Local

Criza de doze de vaccin antigripal are urmări asupra bolnavilor și bătrânilor. Medicii ieșenii nu pot vaccina nici jumătate din numărul pacienților

Publicat: 19 nov. 2020
Sute de ieșeni încă mai așteaptă dozele de vaccin antigripal care devin tot mai greu de obținut de la furnizori
Doze de vaccin antigripal

Sute de ieșeni sunt nevoiți să aștepte pentru a primi vaccinul antigripal. Pentru persoanele bolnave și pensionari, riscurile la care se expun sunt mult mai grave în condițiile în care imunitatea scăzută crește șansele unei duble infectări, atât cu gripă de sezon, cât și cu SARS-CoV-2. Ultimele tranșe gratuite de vaccin antigripal au fost distribuite la Iași cu o întârziere de aproape o lună

Sute de persoane care suferă de boli cronice și vârstnici așteaptă cu sufletul la gură dozele de vaccin antigripal. În contextul pandemiei cu noul coronavirus din acest an, încă de la începutul campaniei gratuite de vaccinare antigripală, tot mai mulți ieșeni sunt dornici să se imunizeze. Pentru persoanele din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire, medicii spun că lipsa vaccinului poate duce la o creștere a ratei de deces. De la începutul campaniei, de pe data de 14 septembrie și până pe 17 noiembrie 2020, un număr de 73.270 de vaccinuri antigripale au fost distribuite în județului Iași.

„Să luăm categoria bolnavilor cronici care, dacă ar lua virusul gripal, ar trece printr-o perioadă cu o imunitate scăzută și ar avea șanse mai mari să se infecteze și cu SARS-CoV-2. În acest caz efectele negative pot fi grave, se poate vorbi și despre decesul persoanei după ce ar apărea complicații. Esențial este să previi aceste efecte negative și de aceea tot mai mulți ieșeni caută în această perioadă vaccinul antigripal”, a declarat Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Două tranșe de vaccin au ajuns la DSP Iași cu o întârziere de aproape o lună

De altfel, ultimele două tranșe de vaccin care trebuiau să ajungă la jumătatea lunii octombrie au fost distribuite către Direcția de Sănătate Publică Iași la începutul acestei săptămâni. Mai exact, în zilele de 16, respectiv 17 noiembrie 2020, un număr de 29.870 de doze au ajuns la DSP Iași. Vaccinul antigripal destinat adulților, Influvac, a ajuns în cea de-a patra tranșă în număr de 23.520 de doze. În ceea ce privește dozele de vaccin antigripal Vaxigrip pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, acestea au fost 6.350 de doze în a cincea tranșă. Reprezentanții DSP Iași au precizat că mai așteaptă în jur de alte trei tranșe de vaccin antigripal pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2020.

„De obicei era o problemă cu furnizarea dozele de vaccin antigripal. Nu este ceva deosebit în acest an, decât dorința mai mare a persoanelor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Nu am aflat de vreo situație în care o persoană a refuzat acest vaccin antigripal. Cât despre întârzierea acestor două tranșe de vaccin antigripal, cel mai probabil a fost o problemă cu furnizorii”, a precizat Vasile Cepoi, director al DSP Iași.

Farmaciile din Iași au epuizat dozele de vaccin antigripal

Chiar și ieșenii care doresc să achiziționeze contra cost vaccinul antigripal nu o pot face. În multe farmacii din Iași stocul este epuizat. Unii farmaciști au fost informați că următoarea tranșă va ajunge abia în luna ianuarie 2021. Cererea din farmacii a fost de cel puțin 20 de ori mai mare în acest an.

„Toți farmaciștii au făcut demersurile pentru a se aproviziona cu acest produs. Trebuie înțeles faptul că acest deficit este și în alte țări. Au fost primite tranșe de vaccin antigripal, dar este într-adevăr insuficient. Farmaciștii fac tot ce pot, sună la depozite, primesc tot felul de promisiuni. Cererea este cel puțin de 10-20 de ori mai mare. Sunt persoane care până în acest an nici nu s-au gândit să se vaccineze, dar acum încearcă tot mai mult să investească în prevenție. Noi sperăm să avem acces la mai multe doze de vaccin și interesul pentru prevenire să fie la fel și în anii viitori. Totodată, sperăm ca vaccinul antigripal să fie făcut în timp util”, a explicat Gabriel Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași.

Medicii de familie nu pot acoperi nici jumătate dintre ieșenii înscriși pe liste

Deși un medic de familie se ocupă de sute de persoane care fac parte din categoria de risc, dozele de vaccin primite nu sunt suficiente nici pentru jumătate din numărul lor. De la începutul campaniei, de pe data de 14 septembrie 2020 și până în prezent, un medic de familie care are circa 1.800 de persoane înscrise pe liste a primit un total de 160 de doze de vaccin antigripal.

„Dacă dozele de vaccin nu vor ajunge până la finalul acestui an și vor fi disponibile abia în ianuarie, este mai bine decât deloc, însă durează două săptămâni până se formează anticorpi, ceea ce înseamnă că o persoană este protejată mai puțin timp din pandemia de gripă, care se termină în lunile martie-aprilie. Pacienții noștri sunt nemulțumiți de lipsa dozelor de vaccin, dar în această perioadă, atât cele gratuite, cât și cele din farmacii se epuizează foarte repede”, a mai adăugat Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Adauga un comentariu