Prima pagină » Culinar » Cum să faci o compoziție delicioasă de sarmale? Iată care sunt cele mai utile trucuri și cantitățile exacte!

Cum să faci o compoziție delicioasă de sarmale? Iată care sunt cele mai utile trucuri și cantitățile exacte!

03 dec. 2025, 13:01,
Redacția BZI în Culinar

E important să știi cum se face o compoziție delicioasă de sarmale, pentru că acestea sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, dar nu numai. Sunt foarte spornice, consistente și gustoase. Există sute de rețete de sarmale. Fiecare familie are combinație proprie de condimente și de cărnuri, tehnicile de împachetare și timpi de fierbere.

Sarmale sau preparate similare se fac în toată zona Balcanilor. Baza o reprezintă un amestec de orez și carne sau orez și diverse legume, condimentate ambele, și apoi învelite în foi de varză crudă sau murată, de viță de vie sau chiar de ștevie. Chiar și în interiorul aceleași țări diferă rețetele, însă principiile de bază rămân aceleași.

Cum să faci o compoziție delicioasă de sarmale

Pentru sarmalele cu carne se folosește de cele mai multe ori carne de porc pentru că este mai grasă, iar sarmalele ies mai suculente și mai gustoase. Există și varianta de amestec de carne de porc cu vită, de curcan sau de pui.

Pentru compoziția de sarmale vei avea nevoie de 2 verze murate; 1 kg carne de porc tocată; 100 g orez; 2 cepe medii; 200 g pastă de tomate; 250 g kaizer afumat; sare; piper; cimbru; foaie de dafin; boia dulce; piper boabe și  2-3 linguri ulei.

Se desfac foile verzei, se spală și se lasă la desărat în apă rece. Dacă este nevoie, se schimbă apa până când foile de varză sunt potrivit sărate. Apoi li se taie cotoarele și se opresc foile cele mai bune. Restul se toacă mărunt.

Ceapa tocată mărunt se călește în ulei. Se adaugă orezul spălat și scurt și se lasă aproximativ 2 minute amestecând constant.

Se pun linguri de pastă de tomate și 1 pahar cu apă. Se acoperă și se alsă să fiarbă până sosul începe să scadă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Apoi se amestecă până se omogenizează cu carnea tocată și condimentele.

În centrul fiecărei foi de varză se pune câte o lingură de compoziție și se rulează nu foarte strâns, dar suficient de bine, cât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă cu restul de pastă de tomate, cu kaizerul afumat și cu condimente.

Apoi, într-o cratiță se pune un strat de varză tocată, apoi se așază sarmalele. Printre ele se mai pune amestecul de varză tocată, acesta fiind și ultimul strat. Se pune apă cât să acopere sarmalele, se acoperă și se pune oala la fiert la foc mic. Din când în când se mai rotește oala. După o oră, se dau la cuptor, unde se mai lasă 60 de minute.

Ce cantități de ingrediente trebuie să folosești pentru acest preparat

Pentru ca sarmalele să fie delicioase, este nevoie de un echilibru între cantitatea de orez și cea de carne folosite. În general, proporția corectă este de 100 gr de orez la fiecare kilogram de carne folosit. În felul acesta, compoziția entru sarmale va fi bine legată, pufoasă și suculentă.

Dacă vei pune mai mult orez, sarmalele vor ieși prea tari, iar dacă vei pune prea puțin compoziția nu se va mai lega așa cum trebuie.

Pentru a face 100 de sarmale cu carne tocată de porc sau amestec porc vită ai nevoie de aproximativ 2 kilogram de carne și 200 g de orez.

În funcție de cât de bune sunt foile, 3-4 verze ar trebui să fie suficiente. Restul ingredientelor le vei pune în funcție de cum îți plac sarmalele, mai condimentate sau nu. Pentru 100 de sarmale din carne de porc vei avea nevoie de 2 kg de carne. Vei folosi aceeași cantitate și dacă alegi să faci sarmale dintr-un amestec de carne tocată de vită și porc. Cu aceste sfaturi, o sa-ti iasă o compoziție de sarmale delicioasă.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025