Stiri si curiozitati

Cum pot fi îndepărtate tatuajele? Iată care sunt cele mai cunoscute și eficiente metode – VIDEO

Publicat: 09 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum pot fi îndepărtate tatuajele Iată care sunt cele mai cunoscute și eficiente metode - VIDEO
Tatuajul reprezintă un depozit de pigment sub piele, care a fost implantat cu ajutorul unui aparat special.

Dr. Lucian Popa, medic chirurgie plastică reconstructivă, a explicat în emisiunea BZI LIVE cum pot fi îndepărtate tatuajele. Iată care sunt cele mai cunoscute și eficiente metode de îndepărtare a tatuajelor.

Tatuajul reprezintă un depozit de pigment sub piele, care a fost implantat cu ajutorul unui aparat special. În componența acestui aparat se află un vârf ascuțit, care perforează pielea, pentru a depune culoarea. În funcție de persistența lor în piele, pigmenții de tatuaj se împart în două categorii, și anume: permanenți și semipermanenți. Mai mult decât atât, ei pot fi organici, anorganici, minerali sau hibrizi.

În cazul pigmenților permanenți, aceștia nu dispar în timp, ci trebuie îndepărtați, dacă persoana nu se mai regăsește în acel tatuaj, prin diferite metode, mai mult sau mai puțin, invazive.

Cum pot fi îndepărtate tatuajele? Dr. Lucian Popa: „Rezultatele chirurgicale nu pot fi mai bune decât tatuajul”

De-a lungul timpului, au existat numeroase metode de îndepărtare a tatuajelor. Printre acestea se numără îndepărtarea chimică sau dermabraziunea, care nu mai sunt indicate în zilele noastre, deoarece pot lăsa cicatrici inestetice. În ceea ce privește dermabraziunea, acestea mai este folosită chiar și în prezent și reprezintă o decolorare treptată a zonei unde este poziționat tatuajul. Această procedură necesită mai multe ședințe, prin care se îndepărtează țesutul exterior, lucru ce permite o decolorare treptată.

De asemenea, tatuajele pot fi îndepărtate și prin metoda chirurgicală, care se referă la eliminarea pigmentului prin decuparea pielii. Din păcate, această tehnică nu este una dezirabilă, deoarece lasă cicatrici, care arată mai rău decât tatuajul în sine.

„Am încercat și îndepărtarea chirurgicală, din păcate rezultatele chirurgicale nu pot fi mai bune decât tatuajul, din cauză că se îndepărtează și, uneori, în contextul în care tatuajul este realizat de persoane mai puțin dotate sau neavizate, atunci se poate să impună îndepărtarea inclusiv a țesutului subcutanat. Din păcate, am avut asemenea situații. Dar, ca și idee, practic noi am adus în interiorul țesutului un tuș, este o substanță pe care am introdus-o în interior. Laserul face ca celulele care au ingerat, practic sunt macrofagele care mănâncă acest tuș, se umplu cu tuș și mor și ele rămân pe loc. Asta este explicația științifică.”, a declarat medicul Lucian Popa, medic chirurgie plastică reconstructivă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Dr. Lucian Popa: „Laserul face ca acele celule care s-au fibrozat cu tușul în ele să fie distruse”

O altă metodă des utilizată în ultimii ani este laserul. Comparativ cu celelalte metode, precum dermabraziunea sau excizia chirurgicală, tratamentul cu laser este considerat cel mai sigur. Siguranța poate fi explicată prin faptul că laserul se adresează numai pigmenților colorați ai tatuajului și nu afectează pielea sau alte structuri din jur.

Pielea din jurul tatuajului răspunde bine la tratamentul cu laser, iar riscul de apariție a cicatricilor este minim. Acesta este cel mai mare avantaj al laserului, pe lângă faptul că ajută la eliminarea tatuajului.

„Laseul face ca acele celule care s-au fibrozat cu tușul în ele să fie distruse. Practic le face să explodeze. Tușul acela se va împrăștia în țesutul subcutanat și, de regulă, rămâne acea pigmentare și aceasta este definitivă. Existau, la un moment dat, niște tehnici propose în Japonia cu o substanță care putea să atragă acest tuș… N-am fost satisfăcut de rezultate, așa că am renunțat la ea.”, a adăugat dr. Lucian Popa.

Adauga un comentariu