Economic Local

Cum își pot proteja ieșenii fermele cu păsări împotriva gripei aviare? DSVSA Iași a emis o nouă atenționare privind măsurile de biosecuritate

Publicat: 02 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Cum își pot proteja ieșenii fermele cu păsări împotriva gripei aviare DSVSA Iași a emis o nouă atenționare privind măsurile de biosecuritate
Autoritățile din Iași sunt în alertă din cauza gripei aviare

Ieșenii care dețin ferme cu păsări trebuie să respecte o serie de măsuri împotriva răspândirii virusului gripei aviare. După ce au izbucnit 3 focare de gripă aviară la ferme de curcani din Brașov, controalele s-au intensificat, astfel că măsurile impuse de DSVSA Iași sunt obligatorii. În județul Iași sunt autorizate 16 ferme cu păsări

Autoritățile din Iași sunt în alertă după ce în Brașov au fost descoperite 3 focare de gripă aviară la fermele cu curcani, iar 224.000 de păsări vor fi sacrificate. Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au transmis o serie de măsuri în contextul epidemiologic, iar controalele în ferme au fost intensificate. De asemenea, DSVSA Iași a dispus intensificarea controalelor privind cerințele de sănătate animală, care reglementează comerțul intracomunitar și importurile de păsări de curte și de ouă de incubație.

„Acest virus se transmite foarte ușor, inclusiv de către păsările sălbatice. Ați văzut ce a făcut pesta porcină africană! Nu vrem să ajungem în această situație. Vor fi organizate controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, referitoare la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din comerțul intracomunitar, precum și de la unități din România”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Fermele cu păsări din Iași, verificate de DSVSA

Astfel, vor fi verificate toate mărfurile care intră pe teritoriul României, inclusiv la nivelul județului Iași. Acestea nu trebuie să provină din state membre sau zone unde evoluează gripa aviară înalt patogenă, listate în anexa „Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1809, privind anumite măsuri de protecție vizând focarele epidemice de gripă aviară înalt patogenă din anumite state membre, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, vor fi efectuate echipe mixte, formate din specialiști ai DSVSA Iași și inspectori ai IPJ Iași, pentru a efectua controale în trafic, dar și la punctele de frontieră. Fermierii din Iași care cresc păsări trebuie să respecte o serie de măsuri pentru ca virusul să nu ajungă în fermă. Astfel, este necesară prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice și cele domestice, fiind interzisă creșterea păsărilor domestice în aer liber.

Acestea trebuie ținute obligatoriu în spații de cazare special amenajate. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice. Primul focar de gripă aviară din România a fost descoperit la lebede.

Fermierii trebuie să respecte o serie de măsuri de biosecuritate

În cazul în care există o suspiciune de boală sau în cazurile de mortalitate, crescătorul trebuie să notifice medicul veterinar din zona unde se află ferma. De asemenea, reprezentanții exploatațiilor comerciale de păsări trebuie să aplice măsurile de biosecuritate și să înăsprească măsurile specifice de biosecuritate pe cele 3 nivele de risc, respectiv zona administrativă, profesională și cea de producție.

În situațiile în care în urma controalelor efectuate în conformitate cu dispozițiile transmise de către DSVSA Iași se constată că cerințele de sănătate a păsărilor, ouălor și cărnii de pasăre provenite de la unități din România, precum și de la unități situate în alte state membre/țări terțe, destinate comercializării pe piața României, nu îndeplinesc condițiile stabilite de cerințele Uniunii Europene sau standardele de comercializare stabilite prin Regulamentele Comisiei nr. 1308/2013/UE și nr. 589/2008/CE, DSVSA Iași va dispune aplicarea măsurilor ce se impun, în conformitate cu cerințele legislației comunitare și naționale.

Pesta porcină africană, un alt virus care a făcut ravagii în fermele din Iași, a redus semnificativ efectivele de porci. Ultimul focar a izbucnit la o fermă din Bălțați, fiind sacrificate 23.000 de porcine. Pe de altă parte, fermele de păsări din Iași sunt supravegheate în permanență de angajații care trebuie să respecte toate măsurile de biosecuritate.

Comentarii
  • asta cu aviara, cu pesta porcina cu boala vacii nebune iar acum cu pestele e facatura de sus. tot prostul stie ca sunt facute pentru a induce foametea progresiv. toate atsea sunt tratate relativ usor. doar ca remediul este cenzurat

Adauga un comentariu