Această lipie libaneză, numită și pită sau khubz, este un element de bază în bucătăria libaneză și în multe culturi din Orientul Mijlociu. Este una dintre primele tipuri de pâine coapte de popoarele antice din Mesopotamia și Egipt. Este simbolul ospitalității fiind servită la fiecare masă, indiferent de ocazie.
Lipiile libaneze sunt subțiri, moi și perfecte pentru shaorma sau pentru a fi servite cu hummus. Mirosul de pâine făcută în casă este ispititor, iar această rețetă este super gustoasă și ușor de făcut.
Cum să prepari acasă lipie libaneză
Tradițional, aceasta este ruptă în bucăți mici și folosită pentru a ridica și a consuma mâncăruri precum hummus, falafel, babaganoush sau diverse tocănițe. În multe case libaneze, lipia este coaptă zilnic, proaspătă. Vei avea nevoie de 500 g făină; 300 ml apă călduță; 1 linguriță de sare; 1 linguriță de zahăr; 1 pliculeț drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă); 2 linguri de ulei de măsline. Se începe prin activarea drojdiei, amestecându-se într-un bol drojdia cu zahărul și puțină apă călduță.
Amestecul se lasă să stea 5-10 minute, până când devine spumos, semn că drojdia este activă. Într-un bol mare, se adaugă făina și sarea, după care se toarnă amestecul de drojdie și restul de apă călduță. Se frământă aluatul până când devine elastic și omogen. La final se încorporează uleiul de măsline, continuând frământarea pentru a obține o textură fină.
Aluatul se acoperă cu un prosop curat. Se lasă la dospit într-un loc cald pentru aproximativ o oră, până când își dublează volumul. După ce a crescut, aluatul se împarte în bucăți egale, care se modelează în bile. Fiecare bilă se întinde într-o formă rotundă și subțire, de aproximativ 3-4 mm grosime.
Se încinge o tigaie antiaderentă sau o plită la foc mediu, iar lipiile se coc individual. Fiecare lipie se așează în tigaia fierbinte și se lasă să se coacă timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până când se umflă și capătă o culoare brună.
Cum se servește
Utilizarea lipiei libaneze variază, de la a fi servită simplă, caldă, ca acompaniament pentru mezze, la a fi umplută cu diverse ingrediente și rulate în sandvișuri rapide. Este baza pentru preparate precum shaorma. În bucătăria modernă, lipia libaneză este folosită și ca bază pentru pizza sau pentru a face chipsuri de lipie, prin simpla coacere a feliilor subțiri în cuptor, cu cu puțin ulei de măsline și condimente.
Pentru păstrarea lipiei proaspete, se recomandă să fie înfășurată într-un prosop curat imediat după coacere. În felul acesta își va păstra textura moale și fragedă. Lipia poate fi depozitată la temperatura camerei într-o pungă de hârtie sau într-o cutie ermetică pentru câteva zile.
Dacă nu este necesară o păstrare pe termen mai lung, aceasta se poate congela. Lipiile sunt așezate separat, fie prin rulare, fie prin intercalarea cu folie alimentară, astfel încât să nu se lipească între ele. La nevoie, lipia paote fi încălzită câteva minute în cuptor, redobândidu-și astfel pufoșenia.
Pentru ca lipia să fie cât mai aromată și moale, un tric util este frământarea temeinică a aluatului. Apoi, este necesară o perioadă optimă de de dospire într-un mediu cald și ferit de curenți de aer.
Folosirea unui pic de zahăr ajută la activarea drojdiei și obținerea unei lipii mai pufoase. Pentru o textură mai elastică, se poate adăuga în aluatul pentru lipie libaneză și puțin iaurt.