Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu coronavirus în şcoli? Ce spune Nelu Tătaru ministrul Sănătăţii

Publicat: 03 oct. 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, întrebat dacă se așteaptă să crească infectările cu noul coronavirus în școli, a răspuns că se așteaptă ca lumea să respecte regulile.

„Dacă urmărim zilnic creșterea numărului de cazuri, acestea chiar vor crește“, a precizat Nelu Tătaru.

„Mă aștept ca lumea să respecte regulile, că dacă noi așteptăm să vedem cum cresc cazurile de la o zi la alta, atunci chiar vor crește. Suntem într-o creștere progresivă, este normal, asumat după o lună grea: o lună de redeschidere a restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, o lună în care ne-am întors din concedii, în care am aglomerat transportul în comun, în care a început școala, în care a fost campanie electorală, în care am avut alegeri locale și atunci am văzut o creștere”, a răspuns ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Sute de școli în scenariul roșu. Este sau nu compromis?

Câteva sute de școli sunt în scenariul roșu. Anul școlar 2020-2021 este unul diferit, cu reguli și restricții atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar, dar premierul României spune că nu este un an compromis.

Ludovic Orban a declarat că nu se poate spune că anul școlar 2020-2021 este compromis și că mare parte dintre instituțiile de învățământ din țară funcționează după un program normal.

Ludovic Orban a declarat că o mare parte din școli funcționează după un program normal și că nu se poate spune că anul școlar 2020-2021 este compromis.

Pe de altă parte, după începerea cursurilor, mai multe școli au trecut la scenariul roșu, din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu noul virus.

„Am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional“

Premierul României spune că o mare parte din școli încă funcționează în regim normal și nu se poate spune că este compromis. El a precizat că după scenariul roșu funcționează câteva sute de școli, pe sistem mixt funcționează peste 4.000 de școli, în timp ce restul unităților de învățământ funcționează în regim normal.

 „Cum să fie compromis? Abia ce a început anul şcolar, ştiţi foarte bine situaţia, că sunt pe roşu câteva sute de şcoli, pe sistem mixt 4.000 şi ceva de şcoli, restul şcolilor funcţionează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional, dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim faptul că pe 14 septembrie a început noul an școlar, cu emoții și schimbări pentru toți cei implicați în procesul educațional.

Elevii, profesorii, dar și personalul auxiliar din școli, trebuie să respecte o serie de reguli pentru a limita răspândirea infectării cu noul virus.

Trei școli din Iași cer suspendarea orelor

Având în vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, în urma confirmării pozitive cu COVID-19 a doi elevi și a unui cadru didactic, 3 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă.

„Menţionăm că toate aceste solicitări au fost aprobate de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ respective, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” să se dispună la nivel judeţean prin hotărârea CJSU”, au transmis autoritățile.

Unităţi de învăţământ care au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă/colectiv:

Nr. crt. Unitatea de învăţământ Număr cazuri confirmate Numărul de clase/ colective CLASA LA CARE SUNT SUPENDATE CURSURILE ȘCOLARE ÎN MODALITATEA „FAȚĂ ÎN FAȚĂ”
1 ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGE  COȘBUC”, IAȘI structura GPP NR. 27 un cadru didactic 1 Grupa mare B
2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PARADIS, IASI           un elev 1 Clasa a VI-a
3 GRADINITA HAPPY KITTENS, IAȘI un prescolar 1 Grupa mică

În unităţile şcolare menţionate, s-au luat următoarele măsuri:

  • izolarea cazurilor confirmate;
  • igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare (clase, holuri, toalete);
  • reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.
Comentarii
  • Pînă nu le dezinfectează justiția creirele celor din bolșevicul (gowernerul) meu nu scapă romănica de covid——și minciuni jegoase marca pdl-nele

Adauga un comentariu