Prima pagină » Cancan » Cum prepară Majda Aboulumosha cel mai bun cozonac pentru Sărbători. Acest ingredient este special
Cum prepară Majda Aboulumosha cel mai bun cozonac pentru Sărbători. Acest ingredient este special

Cum prepară Majda Aboulumosha cel mai bun cozonac pentru Sărbători. Acest ingredient este special

20 dec. 2025, 11:00,
Redacția BZI în Cancan

Dacă ți-ai propus să impresionezi anul acesta musafirii ce-ți vor călca pragul în ziua de Crăciun, ce-ai spune dacă i-ai surprinde cu o rețetă specială de cozonac? Majda Aboulumosha te învață cum să pregătești cel mai delicios desert festiv, cu umplutură de ciocolată și cacao!

Cozonacul este „vedeta” incontestabilă în prag de Sărbători. Mirosul de aluat cald și aromele de nucă sunt semne că se apropie Crăciunul, de aceea gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai ingenioase.

Rețeta Majdei Aboulumosha de cozonac
Majda Aboulumosha (38 de ani) propune o variantă irezistibilă, creată special pentru iubitorii de ciocolată care nu vor să renunțe nici la gustul tradițional de nucă și cacao. În emisiunea „Vorbește Lumea”, de la PRO TV, vedeta a prezentat, pas cu pas, rețeta ei specială de cozonac.

Ingrediente
Pentru maia:

50 g drojdie proaspătă / 25 g drojdie uscată
1 linguriță zahăr
50-70 ml lapte călduț
Pentru aluat:

1,2 – 1,2 kg făină albă tip 000
290 g unt 80% grăsime
200 ml lapte rece
4 ouă întregi
8 gălbenușuri
350 g zahăr
1 vârf sare
Coaja rasă de la o lămâie
Coaja rasă de la o portocală
Esență rom
Esență vanilie
Esență portocoală
Pentru umplutură

750 g nucă măcinată
4 albușuri
400 g zahăr
60 g cacao
Ciocolată
Esență rom
Esență vanilie
Esență portocală
Mod de preparare
Maia: Într-un bol mic, dizolvă drojdia împreună cu zahărul în laptele călduț și lasă amestecul 5-10 minute.

Aluat: Adaugă amestecul obținut peste făină, împreună cu restul ingredientelor. Frământă totul bine până obții un aluat elastic și lasă-l la dospit 8-12 ore.

Umplutură: Combină nuca măcinată cu zahărul, cacaoa și albușurile. Adaugă ciocolata mărunțită, esențele și încorporează totul bine.

Pregătirea finală și coacere: Împarte aluatul în două părți egale, întinde umplutura, rulează strâns și așază rulourile în forme tapetate cu unt și făină sau hârtie de copt. Preîncălzește cuptorul la 180°C, apoi pune cozonacul la copt, la 150–160°C, timp de 50 – 60 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. La final, unge desertul cu apă și zahăr, iar, opțional, presară fulgi de migdale pentru decor.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2025
25 decembrie 2025
Articole similare
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
02:00
Drumurile din comuna Oțeleni vor fi modernizate! Primăria caută firme pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 2,4 milioane de euro
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
02:00
Specialiștii din domeniul juridic – despre noile reguli fiscale și sancțiuni legale care pot afecta persoanele fizice și juridice din 2026: „Impactul va fi resimțit nu doar la impozitul pe profit, ci și la impozitarea veniturilor persoanelor fizice și a TVA pentru anumite categorii de bunuri și servicii”
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
02:00
Aeroportul Internațional din Iași va cheltui peste 4 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță a sistemelor de securitate
Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
02:00
FOTOVIDEO Localnicii din comuna Șcheia au ajuns la disperare! Pe drumul din satul Poiana Șcheii este groapă lângă groapă. Primar: „Nu e chiar atât de speriat, sunt alte drumuri mai rele”
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
02:00
Combinatorul șef din primărie stă bine pe cash
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
02:00
Un preot din Iași a colindat, împreună cu 22 de copii, pentru a strânge bani de excursie. Părintele Ștefan Popescu: „Ei își doresc să meargă la mare”
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
02:00
Muzeul Național al Literaturii a inaugurat expoziția dedicată personajelor lui Ion Creangă. Bojdeuca poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-17:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
02:00
Scandal în club cu Mișu, premarul?
Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
02:00
FOTO Acești tineri au dat lovitura cu un produs unic în Iași. Folosesc rețetele autohtone din Italia: „Nu există mulți producători care fac așa ceva”
Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni
02:00
SPORT Se anunță noi jucători la Politehnica Iași! Echipa are nevoie de 4 fotbaliști pentru a acoperi posturile după plecările din ultimele săptămâni