WoW!

Cum să cultivi ceapă verde în ghiveciul din balcon sau de pe pervaz

Publicat: 23 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să cultivi ceapă verde în ghiveciul din balcon sau de pe pervaz

Traiul într-un apartament de bloc nu permite amenajarea unei grădini ca la carte, însă, pentru a avea legume proaspete la discreţie, poţi oricând lua în considerare varianta unei grădini în ghivece. Descoperă, în continuare, cum poţi să cultivi aromata ceapă pe balconul apartamentului tău!

1. Ceapă în ghiveci: alegerea ghivecelor

Cultivarea cepei în ghiveci nu se diferenţiază mult de cea standard, în grădină, însă vine cu o deosebire esenţială: ghivecele. Acestea ar trebui să fie încăpătoare, pentru a-ţi permite să cultivi mai multe fire de ceapă în interiorul unui singur vas.

În funcţie de spaţiul de care dispui, alege ghivece pe măsură – late şi adânci. Oricare ar fi alegerea ta, însă, este important să te asiguri că fiecare ceapă în parte va dispune de circa 7 cm de pământ numai pentru ea însăşi.

2. Ceapă în ghiveci: seminţe sau răsaduri?

Cultivarea cepei în ghivece, pornind de la seminţe, este cea mai ieftină variantă. Cu toate acestea, dată fiind durata sa, ideal ar fi să preferi cultivarea din răsaduri.

Dacă ai decis să cultivi ceapă din seminţe, asigură-te că acestea sunt sădite în pământul din ghiveci cu circa 2-3 luni înaintea ultimului îngheţ. Plasează seminţele la o adâncime de circa 1-2 cm şi tine vasele în interiorul casei până când temperaturile cresc simţitor.

În ceea ce priveşte răsadurile, acestea trebuie, la rândul lor, plasate pe balcon abia când temperaturile exterioare depăşesc valoarea de 10 C. Plantează-le în ghivece încăpătoare, la o adâncime de 5 cm şi lăsa o distanţă între ele de circa 7-8 cm.

Indiferent care este metoda preferată, asigură-te că viitoarele cepe beneficiază de un sol bogat în substanţe nutritive, îmbunătăţit cu compost, şi cu un drenaj bun.

În cazul în care ţi-ai propus să amenajezi o grădină diversă de legume pe balcon, afla că ceapă poate fi cultivata cu încredere alături de alte legume gustoase, precum sfecla, morcovi, salata sau varza.

3. Ceapă în ghiveci: îngrijirea legumelor

Cepele, indiferent dacă sunt plantate în grădina sau în ghivece, au nevoie de lumină din belşug – mai precis, cel puţin 6 ore de soare direct zilnic. Mută-le poziţia pe balcon, dacă este nevoie, în aşa fel încât să le asiguri necesarul de lumină.

De asemenea, cepele au nevoie şi de o cantitate relativ mare de apă. Ori de câte ori pământul de la suprafaţa ghivecelor cu cepe este uscat, înseamnă că a sosit momentul să le uzi din nou. În mijlocul verii, pe timp de canicula, este posibil să fii nevoit să le uzi chiar o dată la 3 zile. Evită, totuşi, umiditatea în exces, care va determina putrezirea cepelor.

Legumele tale din ghivece nu vor avea nevoie de îngrăşământ, cu atât mai puţin de unul bogat în azot – această substanţă nutritivă încurajează dezvoltarea frunzelor în detrimentul bulbilor.

4. Ceapă în ghiveci: cum scapi de dăunători

Dacă remarci prezenţa unor pete albe pe frunzele de ceapă, este posibil să te confrunţi cu tripsi, dăunători din ordinul Thysanoptera. Pentru a evita pagubele pe care insectele înaripate risca să le producă, elimină-le cu insecticid organic de îndată ce le zăreşti.

Adauga un comentariu