Titlurile zilei

Mărturiile unui ieșean cu COVID-19 după ce a ieșit de la Terapie Intensivă: „Îmi era frică să adorm, voiam să rămân conștient, să mă asigur că nu voi muri în somn”! După ce a scăpat cu viață, bărbatul a luat o decizie care îi va schimba radical viața

Publicat: 11 aug. 2020
Un ieșean cu COVID-19 care a fot internat 8 zile la Terapie Intensivă povestește cum pacienții cu coronavirus erau scoși cu targa morți din salon
Mărturiile unui ieșean cu COVID-19 după ce a ieșit de la Terapie Intensivă

Mărturiile unui ieșean cu COVID-19 după ce a ieșit de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Bărbatul de 51 de ani a rămas marcat pe viață după ce a văzut pacienți scoși pe targă din salon, morți, după ce au pierdut lupta cu COVID-19. Asculta bătăile clopotului de la biserică și se ruga să nu fie următorul

Un ieșean în vârstă de 51 de ani care va fi externat astăzi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași povestește experiența sa de 8 zile pe secția de Terapie Intensivă. A intrat în această secție deși nu avea alte boli asociate. Oxigenul de pe salon nu mai făcea față. Bărbatul a povestit în exclusivitate pentru BZI ceea ce se întâmplă cu pacienții cu COVID-19 în secțiile de Terapie Intensivă:

„Îi vedeam bătând în pat cu palma să anunțe medicii că nu mai au oxigen, vorbeau prin somn și plângeau de spaimă”.

Ieșeanul a rămas marcat de suferința oamenilor și a luat o decizie care îi va schimba viața.

Ieșeanul de 51 de ani s-a infectat cu COVID-19 de la angajații CTP, unde are un contract de colaborare

Ieșeanul de 51 de ani spune că s-a infectat cu COVID-19 pe data de 10 iulie, la Compania de Transport Public (CTP) Iași. Acesta colaborează, prin firma la care lucrează, cu CTP și s-a aflat în momentul nepotrivit, la locul nepotrivit.

„Aleg să-mi ascund identitatea pentru că lucrez în colaborare cu mai multe firme și instituții din Iași, iar oamenii sunt încă reticenți când aud că ai avut COVID-19. Pe data de 10 iulie, am mers la biroul de aprovizionare al CTP. Eram singurul care purta mască. Toți angajații erau relaxați și se comportau de parcă nu am fi în plină pandemie. Am citit ulterior în ziare că mulți de acolo au fost găsiți pozitivi cu COVID-19. Am mers acasă, n-am avut niciun simptom.

Pe data de 12 iulie, m-a prins ploaia prin oraș. Am ajuns acasă, îmi era frig, transpiram și am deschis geamul. S-a făcut curent. A doua zi dimineață, am început să am simptomele unei răceli. Până pe data de 19 iulie am avut febră, tuse, nu mai aveam gust și mă simțeam din ce în ce mai slăbit. Am sunat medicul de familie și mi-a spus să merg să-mi fac testul”, povestește M.I.

M.I., pacient cu COVID-19: „Mai mult de maximum 20 de secunde nu puteam respira fără suport de oxigen”

Pe data de 20 iulie, după ce a fost instruit de către medicul de familie, M.I a mers la un laborator privat din Iași și și-a făcut testul de depistare a infecției cu COVID-19. Pe data de 21 a primit rezultatul testului și era pozitiv. A fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

„Pe 21 am fost internat la spital. Ulterior, familia mea s-a testat. Una dintre fiice și soția au fost depistate pozitiv și au fost internate 48 de ore în spital, fiind asimptomatice. De pe data de 22 iulie a început calvarul meu. Începeam să nu mai pot respira fără suport de oxigen. Tușeam extrem de des. Nu puteam nici să merg la baie. Mai mult de maximum 20 de secunde nu puteam respira fără suport de oxigen. Îmi venea să mă scap pe mine, efectiv, numai să nu mai fiu nevoit să mă duc la baie să simt că rămân fără aer. Cel mai cumplit era atunci când mâncam. Luam o gură de mâncare și trebuia să mestec cu masca de oxigen pe față, pentru că rămâneam fără aer”, mai spune M.I.

Pacientul M.I.: „Îmi era frică să adorm, voiam să rămân conștient, să mă asigur că nu voi muri în somn”

Pe data de 26 iulie, văzând că starea lui M.I se înrăutățește, medicii au decis să-l mute din salon pe secția de Terapie Intensivă. Din acel moment, timp de 8 zile, a fost rupt de toată lumea exterioară. A stat fără telefon, nu a putut comunica cu familia, iar singurele persoane pe care le vedea erau cadrele medicale.

„Îmi spuneau să fiu răbdător, că Dumnezeu mă va ajuta să mă fac bine. Timp de 8 zile, nu știu dacă am dormit 8 ore. Îmi era frică să adorm, voiam să rămân conștient, să mă asigur că nu voi muri în somn. Auzeam numai ventilatoare, oameni care se chinuiesc să respire, aparate care țiuiau încontinuu și, din oră în oră, cadrele medicale care ne verificau dacă suntem bine. Îi auzeam pe ceilalți pacienți bătând în pat cu palma să anunțe medicii că nu mai au oxigen, vorbeau prin somn și plângeau de spaimă. Alții tușeau până nu mai aveau aer”, adaugă M.I.

Imaginile pe care pacientul cu COVID-19 internat la secția de Terapie Intensivă nu le va putea uita niciodată sunt cele cu pacienții morți scoși pe targă din salon

Imaginile care l-au marcat pe viață pe M.I. au fost momentele în care cadrele medicale au scos pe targă 3 pacienți decedați după ce au pierdut lupta cu COVID-19. A simțit, așa cum povestește, că viața lui atârnă de un fir de ață, că viața lui depinde de iscusința medicilor și de Dumnezeu.

„Cel mai urât coșmar este să vezi cum unul câte unul sunt scoși pe targă, afară din salon, după ce au murit. Mă rugam la Dumnezeu să nu fiu eu următorul. Timp de 8 zile, singura imagine pe care am putut să o văd era un geam deschis. În geam reflectau copaci și un acoperiș de casă. În geam am văzut răsăritul și apusul soarelui. Din când în când, auzeam clopotele unei biserici și mă rugam la Dumnezeu să mă țină în viață să-mi văd copiii și soția. Mă trecea fiorul de fiecare dată și mă gândeam, Doamne, sper să nu mă scoată și pe mine în sac și pe targă de aici”, mai spune M.I.

M.I, pacientul de la Terapie Intensivă: „Dacă înainte de a fi internat în spital simțeam mereu că nu-mi ajunge timpul, acum l-am simțit mai tare ca niciodată. Număram minutele, orele și zilele”

În cele 8 zile de internare în secția de Terapie Intensivă M.I. povestește că din cauza lipsei altor activități a înțeles că familia și timpul petrecut în natură sunt de neprețuit. A numărat orele și zilele și a așteptat ziua în care va putea fi din nou pe picioarele lui.

„Dintr-o persoană activă, să ajungi să porți pamperși, este extrem de greu. Dacă înainte de a fi internat în spital simțeam mereu că nu-mi ajunge timpul, acum l-am simțit mai tare ca niciodată. Număram minutele, orele și zilele și am conștientizat că trebuie să fac multe schimbări în viața mea. Nimic nu contează mai mult decât sănătatea și familia. Eu am muncit foarte mult. Acum, cu un picior în groapă, am conștientizat cu adevărat că nu avem nevoie de nimic altceva decât de sănătate și familie. Mi-am dat seama că noi avem foarte mult timp, doar că nu știm să ne bucurăm de el”, adaugă M.I.

Pacientul cu COVID-19 spune că nu ar fi putut trece peste 8 zile de chin fără susținerea cadrelor medicale

M.I, pacientul care a stat internat la Terapie Intensivă timp de 8 zile, a înțeles pentru prima dată, așa cum spune, cât de mare este străduința medicilor pentru a ține pacienții în viață. Cadrele medicale i-au devenit acum a doua familie.

„Am cunoscut oameni adevărați la Terapie Intensivă. Am cunoscut oameni care tratează pacienții ca fiind membri ai familiei. Dacă nu aș fi avut parte de asemenea cadre medicale, nu cred că aș fi putut trece peste această perioadă fără sechele importante. Medicii, asistentele, infirmierele sunt mai presus de cadre medicale, oameni pe care ți-ai dori să-i ai și în viața ta. Mi-au vorbit cu căldură, mi-au explicat orice nedumerire și m-au încurajat în fiecare zi. Din oră în oră, venea câte cineva să se uite pe gemuleț să vadă dacă suntem bine. Le mulțumesc din tot sufletul și le doresc ca Dumnezeu să-i ocrotească”, încheie M.I.

Nouă pacienți cu COVID-19 se zbat să supraviețuiască la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

La secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași toate paturile sunt ocupate. Nouă pacienți cu COVID-19 se zbat, încă, între viață și moarte. M.I este un caz fericit, deși medicii spun că a trecut prin chinuri groaznice.

„Pacientul a fost internat timp de 8 zile pe secția de Terapie Intensivă. A fost ventilat non-invaziv. Această procedură ne-a asigurat vindecarea a peste 50 la sută din pacienții cu COVID-19 internați în această secție. Aici se lucrează după un program strict, bine stabilit și toate cadrele medicale, de la infirmiere la medici, fac tot ceea ce le stă în putință, atât din punct de vedere medical, cât și uman, să țină acești pacienți în viață. Cu toții tratăm pacienții ca fiind membri ai propriilor noastre familii”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Comentarii
 • Mă bucur că dl M.I. este sănătos acum, insa, dacă citiți cu atenție, la începutul povestiri spune că s-a îmbolnăvit de la angajații CTP care nu purtau masca deci el purta masca. Ciudat este că acei angajați au fost adiptomatici deci au scăpat ușor. Concluzie: masca nu ne protejează deloc iar morala: cu cât ești mai corect, cu atât poți fi mai sigur și mai repede cu un picior in groapa. Doamne ferește pe toată lumea de aceasta urâtă boala.

 • Georgiana, concluzia ta arata mult egoism. Da, poate masca nu ne protejeaza pe noi cei care o purtam si suntem sanatosi, dar sunt nenumarate filmulete si fotografii pe net care arata ca principalul rol al mastii este sa ii protejam noi pe ceilalti, pentru ca in cazul in care noi suntem bolnavi sansele ca sa transmitem boala altcuiva sunt mult mai mici daca purtam masca. Dar… daca gandim in felul asta, ca ce sens are sa port masca ca oricum nu ma protejeaza pe mine….

 • Comentariu facut de un ignorant. Daca masca este purtata doar de o persoana intr-o incapere, in timp ce ceilalti nu poarta, riscul de transmitere a bolii de la un bolnav fara masca la persoana cu masca este de 70%. Daca toti ar purta masca, riscul scade mult, ajungind in jur de 5%. Asta presupunind ca mastile sunt purtate corect si nu sub nas.

 • Ideea e ca masca o porti degeaba, daca o porti tot pe aceeasi, cum fac multi dintre noi. Cand o iei de pe fata pui in mod sigur degetul pe exterior si iei COVID sau o bagi in buzunar ori geanta. Nu mai ramane decat sa pui mana in nas sau la gura, fiindca esti deja in casa si poti cauta prin geanta, buzunare etc.
  Masca ar trebui sa fie aruncata macar atunci cand chiar ai stat de vorba sau si ai avut contact cu multe persoane, dar cati dintre noi fac asta?

 • Ce SATANA de boala au inventat chinezii! mare nenorocire pe pamant, cadavrele COVID CHINEZESC PUSE IN SACI CA DESEURILE, dupa ce mor in chinuri groaznice,nu mai suntem fiinte umane, nimic pe pamantul asta nu mai este ca inainte, ne-am intors in 1920, 1940. In alte tari cadavrele covid chinezesc se ard toate in crematoriu.Am 62 de ani dar nenorocire ca asta nu a fost, CERNOBIL a fost floare la ureche

 • Eu nu inteleg de ce fiecare, hop o trag cu „noroc de medici si Dumnezeu”. Pai ma nene, de ce nu stai doar acasa si te rogi? Sa inteleg ca ceilalti 3 care au iesit pe targa i-a uitat Dumnezeu? Pupati moaste da tot la doctor veniti. Si dupa ce iesi din operatie de vreo 6-8 ore, sau t-a trecut glontul pe langa ureche in cazul COVID, zici mare e minunea, mi-a dat Dumnezeu zile…. Ba sunteti praf… parerea mea. Daca e sa facem o analogie, cei care au scapat din terapie intensiva in Wuhan, i-a avut in grija Budha 😀 … Deci si el exista si, Mohamed pe la turci si el exista… culmea e ca peste tot cei care ii salveaza sunt doctorii si medicina … dar daca nu punem si un strop de religie nu e bine bre …

 • Georgiana a tras o concluzie de bun simt. Degeaba purtam noi masca dacă niste nesimțiți nu le poartă și împrăștie virușii peste tot.. Purtați toți masca retardatilor, iar cine nu face asta, la pușcărie. Este dreptul meu de a cere autorităților să mă ferească de acești criminali. Așa vă numiți voi ăștia care nu purtați masca, CRIMINALI.

 • Pentru Vlad, ai o gravă deviere de la logica. Concluzia Georgianei era că, deși noi purtam masca, dacă nu o fac și cei care poarta virusul, suntem în pericol. In loc să-i critici și să-i acuzi pe cei care nu poartă masca sari pe ea facand-o egoista. Lumea trebuie să știe și să se ferească. Chiar daca ei poartă masca sa nu accepte nici o comunitate de oameni, aflată in interior sau in afara, care nu poartă masca. Distanțarea este foarte buna. Virusul asta v-au sucit judecată.

 • Pentru Cristian, mulțumesc pentru comentariul postat. Doar de ar înțelege lumea că toți trebuie sa purtăm masca că sa ne protejam pe noi, pe cei dragi și pe cei care pot fi expuși la situații grave. Haideți mai români!!! Fiți vigilenți nu dobitoci!

 • Am citit cu mare interes relatarea acestui domn pentru ca și eu sunt în situația lui. Am trecut prin clipe cumplite, nu puteam respira fără oxigen. Acum când scriu aceste rânduri pot sa spun ca am câteva ore bune de când nu mai am oxigen și respir singură. Nu pot sa nu ii mulțumesc lui Dumnezeu pentru ca a fost alături de mine în rugăciunile mele. Dar vreau sa le mulțumesc din toată inima mea și din toată ființa mea celor de la spitalul Ana Aslan din București ca și-au dat toată silința pentru a ma putea salva. Tot personalul este extraordinar. Săracii suportă cu greu costumele, mănușile, măștile, dar fac totul pentru noi. Nu voi putea sa le mulțumesc niciodată îndeajuns pentru ce au făcut pentru mine. Eu am luat covidul de la cei care nu purtau mască. Eu purtam mască și înainte de covid pentru ca am astm bronsic. Dar din păcate unii nu înțeleg ca pot transmite boala si prin picăturile de salivă pe care le arunca în timp ce vorbesc, prin tuse, prin strănut. Aici intervine dragostea de aproape. Sa ii vrei bine semenului tău nu numai de Paști și de Crăciun când dai câteva pachete și după aceea i-ai uitat pe toți. Aici și acum se poate demonstra adevarata iubire creștină și empatia față de cel de lângă tine. Îmi doresc ca nimeni sa nu se mai interneze în spital și toată lumea sa fie bine.

 • P S -nene sa fi sanatos dar te rog povesteste asta si avocatei diavolului -ccr si majoritatii parlamentare care fac ambitii politice pe sanatatea si viata romanilor

 • Dodo, ești în eroare. Ccr a afirmat că obligativitatea carantinarii din perioada stării de urgență nu a fost constituțională – nu a avut acoperire legală. Atât. Fără manipulări că ți-ai dat singur in cap.

 • Felicitări Gabi. Bine ai revenit în noi. Și eu am astm și îmi este groaza de aceasta boala Covid 19 de care incerc să mă feresc cat pot. Nu port decât măști noi, incerc să mențin distanta de 2 metri intre mine si ceilalți, insa, prin natura meseriei mele, este cam greu de impus. La Iași, din păcate, putina lume poartă masca pe strada. Preferă s-o fluture la încheietura mâinii, iar cei care o poarta corect sunt de multe ori, apostrofați de ceilalți. Dreptul la viață îl avem prin nastere, dar ne este asigurat și de constituție, și văd că romanii se revolta că noi, ceilalți, cerem disperați să ni se respecte acest drept. Așa că eu le transmit celor care nu mă respectă: Vreau să trăiesc, eu românul din aceasta tara, eu omul de pe aceasta planeta, indiferent de vârsta mea, indiferent de culoarea pielii mele, indiferent de gen, indiferent de statut social, indiferent de bolile pe care le am, eu Omul, vreau să trăiesc. De ce voi ceilalți, mă condamnați la moarte fara să fiu vinovat? In fata cărei instanțe m-ați judecat în lipsa și care este motivul pentru care m-ați osândit? Nu va place de mine? Uitați,-va in oglinda, eu Omul de acum, osândit de tine, sunt Tu, Omul de mâine care, in fata bolii, vei striga disperat și tu același lucru…!!!! pace buna tuturor și Doamne Ajuta!

 • „fanel”, la institutul din Wuhan, cercetarile privind transmiterea bolilor de la lilieci au fost FINANTATE si MODERATE de guvernul american, dinainte de 2018. Citeste toate informatiile din lume si apoi da-ti cu parerea. Nu purta ochelari de cal. Toata metodologia si modul de securitate/cercetare/analiza si concluzionare s-a facut la cererea si dupa metodologia impusa de finantator, adica guvernul SUA.

Adauga un comentariu