WoW!

Cum să obţii ceapă verde din ceapa uscată. Secrete pentru reușita culturii de ceapă

Publicat: 20 mart. 2020

Dacă ai o grădină, oricât de mică ar fi ea, este timpul să o folosești pentru a trăi mai sănătos și pentru a avea o viață mai activă. Desigur, cu cât ai mai mult spațiu la dispoziție cu atât mai bine: o poți împărți inteligent pentru a te bucura atât de zone de relaxare cât și de spații în care să experimentezi noi culturi de la an la an.

Poți folosi terenul pe care îl ai la îndemână pentru a realiza straturi în care să cultivi legumele tale preferate (poți crește castraveți, usturoi, ceapă și multe altele). În acest fel vei face mișcare în mod natural, te vei relaxa în natură și vei consuma alimente sănătoase și pline de nutrienți.

Ei bine, printre culturile care se dezvoltă foarte bine în condițiile climatice de la noi este ceapă. Creșterea cepei în grădină se face cu ușurință și nu necesită o prea mare experiență în ale grădinăritului. Și, după cum o să vedem împreună, presupune o activitate relaxantă și revigorantă care se poate face în familie.

CREȘTEREA CEPEI ÎN GRĂDINĂ: GHIDUL GRĂDINARULUI ÎNCEPĂTOR

Creșterea cepei în grădină te va scoate din casă încă de la începutul primăverii. De îndată ce temperaturile nu mai scad sub pragul înghețului poți începe munca ta în grădină. Vei vedea, odată ce ți-ai ieșit din zona de confort te vei simți mult mai bine și mai relaxat. În plus, în sezon îți vei putea face cele mai fresh salate de primăvară.

Dar, hai să vedem ce presupune îngrijirea culturii de ceapă și obținerea de legume sănătoase și rezistenţe pe toată durata anului.

Alegerea perioadei de semănat
După cum am spus deja, creșterea cepei în grădină începe primăvara devreme. Ceapă se simte cel mai bine atunci când afară nu este foarte cald, ceea ce înseamnă că nu se va cultiva în solarii: o poți face dacă vrei să dezvolți o afacere în agricultură, dar despre asta o să discultăm într-un articol separat.

Așadar, dacă temperaturile pe timp de noapte nu mai scad sub 0 grade Celsius, atunci poți începe creșterea cepei în grădină încă din martie. Dacă vremea este răcoroasă și ploioasă cu atât mai bine. Ceapă este rezistentă și va crește fără probleme chiar dacă afară nu este foarte cald. Desigur, dacă primăvara este una capricioasă, cultivarea cepei poate fi amânată până la sfârșitul lui aprilie.

Pregătirea solului

Dacă ai posibilitatea este bine să folosești îngrășământ natural de origine animală pe locul în care vei crește ceapă în grădină. Îngrășământul îl poți pune toamna pentru că nutrienții lui vor pătrunde în pământ pe toată durata iernii. Primăvara, îngrășământul rămas va fi introdus în pământ de îndată ce te vei apuca de săpat.

Poți utiliza și fertilizatori agricoli, dar evită substanțele bazate pe azot. Azotul dăunează în prima parte a dezvoltării culturilor de ceapă – azotul se folosește pentru culturile de salată, sau castraveți în solarii.

Primăvara, înainte de plantarea arpagicului, va trebui să sapi pământul. O poți face manual dacă vrei un plus de mișcare în aer liber. Pământul trebuie să fie afânat și mărunțit, așadar nu uita de greblă.

Atunci când pregătești terenul ai grijă să extragi rădăcinile de buruieni pe care le găsești. Înlătură orice urmă de păpădie sau de alte plante care ar putea să afecteze bună dezvoltare a cepei tale. Poți face unul, două straturi pentru creșterea cepei în grădină, în funcție de cât de bogată vrei să fie recolta ta și de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

În aceste straturi pregătește rândurile în care vei introduce arpagicul. Rândurile trebuie să aibă 2, 3 centimetri adâncime și să se afle la o distanță de aproximativ 20 de centimetri unul față de altul. Poți trasa rândurile folosind o scândură dreaptă și ușor ascuțită: o apeși ușor pe strat, pentru a crea noi rânduri drepte.

Alegerea și cultivarea arpagicului

Creșterea cepei în grădină se face prin cultivarea arpagicului. Este metoda cea mai ușoară și cea mai eficientă. Pentru a avea culturi bogate și cepe sănătoase trebuie să alegi cu grijă materialul de semănat. Arpagicul trebuie să fie tare la apăsare și să aibă un diametru care să nu depășească 1.25 centimetri. Dacă este mic se dezvoltă greu, dacă este prea mare ceapă va produce sămânță.

Cultivă arpagicul pe rândurile deja create. Păstrează o distanță de o palmă între doi bulbi alăturați – aproximativ 3 centimetri.

Acoperă fiecare rând cu atenție și udă straturile tale la final cu apă aplicată sub formă de ploaie. Astfel pământul va rămâne afânat, permițând bună dezvoltare a culturii de ceapă.

Îngrijirea culturilor de ceapă

Creșterea cepei în grădină nu necesită prea mare atenție. Însă va trebui să plivești straturile tale de îndată ce observi apariția buruienilor. Altfel, ceapă se va dezvolta cu greutate și va fi predispusă apariției bolilor.

Plivește buruienile fără a afecta bulbii de ceapă. Îți recomand să înlături buruiana când nu este încă dezvoltată pentru a o face fără efort și fără a mișca ceapa de abia formată.

Udă straturile în special atunci când temperaturile sunt ridicate. Aplică apa în ploaie și doar seara, sau dimineața devreme atunci când încă este răcoare.

Înlătură dăunătorii pe care îi observi, în special cărăbușii în luna mai. Poți aplica și măsuri profilactice pentru prevenirea bolilor, așa cum este mâna – folosește compuși din magazine de specialitate respectând informațiile specificate.

Recoltarea cepei

Creșterea cepei în grădină se face până înspre sfârșitul verii. Când frunzele cepei încep să se usuce se oprește irigarea straturilor. Apă în exces va afecta legumă și poate favoriza apariția mucegaiului: ceapă se înmoaie, pierzându-și rezistența.

Incepe recolta atunci când frunzele încep să se culce la pământ. Frunzele rămase în picioare pot fi culcate manual înainte de extragere. Poți scoate ceapă folosind o săpuță de mici dimensiuni pentru a avea un mai mare control asupra operațiunii. Astfel vei evita înțeparea cepei sănătoase.

Lasă ceapă culeasă la uscat. O poți pune la soare, sau în spații semiumbrite. Ferește-o de ploaie și rotește ceapă frecvent pentru o uscare cât mai eficientă.

Înlătură apoi frunzele uscate și păstrează recolta într-un spațiu răcoros și uscat. Astfel vei avea ceapă proaspătă până la primăvara următoare.loading...

Adauga un comentariu