„Samosas” este un aperitiv de nelipsit de pe mesele indienilor. Reţeta constă în pateuri triunghiulare umplute cu un amestec de legume gătite sau cu carne. Gustarea aceasta delicioasă merge perfect cu sosul tradiţional de Raita Dip, un fel anume de-a spune sos tzatziki.
Pentru aluat, torni într-un bol făina şi sarea. Într-altul, baţi oul şi adaugi apa. În mijlocul amestecului uscat, torni amestecul lichid. Frămânţi aluatul până devine elastic şi îl întinzi cu sucitorul până capătă o consistenţă nici prea subţire, nici prea groasă. Tai aluatul în fâşii late.
Pentru umplutură, fierbi cartoful. Ulterior, încingi uleiul într-o tigaie. Pui ceapa tocată mărunt, morcovul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare, usturoiul curăţat şi zdrobit, ardeiul iute curăţat, spălat şi tăiat feliuţe, cartoful fiert tăiat cuburi, mazărea, pudra de curry, sarea şi piperul după gust. Amesteci şi căleşti câteva minute.
Pui câte o lingură cu umplutură la capătul fiecărei fâşii din aluat şi începi să formezi triunghiurile până termini capătul celălalt. Le prăjeşti în uleiul încins dintr-o cratiţă până se rumenesc.
Pentru sos, descojeşti, speli şi dai prin răzătoare castravetele, apoi îl scurgi de lichid. Într-un bol, amesteci castravetele cu iaurtul, cu pudra de turmeric şi menta mărunţită, apoi amesteci. Serveşti aperitivul cu acest sos.