buni cozonaci, pe lângă ingredientele folosite la fel de important este și aluatul. Acesta trebuie pregătit ținând cont de câteva trucuri din rețeta tradițională a bunicii.

Cozonacii cu vinars necesită mai mult timp de preparare însă la final vom obține un deliciu irezistibil.

Rețeta spectaculoasă cu care îi vei cuceri pe musafiri

Pentru a pregăti acasă cozonaci cu vinars avem nevoie de mai multe ingrediente. Pentru aluat vom folosi 25 g de drojdie proaspătă, 550 g de făină, 120 ml de lapte, 150 g de unt, 5 ouă, 80 g de zahăr, 30 ml de rom, 10 ml de vanilie, sare și coajă rasă de lămâie sau de portocală.

Pentru delicioasa cremă sau umplutură vom avea nevoie de 400 g de nucă măcinată, 50 g de cacao, 200 g de zahăr pudră, 3 ouă, 50 ml de vinars și sare, iar pentru sirop vom folosi 200 g de zahăr, 200 ml de apă, 200 ml de vinars și vanilie.

Mai întâi se pregătește maiaua. Într-un bol se amestecă drojdia împreună cu 30 g de făină și 60 ml de lapte călduț și se lasă câteva minute la dospit. Între timp, se taie untul bucăți și se lasă să se topească. Într-un vas mare se pun ouăle, 80 g de zahăr, sare, coaja rasă de lămâie sau de portocală, 30 ml de rom și 10 ml de vanilie împreună cu untul și se bat spumă cu ajutorul unui tel.

Se adaugă ulterior maiaua, apoi se pune treptat făina împreună cu laptele. Se amestecă bine până se omogenizează apoi se începe frământarea aluatului. Când este gata, se lasa aluatul la dospit și se pregătește umplutura și siropul.

Se amestecă nuca măcinată împreună cu zahărul pudră, 3 ouă, 50 ml de vinars, 50 g de cacao apoi se adaugă puțină sare. Pentru sirop se pune într-o oală zahărul la topit în 200 ml de apă și se lasă la foc până când zahărul se topește apoi se adaugă vanilia și 200 ml de vinars.

Se împarte aluatul în bucăți și se întind foi uniforme de aluat. Pe fiecare foaie se pune o cantitate de umplutură apoi se rulează.

Se pune la frigider pentru câteva minute apoi se taie aluatul rulat în două pe lungime, iar cele două bucăți rezultate se împletesc din nou. Astfel, cozonacul cu vinars va căpăta un aspect inedit, având valurile de umplutură și deasupra. Cozonacul împletit se pune în tava unsă cu puțin unt sau ulei.

La fel se procedează și cu ceilalți cozonaci, apoi se pun la cuptor. Când aproape sunt gata, se pune siropul peste cozonaci și se mai lasă puțin în tavă. După ce cozonacii s-au răcit și au luat deliciosul sirop, se scot din tăvile de copt și sunt numai buni de feliat și de mâncat.

Gustoșii cozonaci cu vinars sunt alegerea perfectă pentru masa de Paști. Aceștia se pregătesc cu grijă, însă efortul merită deoarece la final ne vom încânta papilele gustative cu cei mai buni cozonaci făcuți acasă.


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

Adauga un comentariu