Rețetă simplă și rapidă pentru hamburgeri de casă din șuncă și piept de pui, mult mai sănătoși și la fel de gustoși ca cei clasici. Nu sunt deloc greu de făcut, dar e nevoie de puțin timp, pentru că se vor face în casă atât bugerul, cât și chiflele.
Hambugerii de casă sunt o alternativă excelentă la cei din comerț, permințându-ți să controlezi ingredientele folosite și să te bucuri de un preparat mai sănătos și mai gustos. Aceștia sunt ușor de făcut, pot fi aromați după bunul plac și se potrivesc de minune cu diverse topping-uri și garnituri.
Cum să pregătești cel mai bun hamburger de casă
Carnea de vită la chiflă cu câteva legume, brânză, ketchup și ceapă au apărut în Statele Unite încă de la începutul secolului al XX-lea. Există mai multe teorii despre locul din care provine de fapt hamburgerul. Cele mai populare preting că hambugerul provinde din orașul german Hamburg, unde oamenii au mâncat șuncă prăjită pe pâine foarte mult timp.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, apărea prima rețetă pentru așa-zisul cârnat de Hamburg. O altă declarație spune că istoria se datează de la compania de transport maritim Hamburg America Line, care trebuia să servească pasagerilor sanvișuri similare cu hambugerul de astăzi.
Până în prezent, nu știm exact care este orgininea acestui aliment. Adevărul este că prepararea cărnii și a sosului sau a legumelor nu este dificilă. Pentru ca hamburgerul să-și mențină forma, este indicat să umezești carnea în mâini, să modelezi biluțele și apoi să le presezi într-o chiftea cu o grăsime de cel mult 2 cm.
Asta în cazul în care faci cu carne, hamburgerul se poate face și doar cu șuncă, „ham” venind din engleză și înseamnă „șuncă”. Astfel că, vei avea nevoie de 500 grame piept de pui tocat; șuncă; 1 ou; 2 linguri pesmet; 1 ceapă mică tocată fin; 2 căței de usturoi pisați; 1 linguriță sare; 1/2 linguriță piper; 1/2 linguriță boia dulce; 1 lingură ulei de măsline. Apoi pentru asamblare ai nevoie de chifle pentru burger; salată verde; felii de roșii; castraveți murați; felii de brânză (cheddar, mozzarella etc.); sosuri după preferință (maioneză, ketchup, muștar).
Mod de preparare
Poți toca pieptul de pui la robotul de bucătărie sau la mașina de tocat carne, sau poți cumpăra piept de pui gata tocat. Asigură-te că este tocat fin, dar nu pastă. Poți personaliza compoziția de pui adăugând și diverse condimente sau ierburi aromatice, precum oregano, busuioc, chimen, coriandru sau chili.
Amestecă într-un bol pieptul de pui tocat cu oul, pesmetul, ceapa, usturoiul și condimentele. Omogenizează bine ingredientele și lasă compoziția la frigider pentru 15-20 de minute. Formează 4-5 chiftele plate și egale ca dimensiune. Încinge o tigaie grill sau una antiaderentă și unge-o cu ulei de măsline.
Gătește fiecare burger timp de 4-5 minute pe fiecare parte, până capătă o crustă aurie și sunt bine pătrunși în interior. Opțional, adaugă o felie de cașcaval, cheddar sau mozzarella peste fiecare burger în ultimele 2 minute de gătire. Taie chiflele pe jumătate și rumenește-le ușor în tigaie.
Unge partea inferioară cu sosul preferat, adaugă salata verde, burgerul de pui, șunca, o felie de brânză (dacă nu ai adăugat-o deja în timpul gătirii), roșiile și castraveții murați. Acoperă cu partea superioară a chiflei. Dacă vrei burgeri mai suculenți, evită să îi apeși cu spatula în timpul gătirii. Hamburgerii de casă se servesc calzi, alături de cartofi prăjiți, inele de ceapă sau o salată proaspătă.