Prima pagină » Informații utile » Cum poți crește și îngriji un pui de struț? Iată tot ce trebuie să știi despre această pasăre, care este din ce în ce mai căutată în România

Cum poți crește și îngriji un pui de struț? Iată tot ce trebuie să știi despre această pasăre, care este din ce în ce mai căutată în România

16 mai 2025, 12:44,
în Informații utile

Un pui de struț poate crește repede, câte 1 cm pe zi, însă este important să primească tot ce este necesar pentru o dezvoltare armonioasă.

Alimentația și spațiul în care sunt ținuți sunt doi factori foarte importanți pentru o dezvoltare armonioasă. Creșterea acestora în România este într-o continuă dezvoltare.

Iată ce trebuie să știi despre un pui de struț

Fiind păsări destul de rezistente, acestea sunt mai puțin pretențioase la condițiile de climă și de alimentație. Acestea pot rezista și la temperaturi de îngheț, însă dacă îți dorești să aibă performanțe, este important să nu îi expui la temperaturi scăzute, ci în adăposturi închise. Vara trebuie ținuți în adăposturi de unde să aibă acces la pajiști și pășuni naturale.

Primele 3 luni din viața unui pui sunt cele mai critice, întrucât rata mortalității este ridicată dacă nu se respectă câteva condiții de bază. Este esențial ca puii să fie ținuți într-un adăpost curat, uscat, bine ventilat și ferit de curenți de aer. Temperatura ambientală trebuie să fie menținută între 28 și 30 de grade Celsius în prima săptămână, scăzând progresiv până la 22-24 de grade Celsius.

Puii au nevoie de o zonă bine iluminată pe timpul zilei, dar cu o luminare difuză pe timp de noapte, pentru a nu se stresa. În ceea ce privește hrănirea, aceștia nu trebuie forțați să mânânce în primele 24 de ore după eclozare. Apoi, hrana trebuie să fie special formulată pentru nevoile lor. Acest lucru înseamnă că le trebuie o combinație de minimum 20% proteine, calciu, fosfor, vitamine și fibre.

Se recomandă folosirea concentratelor destinate puilor, disponibile în comerț, pentru a le asigura o dietă echilibrată. Struții tineri trebuie feriți de umezeală și de frig, întrucât își pot pierde penajul. Află cum poți îngriji și puii de curcă.

Alte informații valoroase pentru îngrijirea lor

În același timp, este indicat să li se ofere periodic pietriș fin, pentru a le facilita digestia. Aps trebuie să fie mereu proaspătă, în recipiente joase, care să prevină înecul. Puii pot fi predispuși la diaree sau la alte probleme digestive dacă apa nu este curată sau dacă sunt supraalimentați.

Un pui sănătos crește rapid, ajungând la 15-20 kg în doar câteva luni. Spațiul de mișcare este și el foarte important, având nevoie de o zonă sigură în care să se poată deplasa liber. Lipsa mișcării poate duce la deformări ale picioarelor sau la probleme articulare. De asemenea, zgomotele puternice și stresul trebuie evitate, întrucât pot afecta sistemul imunitar al puilor.

După vârsta de 3 luni, puii pot fi mutați într-un țarc exterior, bine împrejmuit. Îngrijirea lor implică trecerea treptată la furaje cu un conținut mai scăzut de proteine, dar mai bogate în fibre. Legumele tocate, lucerna și plantele verzi pot fi introduse în alimentație, alături de grâu sau porumb măcinat.

Important de menționat este că aceste păsări trebuie înregistrate și identificate, mai ales dacă sunt crescute în scop comercial. Pentru că puii pot deveni curioși sau agitați, este important să fie obișnuiți treptat cu oamenii și cu alți pui.

Dacă îngrijirea este corectă, în aproximativ 1 an poate ajunge la maturitate, cu o greutate de peste 100 kg.

Îngrijirea și creșterea unui pui de struț implică o alimentație echilibrată și un mediu sigur, întrucât chiar dacă este o pasăre rezistentă, în primele luni este vulnerabilă.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
observatornews.ro
Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
Playsport.ro
Ultimele cuvinte ale cosmonautului care a căzut din spațiu. Rusul Vladimir Komarov știa că...
Evz.ro
Trupa care l-a promovat pe Georgescu se retrage. Scandalul e uriaș
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 iunie 2025
13 iunie 2025