Cand mergi la supermarket, nu ai foarte multe variante cand vine vorba de oua. Iar daca te-ai intrebat cum poti sa iti dai seama daca ouale pe care le cumperi provin de la gaini bolnave, citeste in continuare articolul pentru a afla cum sa descoperi oua sanatoase, de la pasari sanatoase.
Nu exista nimic mai bun decat un ou delicios, perfect fiert sau prajit. Indiferent ca iti plac ouale prajite in tigaie, ouale-jumari, posate sau fierte, stii ca un ou mai bun va contribui intotdeauna la un mic dejun mai bun. Insa ouale pe care le consuma familia ta provin oare de la gaini sanatoase sau – fara sa stii – ai mancat toata viata ta oua nesanatoase?
In primul rand, este important sa determini ce este, cu adevarat, o gaina sau puicuta sanatoasa. O gaina sanatoasa are acces la o varietate de alimente si mananca orice are nevoie. Asta include si carnea. Gainile nu sunt facute sa fie vegetariene. Gainile adora gandacii, insectele, serpii, rozatoare si tot ceea ce mai pot gasi prin curte si este suficient de lent pentru a putea fi mancat.
Nutrientii de care se bucura o gaina bine hranita sunt transmisi mai departe catre ouale sale. Pentru a obtine acesti nutrienti, o gaina trebuie sa aiba acces la mult spatiu deschis, sa fie libera sa se miste si sa aiba aer proaspat. O gaina care este inchisa intr-o “baterie” mica intreaga ei viata pur si simplu nu va oferi oua de calitate buna – acestea nu vor avea aceeasi calitate precum ouale gainilor de curte, care sunt libere.
Cum iti poti da seama cum arata un ou bun? Atunci cand de hotarasti daca sa cumperi de la o ferma locala sau sa cauti in continuare ouale ideale din punct de vedere al calitatii, verifica aceste caracteristici:
Coaja de ou – grosimea si densitatea: daca abia ai atins un ou si acesta s-a crapat sau s-a spart imediat, cauta in continuare. Cu cat este mai bogata in nutrienti dieta unei gaini, cu atat mai buna va fi starea generala de sanatate a pasarii, cu atat va fi mai tare coaja oului pe care il produce. Un ou ar trebui sa fie destul de dificil de spart daca este intr-adevar sanatos si provine de la o gaina sanatoasa.
Culoarea galbenusului: Cei mai multi cumparatori de la oras sunt obisnuiti cu galbenusuri deschise la culoare, un galben-pai, deschis. Aceasta nu este, de fapt, culoarea ideala pentru un galbenus de ou. Galbenusurile de ou de la gaini ar trebui sa fie oranj / portocalii si cu cat culoarea este mai puternica, mai aprinsa, cu atat mai bine. Verifica si tu cateva oua diferite pentru a compara culorile galbenusului si asigura-te ca furnizorul tau iti ofera oua bune, de calitate, de la gaini sanatoase.
Densitatea galbenusului: in calitate de cumparator, tu ar trebui, de asemenea, sa te uiti la densitatea galbenusului de ou atunci cand vrei sa determini calitatea unui ou. Galbenusurile de la gaini sanatoase tind sa fie mai dense, mai groase si mai rotunde. Asta inseamna ca oul are un gust mai bun si mai multi nutrienti.
Cercetarile din domeniu sustin importanta unei nutritii bune la gaini. Un raport din Oxford Journal arata ca, prin cresterea consumului de betacaroten la gaini, va creste si concentratia de betacaroten care se gaseste in ouale acelor gaini.
O alta publicatie de peste hotare, Journal of Agricultural Food Chemistry, sustine ca o crestere a nivelului de acid docosahexaenoic (n.r. – acesta este un acid gras Omega-3 care este o componenta primara si structurala din creierul uman, cortexul cerebral, piele etc.) inregistrata in dieta unei gaini a afectat si cantitatea de acizi grasi Omega-3 care se gasesc in ouale produse de acea gaina.