Titlurile zilei

Un document exploziv aruncă în aer farmaciile din Iași! Farmaciștii care s-au îmbogățit de pe urma morților tremură de frică, iar judecătorii îi așteaptă în instanță

Publicat: 16 sept. 2020
Farmaciștii din Iași au furat bani de la CAS folosindu-se de rețetele prescrise pe numele unor persoane moarte, instituția având de recuperat zeci de mii de lei din anul 2019
Medicamente în farmacie

Farmaciștii din Iași care s-au îmbogățit de pe urma morților au fost demascați de CAS Iași. Sume colosale, jefuite din banii publici de către farmaciștii care au prescris rețete pe numele pacienților decedați! Un document exploziv apare la suprafață, iar judecătorii îi așteaptă în instanță pe angajați

Un document întocmit de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Iași scoate la suprafață jaful uriaș care se petrece în sistemul sanitar din județ. S-au decontat zeci de mii de lei pe rețete și servicii medicale prescrise unor persoane decedate. S-au furat sume uriașe și în numele persoanelor care sunt în viață și care au fost trecute pe rețete, chiar dacă nu le-au solicitat. Ilegalitățile făcute de medicii și farmaciștii ieșeni, puse pe masa judecătorilor! CAS Iași are de recuperat 47.953.53 lei pe anul 2019 de la persoanele care au încălcat legea și au încercat să fenteze sistemul. Un control efectuat de CAS Iași a scos la iveală principalele metode prin care se fraudează sistemul de sănătate ieșean.

Principala metodă se referă la decontarea unor servicii medicale care nu au fost efectuate niciodată. Adică, farmaciștii respectivi raportează la CAS Iași că au eliberat rețete medicale unor persoane care erau, de fapt, decedate. În anul 2019, 6.780.07 lei au fost jefuiți din banii publici pentru persoane care au murit. Mai exact, 10 farmacii din Iași și 9 persoane fizice sunt acuzate că ar fi eliberat rețete medicale în numele unor persoane care au murit cu mult timp în urmă. Persoanele care au încercat să fenteze sistemul și s-au îmbogățit de pe urma morților vor trebui să răspundă în fața legii pentru faptele comise în anul 2019.

Farmaciștii care s-au îmbogățit de pe urma morților vor răspunde în fața legii!

În anul 2019, 828 de rețete au fost prescrise ilegal de către medicii din 16 spitale din Iași. Este vorba despre prescripții medicale, eliberate unor pacienți internați în aceeași perioadă în regim de spitalizare continuă. CAS Iași are de recuperat, de la cele 16 spitale verificate, suma de 6.780.07 lei. Din punct de vedere legal, pacienții care sunt internați în regim de spitalizare continuă trebuie să beneficieze de tratament oferit de spital și nu au nevoie de prescripție medicală pentru achiziționarea medicamentelor din farmacii. Pacientul primește prescripție medicală, în vederea eliberării produselor farmaceutice, doar după externare.

Mii de lei decontați de CAS pentru 236 de persoane care nu se încadrau legal în categoria „veterani de război”

Tot în anul precedent, 236 de rețete au fost prescrise unor persoane care nu se încadrau legal în categoria „veterani de război”. CAS a descoperit, în urma controalelor, faptul că cinci medici de familie, două spitale și trei cabinete de medici specialiști în ambulatoriul clinic au furat din banii publici suma de 5.991.03 lei. Alți 53 de specialiști din ambulatoriul clinic au fost descoperiți, de către reprezentanții CAS Iași, că au cerut decontări ilegale pentru servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul clinic pentru pacienți internați în aceeași perioadă, în regim de spitalizare continuă.

Practic, acești medici au putut investiga pacientul pentru că acesta era internat în spital, dar, pentru a scoate o sumă în plus decontată de CAS, au trecut în sistem că pacientul s-a prezentat la spital și în ambulatoriu, lucru total neadevărat. Pacientul fiind internat, CAS a decontat o sumă pentru internare și, ulterior, o altă sumă pentru investigațiile trecute de medici pe foaie ca fiind în ambulatoriu. Acum instituția va trebui să recupereze de la medici suma trecută în categoria cheltuielilor pentru serviciile din ambulatoriu care nu au fost efectuate.

Medicii de familie din Iași au furat, în 2019, 13.395.95 lei de la CAS Iași, bani pe care vor trebui să-i restituie

Nici medicii de familie din Iași nu au sărit din schema sancțiunilor CAS Iași. În anul 2019, 110 medici de familie din Iași au furat sume importante din banii publici prin prescripții medicale ilegale. Aceștia au oferit prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor pentru persoane cu venituri din pensii peste limita legală. Astfel, cei 110 medici de familie au prescris nu mai puțin de 1152 rețete pentru pacienții cu pensii mai mari de 990 de lei pe lună până la 31 august 2019, și 1139 lei de la 1 septembrie 2019, când s-au majorat pensiile. CAS are de recuperat 13.395.95 lei de la cei 110 medici de familie din Iași. În cazul în care CAS nu va primi suma înapoi, se va apela la executare silită.

CAS Iași are de recuperat peste 13 milioane de lei de la angajații din sistemul sanitar din Iași

CAS Iași are de recuperat peste 13 milioane de lei din sistemul de sănătate. Suma este cumulată în decursul mai multor ani, iar cei care au fost depistați că au încălcat legea au fost sancționați conform prevederilor legale. Se pare că, în județul Iași, din banii publici fură cel mai mult farmaciștii. CAS are de recuperat de la 700 de farmacii din județ o sumă de cinci milioane de lei, din cauza farmaciștilor care au fraudat sistemul.

Totodată, CAS are de recuperat mai bine de un milion de lei de la medicii din ambulatoriile clinice și, la fel, de la spitale, urmând ca de la laboratoare să aibă suma de 309.000 lei, iar de la prestatorii de servicii la domiciliu o sumă de 168.000 de lei. Reprezentanții CAS Iași spun că se observă o scădere a sumei anuale pe care trebuie să o recupereze în urma controalelor efectuate în unitățile medicale care au contract cu ei.

Comentarii
 • La pușcărie mama lor de zdrențe s-au îmbogățit speculînd si profitând de suferința oamenilor și de un sistem corupt niste jeguri nesatule sa le fie rușine de asemenea si multor așa ziși medici care profită și adună averi colosale de pe urma suferintei semenilor la pușcărie cu toții așa trebuie

 • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

 • Nu m-ai luați spaga!!!Vorba unei asistente medicale,de la Cuza Vodă(are soț polițist):noi nu cerem,dar daca pacienta se dimte’,am încheiat citatul și aștept că dna_ul să se ocupe și de acești șpagatul din sistemul sanitar.

 • Postarile anterioare au fost facute sub lozinca : „Nici un comentariu fara analfabeti”. Ca veni vorba, domnu’ bzi, de cand prescriu farmacistii retete, dom’le ? Io-te pozna !

 • La Carrefour Felicia farmacia de la help net intrarea din dreapta FACE JAPCA PE OAMENI VINDE MASTILE CU 3,7 LEI SI PE EMAG E 0,60 LEI am reprosat vanzatoarei si mi a raspuns ca nu beneficiaza ia de bani . RUSINE , EVITATI ACEASTA FARMACIE.

 • DNA ul recupereze sumele de bani de la acesti infractori in halate albe!!!
  Si ce ziceti ,anularea dreptului de libera practica al acestori asa zisi medici sau farmacisti,n _ar fi un inceput de curatare al sistemului?
  Oricum,la inchisoare cu ei!!!

 • aici e o filiera care are oameni printre cabinetele medicilor de fam , apoi pe la lanturile de farmaci si in final , la sa sa de asigurari. care verifica lunar retele si valabilitatea. au om infiltrat acolo care a ascuns controalelor aceste retete. va fi un proces lung .
  p.s. mullti dr de fam o sa afle ca li s-a folosit parafa fara stirea lor.. mai ales care asa tot pe mana asistentelor

 • Fara complicii de la CAS nu se fac smecheriile, spagile merg de la sute de lei la vacante de lux , depinde de sumele raportate lunar de farmacii . Asa se fura , totul este introdus fictiv in programe 👀

Adauga un comentariu