Secretele istoriei

Cum a luat naştere generaţia “decreţeilor”

Publicat: 06 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum a luat naştere generaţia decreţeilor
Cum a luat nastere generatia “decreţeilor”

Cum a luat naştere generaţia “decreţeilor”. Nicolae Ceauşescu a îndemnat ca activitatea sexuală să aibă loc în cadrul căsătoriei. Scopul principal fiind procrearea.

„În fond, măsura cu decretul acesta, fără să greşim, a fost un decret antinaţional care a adus multe daune.

(…) ca să înţeleagă toată lumea şi medicii, şi bărbaţii şi femeile că problema creşterii natalităţii este o îndatorire pentru fiecare cetăţean al patriei (…)”, a susţinut Nicolae Ceauşescu la şedinţa CEx al PCR din 20 septembrie 1966.

Dupa10 zile, Decretul 770/1966 a fost făcut public.

Cum a luat naştere generaţia “decreţeilor”

Raportul Tismăneanu, are un capitol dedicat politicii demografice a regimului Ceauşescu. Iată câteva fragmente din acel raport.

“Prin Decretul 770 din 1 octombrie 1966 regimul Ceauşescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie unul dintre cele mai represive şi mai dure regimuri pronataliste din istorie.

Metodele folosite pentru a creşte rata natalităţii (…) situează România în rândul statelor care au folosit politici demografice extreme.

Metode asemănătoare sunt folosite de China (avortul silit) şi Germania nazistă cu politicile sale bazate pe criterii rasiale.

Decretul 770/1966 a marcat intervenţia regimului în cele mai intime aspecte ale vieţii cetăţenilor săi şi, mai cu seamă, în trupurile femeilor.

În conformitate cu principiile ideologice ale ,, această politică demografică a sfârşit prin a afecta toţi cetăţenii cu vârste peste 25 de ani, bărbaţi şi femei.

Tuturor persoanelor fără copii – inclusiv celor sterile – li se reţinea un impozit lunar”, se arată în raportul Tismăneanu.

Nicolae Ceaușescu a fost un politician român, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Adauga un comentariu