Opinia lui Petru Trimbitas, fondator WellCode
Meseria de programator este bine platita nu doar in Romania, ci in intreaga lume, insa exista discrepante destul de mari intre IT-isti chiar daca desfasoara aceeasi activitate sau una similara si se afla pe posturi comparabile, la companii diferite. Acest lucru se reflecta uneori in diferente si de ordinul catorva mii de euro intre salariile a doi programatori, fapt ce poate starni surprinderea tinerilor care cauta sa se angajeze in domeniu. Unul dintre acestia i-a adresat intrebarea direct lui Petru Trimbitas, fondatorul WellCode, companie din Cluj care ofera servicii de mentorat/coaching in domeniul programarii.
„Sunt unii programatori care castiga intre 2.000 si 3.000 de euro pe luna, in timp ce altii ajung la peste 10.000 de euro. Imi poti spune, te rog, cum reusesc acestia din urma sa obtina un astfel de avantaj?”, a fost intrebarea adresata lui Petru Trimbitas. Fostul olimpic la informatica si stagiar la Facebook si Google in Statele Unite ale Americii a explicat situatia folosind drept exemplu hamburgerii de la McDonald’s.
„Daca un angajat reuseste sa faca 100 de hamburgeri pe zi, iar un altul ajunge la 1.000 de hamburgeri pe zi, este logic ca al doilea va fi platit mai bine. Deci, in primul rand, salariul este influentat direct de volumul muncii depuse. Pe de alta parte, daca un angajat al unui restaurant de lux face si el 100 de hamburgeri pe zi, insa acestia se vand cu un pret de 4-5 ori mai mare decat al celor de la McDonald’s, este normal ca si acesta sa aiba un salariu mai mare”, explica IT-istul devenit mentor pentru tinerii (si nu numai) care vor sa invete aceasta meseria de programator , fie ca vin de pe bancile scolii sau ai unei facultati de profil ori tintesc reconversia profesionala.
Cu alte cuvinte, discrepantele salariale provin din cantitatea si calitatea diferita a activitatii in programare. „Bineinteles, conteaza si alte aspecte: nivelul salarial dintr-o anumita companie, pozitia respectivului angajat in organigrama, impactul codului asupra activitatii acelei companii sau asupra oamenilor in general. Una este sa modifici codul Facebook care permite rularea mai eficienta a reclamelor, alta este sa scrii codul pentru un site de prezentare al unui magazin nou infiintat. Daca vrei sa faci o aplicatie de plati pentru magazinele online, acest lucru implica securitate, o viteza foarte mare si o eficienta ridicata. Este normal ca programatorul care se ocupa de aceasta sarcina si care, probabil, are in subordine alti 20 de IT-isti sa castige foarte bine”, explica fondatorul WellCode.
Pe langa salariile mari, mult peste media pietei din tara noastra, programarea vine si cu alte avantaje: este un job sigur, avand in vedere ca IT-ul este, prin definitie, un domeniu de viitor; poti lucra remote, de oriunde, atat timp cat livrezi rezultatele scontate; te ajuta sa-ti dezvolti gandirea logica, fapt ce poate avea implicatii si in alte activitati pe care le desfasori in scop personal sau profesional; si, nu in ultimul rand, pentru a invata aceasta meserie nu ai nevoie de ani de pregatire ca in alte domenii, , precum medicina, spre exemplu, ci te poti pune la punct in cateva luni.
WellCode. Recenzii pozitive din partea tuturor cursantilor
In Romania, cererea de programatori este din ce in ce mai mare, mai ales ca numarul business-urilor care migreaza spre online este si el in crestere. Flexibilitatea, posibilitatile de freelancing si antreprenoriat sunt si ele argumente care ii atrag catre aceasta meserie extrem de satisfacatoare, inclusiv din punct de vedere financiar atat pe tineri, cat si pe cei aflati deja in campul muncii.
Petru Trimbitas a remarcat aceasta deficitul de IT-isti pe piata muncii din Romania, cel putin comparativ cu cererea din ce in ce mai mare, si a vazut-o drept oportunitate pentru lansarea WellCode. Din 2007, compania cu sediul la Cluj-Napoca pregateste pentru o cariera de succes in domeniul programarii cursanti din toate domeniile si de toate varstele: de la elevi de gimnaziu si de liceu, studenti la informatica, pana la profesionisti din alte domenii interesati sa faca o schimbare in cariera si dispusi sa investeasca pentru aceasta.
„WellCode ofera o combinatie unica de teorie si probleme, intr-o platforma online user friendly, unde cursantii primesc feedback din partea mentorilor si participa la call-uri one-to-one si de grup. Din alte surse, clientii pot obtine doar tutoriale video sau text, fara explicatii suplimentare. In plus, prin programul lansat anul acesta acordam burse celor mai performanti cursanti, o metoda de recunoastere a eforturilor pe care le fac. De asemenea, oferim si asistenta la realizarea CV-urilor si incercam sa cream un climat de motivare continua a cursantilor nostri.. Numai asa, cei interesati sa urmeze o cariera in IT se pot autodepasi, pot rezolva probleme din ce in ce mai grele si pot obtine, in cele din urma, job-ul dorit”, explica Petru Trimbitas.
Conform site-ului WellCode, 95% dintre cei care au terminat cursurile oferite de compania din Cluj-Napoca lucreaza in prezent in domeniul programarii. Iar printre acestia se numara fosti soferi de TIR, muzicieni sau angajati in domeniul ospitalitatii, iar parerile tuturor despre cursurile WellCode sunt pozitive.
„Mi s-a parut incredibil ca exista o astfel de platforma, unde mentorii raspund la toate intrebarile, nelamuririle si dificultatile legate de unele lectii. Programul este astfel structurat incat, daca nu ai inteles lectia curenta, nu vei putea raspunde la quiz-ul de la finalul ei si nu vei putea trece mai departe. In schimb, vei putea pune oricate intrebari, la care coachii iti vor raspunde, pana vei intelege tot ceea ce este de inteles”, spune Marius, fost sofer de camion devenit IT-ist.
In prezent, platforma WellCode are peste 100.000 de membri, cu varste cuprinse intre 12 si 68 de ani. Compania din Cluj-Napoca are 22 de angajati, de la experti in IT si olimpici internationali la informatica la psihologi, Mindset Coachi si Client Success Advisori. In 2020, cifra de afaceri a companiei WellCode a fost de 3.000.000 de lei, iar pentru anul in curs, aceasta este preconizata la 1.000.000 de euro.