Salata de ton clasică este o gustare extrem de sățioasă și ușor de realizat, fiind una dintre cele mai populare și iubite rețete. În plus, acest preparat se poate mânca chiar și în zilele de post cu dezlegare la pește.
Simplitatea și gustul sunt cele două caracteristici care definesc salata de ton. Aceasta este o rețetă care aduce echilibrul perfect între proteinele din ton, prospețimea legumelor și aroma delicioasă a unui dressing bine ales.
Cum să faci o salată de ton clasică
Salata de ton este un preparat care poate fi gata într-un timp record, atunci când ești pe grabă sau vrei o gustare sănătoasă și plină de vitamine. În plus, poate fi perfectă atât pentru zilele călduroase de vară, cât și pentru perioada de după sărbătorile de iarnă, când organismul are nevoie de ceva mai fresh.
Cu siguranță, există mai multe tipuri de combinații pentru salata de ton, dar la toate se pot folosi atât legume proaspete, cât și legume congelate. Poate fi mâncată la micul dejun, la prânz și, de ce nu, la cină.
Pentru salata de ton clasică ai nevoie de următoarele ingrediente: o salată verde, o conservă ton în suc propriu, o ceapă, un ardei gras, două roşii, sare, piper, o lingură ulei de măsline și două linguriţe de zeamă de lămâie.
În felii, în bucăți sau mărunțit, tonul la conservă vine sub diferite forme, iar unele sunt de preferat altora, în funcție de rețetele pe care ai plănuit să le prepari. Tonul feliat este echivalent cu un steak, iar fulgii de ton sunt bucăți mici de ton.
Pentru tartine delicioase, de multe ori preferăm să folosim ton mărunțit, în timp ce, pentru a-l consuma în salate cu legume sau paste, putem alege tonul felii sau pe cel bucăți.
Mod de preparare
În primul rând, se scurge zeama din conserva de ton și se spală foarte bine și se curăță. Se taie ceapa, ardeiul și roșiile felii, iar frunzele de salată se rup cu mâna. Toate ingredientele se pun într-un vas, se presară sare și piper, se pune zeama de lămâie, uleiul și apoi se omogenizează foarte bine. Salata de ton este sănătoasă, deoarece în general peștele este o sursă de acizi grași omega-3 și proteine. Iată cum să faci o salată de ridiche neagră.
Tonul este bogat în calciu, fosfor și proteine, având un conținut nutrițional valoros. De altfel, conținutul caloric este scăzut, deci poate fi utilizat la prepararea mâncărurilor dietetice bogate în proteine. Pentru salate, tonul este un ingredient cheie, deoarece poate fi combinat cu o mulțime de legume, după preferința fiecăruia.
În general, o salată de ton conține 70 de calorii pe 100 de grame, ceea ce înseamnă cam 3,5% din totalul de 2.000 de calorii, doza zilnică recomandată. De asemenea, dacă ții o dietă și vrei să știi mai detaliat numărul de calorii, poți folosi un calculator al caloriilor pe suta de grame pe internet.
Dacă te întrebi cât de des trebuie consumată salata de ton, ei bine, nu există o limită conform căreia să te oprești din mâncat salată, deoarece este un aliment foarte benefic. Nutriționiștii încurajează consumul de legume proaspete și spun că acestea ar trebui să se regăsească în meniul nostru. Odată ce vei consuma o salată de ton clasică, vei avea mai multă energie, datorită numărului mare de vitamine și minerale.