National

Criza economică afectează românii! Decizia pe care o iau tot mai mulți tineri

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Criza economică afectează românii Decizia pe care o iau tot mai mulți tineri
Puțini tineri își permit să cumpere o locuință sau să facă un credit ipotecar.

Criza economică afectează românii! Puțini sunt cei care își permit să cumpere o locuință sau să facă un credit ipotecar. Proporția tinerilor angajați care trăiesc cu părinții lor în UE a crescut semnificativ în ultimii ani. Iată decizia pe care o iau tot mai mulți tineri din țara noastră.

Criza economică afectează românii!

O analiză a Eurostat obținute de The Guardian a constatat că, în medie, la nivelul întregului bloc comunitar, proporția persoanelor cu un loc de muncă între 25 și 34 de ani care trăiesc în casa părintească a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2023.

Studiul a arătat provocările cu care se confruntă tinerii din UE, inclusiv locuințe, criza costului vieții, sănătatea mintală și locurile de muncă precare. Cu această situație se confruntă și tinerii rdin România, dar și cei de peste hotare.

Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a înregistrat o creștere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează și care locuiesc cu părinții lor, de la 27% la 40%. Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 sunt Portugalia, unde proporția a ajuns de la 41% la 52%, și Spania, unde a ajuns de la 35% la 42%. În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48% și Croația de la 58% la 65%.

Raportul Eurofound a arătat că jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții lor ar dori să se mute în decurs de un an, dar doar 28% au spus că au planuri concrete să facă acest lucru. Motivul principal ar fi cel financiar. Tinerii au precizat că nu câștigă suficient de bine pentru a-și permite o chirie sau o locuință.

Bani de la stat pentru tinerii care vor să se angajeze

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

Ministerul Muncii a anunțat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu. Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Adauga un comentariu