Prima pagină » Culinar » Cum să pregătești o tocăniță cu organe de miel. Cele mai delicioase rețete pentru sărbători

Cum să pregătești o tocăniță cu organe de miel. Cele mai delicioase rețete pentru sărbători

18 apr. 2025, 09:47,
în Culinar

Tocănița cu organe de miel este un fel de mâncare nelipsit din bucătăria românească, mai ales în perioada sărbătorilor, când preparatele din măruntaie sunt la mare căutare. De asemenea, drobul se aliniază în rândul tradițiilor, iar astfel vei aduce pe masă aromele autentice.

Din punct de vedere nutrițional, carnea de miel și, în special, organele sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, minerale și vitamine din complexul B. Ficatul este unul dintre cele mai bogate alimente în fier, esențial pentru a preveni anemia și a susține metabolismul celular.

Tocăniță cu organe de miel

Tocănița cu organe de miel este un preparat culinar tradițional românesc, apreciat pentru savoarea intensă și textura delicată. Pentru această rețetă ai nevoie de 600 de grame de organe de miel, printre care ficat, inimă și plămâni, 2 cepe mari, 3-4 căței de usturoi și 2 linguri de ulei de floarea-soarelui. În plus, trebuie să mai pregătești 1 lingură de pastă de tomate, 200 de mililitri de apă sau supă de carne, 1 frunză de dafin, dare și piper. Opțional, poți adăuga puțină boia dulce pentru culoare și aromă. Un alt deliciu tradițional este cozonacul pufos.

Pentru început, spală bine organele de miel și pune-le la înmuiat în apă rece timp de 30 de minute, pentru a elimina impuritățile. Opărește fiecare tip de organ separat 3-5 minute, apoi scurge-le bine. Într-o cratiță adâncă, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă, apoi adaugă usturoiul și călește încă 1 minut. Taie organele în bucăți potrivite și adaugă-le în cratiță. Rumenește-le ușor, amestecând constant, 3-4 minute. Încorporează pasta de tomate și amestecă bine. Toarnă apa sau supa, adaugă foaia de dafin, sare și piper. Acoperă cratița și lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de 25-30 de minute, până când sosul scade și se leagă. Servește tocănița fierbinte, alături de mămăligă sau pâine de casă.

Drobul de miel, vedeta mesei de sărbători

Drobul din organe de miel, învelit tradițional în prapur, este un preparat nelipsit de sărbători. Astfel, pentru această rețetă sunt necesare 500 de grame de organe de miel, 1 legătură ceapă verde și 2 fire usturoi verde, 1 legătură de leuștean și 1 legătură de pătrunjel, 2 ouă fierte și 2 linguri de pesmet. De asemenea, mai ai nevoie de 2 linguri untură de miel sau ulei, sare, piper și cimbru după gust, precum și 1 prapur de miel pentru învelit. Poți încerca și rețeta tradițională ardelenească de tobă de casă.

Fierbe organele separat în apă cu puțină sare până se înmoaie. Scurge-le și toacă-le mărunt sau dă-le prin mașina de tocat carne. Într-o tigaie, încinge untura și călește ceapa și usturoiul verde până devin translucide. Lasă-le să se răcească. Într-un bol mare, combină organele tocate, verdețurile călite, pesmetul, condimentele și ouăle fierte. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Întinde prapurul în tavă, tapetează-l cu untură, așază umplutura, rulează și pliază marginile. Coace drobul la 180 de grade Celsius timp de 40 de minute, până capătă o crustă aurie. Lasă preparatul să se răcească puțin înainte de a-l tăia felii. Se poate servi atât cald, cât și rece, alături de salată verde sau murături. Tocănița cu organe de miel și drobul vor fi vedetele mesei de sărbători.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nu-ți ține toți banii la bancă! E o mare greșeală, avertizează specialiștii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025