Prima pagină » Culinar » Cum să pregătești „taci și înghite”. Rețeta ce păstrează gustul autentic al tradiției românești

Cum să pregătești „taci și înghite”. Rețeta ce păstrează gustul autentic al tradiției românești

04 apr. 2025, 11:29,
în Culinar

Rețeta de „taci și înghite” este un preparat autentic al bucătăriei românești, ce reunește simplitatea ingredientelor tradiționale cu savoarea preparatelor din zonă. Inspirată din rețetele străvechi, transmise din generație în generație, această mâncare a găsit echilibrul perfect dintre gusturi și texturi.

Preparat este unul tradițional românesc, cel mai probabil originar din Ardeal, cunoscut și sub denumirea de „mămăligă în straturi”. Acest fel de mâncare este sățios și se bazează pe ingrediente precum mămăliga, brânza, smântâna, ouăle și, opțional, diverse tipuri de carne afumată.

Rețeta tradițională de „taci și înghite”

Preparatul se bazează pe mămăliga fiartă și pe cele mai bune ingrediente tradiționale, care împreună se transformă într-o mâncare sățioasă și plină de savoare. De asemenea, poți încerca și alte rețete pentru felul 2, atunci când rămâi fără idei.

Pentru mămăligă ai nevoie de 500 de grame de mălai, 1,5 litri de apă și 1 linguriță de sare. Pentru garnitură trebuie să pregătești 300 de grame de cârnați afumați, 200 de grame de slănină afumată, 150 de grame de telemea și 150 de grame de brânză de burduf. Opțional, poți adăuga un praf de piper negru și câteva fire de pătrunjel proaspăt pentru decor.

Pune apa la fiert într-o oală mare, adaugă sarea, iar când începe să fiarbă, toarnă treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor. Reduce focul și lasă mămăliga să fiarbă lent, timp de 20-25 de minute, până când devine densă și se desprinde ușor de pe marginile oalei. Într-o tigaie, prăjește feliile de cârnați până devin rumenite și călește slănina până își eliberează aroma și devine crocantă. Acestea vor fi așezate deasupra mămăligii fierbinți. Ulterior, adaugă cuburile de telemea și brânza de burduf, care se vor topi ușor în contact cu mămăliga caldă. După ce mămăliga este gata, toarn-o într-un castron mare sau servește-o direct în farfurii adânci. Aranjează feliile de cârnați și slănina peste mămăligă. De asemenea, poți presăra puțin piper negru și pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de culoare și aromă.

Cum să pregătești un bulz cu cârnați

Pentru cei care doresc o variantă diferită, dar la fel de autentică, rețeta de bulz cu cârnați este o alternativă ideală. Această variantă îmbină savoarea mămăligii proaspăt preparate cu aroma intensă a cârnaților, creând o combinație care nu poate lipsi de pe mesele de sărbătoare. O altă mâncare simplă și delicioasă este rețeta de spanac și ochiuri.

Pentru bulz sunt necesare 600 de grame de mălai, 1,5-2 litri de apă, 1 linguriță de sare și 50 de grame de unt sau ulei. Pentru umplutură ai nevoie de 300 de grame de cârnați afumați și 150 de grame de telemea sau brânză de burduf. Opțional, poți pune ceapă roșie  și un praf de boia dulce pentru aromă.

Pune apa la fiert într-o oală mare împreună cu sarea și untul. Odată ce apa atinge punctul de fierbere, adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașele. Lasă totul să fiarbă la foc mic, până când compoziția capătă o consistență densă și cremoasă, aproximativ 20-30 de minute. Într-o tigaie, prăjește rondelele de cârnați până devin rumenite și crocante la exterior. Pentru un plus de gust, poți căli și ceapa roșie până devine aurie, apoi adaugă cârnații prăjiți și se presară un praf de boia dulce, ca să intensifici aroma preparatului. După ce bulzul este gata, se transferă într-un castron sau direct pe farfurie. Așază umplutura cu cârnați, ceapă și brânză sfărâmată deasupra, astfel încât ingredientele să se îmbine cu mămăliga fierbinte. Brânza se va topi parțial, creând un efect cremos și delicios. Pentru un plus de savoare, poți adăuga și un strop de ulei de măsline sau o linguriță de unt topit la final. Fie că alegi rețeta de „taci și înghite” sau varianta de bulz cu cârnați, te vei bucura de un preparat tradițional.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Filmul morţii lui Rareş Ion. Maru l-a instigat să se injecteze "în venă sau în cap", apoi nu a vrut să sune la ambulanţă ca să nu-şi facă probleme
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 aprilie 2025
18 aprilie 2025