Sanatate

Cum îi facem pe copiii noștri să se simtă iubiți? Psihologul Alina Amarandei: „Felul în care am fost iubiți va fi, de cele mai multe ori, felul în care și noi ne vom iubi copiii” – VIDEO

Publicat: 30 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum îi facem pe copiii noștri să se simtă iubiți Psihologul Alina Amarandei Felul în care am fost iubiți va fi de cele mai multe ori felul în care și noi ne vom iubi copiii - VIDEO
Copiii nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți și a se simți iubiți

Alina Amarandei, psiholog clinician și fondatoarea Clinicii de Logopedie și Terapie de Dezvoltare a Copilului, a oferit în emisiunea BZI LIVE câteva sfaturi prețioase pentru părinți. Iată cum îi facem pe copiii noștri să se simtă iubiți și apreciați.

Majoritatea părinților susțin că își iubesc copiii, dar foarte puțini știu să își exprime acest sentiment față de ei. Fie că se tem să își arate dragostea față de cei mici, pentru că lucrul acesta le minimizează autoritatea, fie că nu au fost învățați cum să își exteriorizeze emoțiile, mulți părinți amână momentul în care aleg să le arate copiilor dragostea lor, până când este prea târziu. Tocmai de aceea, este foarte important ca părinții să le arate copiilor cât de mult îi iubesc încă din primele zile de viață, pentru a crește într-o stare de armonie perfectă, menită să le ajute foarte mult starea psihică pe tot parcursul existenței.

Cum îi facem pe copiii noștri să se simtă iubiți? Sfaturile psihologului Alina Amarandei

Copiii nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți și a se simți iubiți, însă trebuie să fim atenți la câteva elemente importante, cum ar fi: cuvintele de încurajare, timpul acordat, atingerile și, nu în ultimul rând, darurile. În ceea ce privește cuvintele de încurajare sau cuvintele tandre, acestea sunt ca o hrană pentru sufletul copiilor. Le conferă acestora sentimentul valorii de sine și al siguranței. Ei au nevoie să se simtă în permanență apreciați (de exemplu, „Îți mulțumesc că ai dus gunoiul/că ți-ai strâns jucăriile”, „Îți mulțumesc că m-ai primit și pe mine în jocul tău”).

„Felul în care am fost iubiți va fi, de cele mai multe ori, felul în care și noi ne vom iubi copiii, în special atunci când nu muncim la noi să ne îmbunătățim. Pentru că de schimbat nu se pune problema de a ne schimba, suntem ceea ce suntem, dar putem îmbunătăți aspectele noastre în mod cert. Realitatea este că, apropo de ce îi transmitem copilului, îi transmitem atitudinal, de fapt, o formă maladivă de iubire, o formă care nu este sănătoasă și care nu îl va crește „om”, dacă tot e să folosim această formă.”, a declarat psihologul Alina Amarandei, pentru BZI LIVE.

Psihologul Alina Amarandei, despre părinții care își bat copiii: „Sunt părinți care îmi cer la cabinet, dacă copilul nu stă pe scaun sau nu este cuminte, să-l plesnesc”

Mulți părinți aleg să își bată copiii, iar acest lucru le transmite celor mici că nu sunt suficienți și că nu merită să fie iubiți. Nu puțini sunt părinții care își duc copiii la cabinetul psihologului și îi recomandă acestuia, dacă cei mici nu stau cuminți pe scaun, să-i pleasnească. Acest comportament este unul extrem de nociv și nu face decât să îi îndepărteze pe copii de părinți, generând multă durere.

„Știți că sunt părinți care îmi cer la cabinet, dacă copilul nu stă pe scaun sau nu este cuminte, să-l plesnesc. Vin și îmi spun în mod expres: „Cred că sunteți prea blândă și de asta copilul se foiește.” Copilul se foiește pentru că este copil și este menit să se foiască. În ședința mea nu este obligatoriu statul fix pe scaun. E copil și trebuie să fie copil, adică trebuie să se manifeste. Sigur că în niște limite de bun simț. Nu spune nimeni că nu impunem limite, că dăm în extrema cealaltă, nu se pune problema. Dar atenție ce limite impunem. Pentru că, de cele mai multe ori, eu observ niște părinți care impun niște limite absurde cumva, care nu sunt neapărat necesare acelea.”, a mai spus psihologul Alina Amarandei.

Adauga un comentariu