Hipotiroidia este o boala care se intalneste foarte des. Se estimeaza ca 3 pana la 5 % din populatie sufera de hipotiroidie. Se intalneste mai des la femei decat la barbati si procentul de imbolnavire creste o data cu varsta.
Exista doua cauze des intalnite ale hipotiroidiei. In primul caz, hipotiroidia apare dupa o inflamatie anterioara (sau prezenta) a glandei tiroide care imbolnaveste (sau chiar distruge) o mare parte a celulelor tiroidei si astfel nu se mai pot produce suficienti hormoni. In acest caz boala se numeste tiroidita autoimuna ( sau tiroidita Hashimoto ) si determina o inflamare a glandei care este cauzata de sistemului imunitar al pacientului.
In al doilea caz , hipotiroidia apare in urma tratamentului medical. Pentru tratarea corespunzatoare a tiroidei bolnave se recurge la indepartarea totala sau partiala a acesteia. In situatia indepartarii partiale, daca partea de glanda ramasa nu produce suficienti hormoni, in cele din urma va aparea hipotiroidia. De cele mai multe ori partea ramasa produce destui hormoni si acopera necesarul organismului. Se intampla insa ca la unii pacienti sa devina evident chiar si dupa cativa ani faptul ca partea de tiroida ramasa nu face fata necesarului de hormoni.
Vezi si: Care sunt consecintele excesului de vitamina D?
Gusa, sau alte boli ale tiroidei pot fi tratate cu iod radioactiv. Scopul aceste terapii (in cazul afectiunilor benigne) este distrugerea unei parti din tiroida pentru a impiedica cresterea gusei si a impiedica producerea hormonilor in cantitate prea mare (hipertiroidie). Cateodata rezultatul tratamentului cu iod radioactiv este ca sunt distruse prea multe celule si pacientul se confrunta cu hipotiroidia, un an sau doi mai tarziu. Se prefera aceasta varianta in locul hipertiroidiei.
Mai sunt si alte cauze rare, ale hipotiroidiei, una dintre ele fiind existenta unei glande tiroide complet normale dar care nu produce suficienti hormoni din cauza unor probleme aparute la glanda pituitara. Daca acesta glanda nu produce suficient TSH (Hormonul de stimulare a tiroidei) atunci tiroida nu primeste “semnalul” de a produce hormoni si nu-i produce.
Ghimbirul este o sursa bogata de zinc, magneziu si potasiu, iar proprietatile sale puternic antiinflamatoare pot contribui la imbunatatirea functionarii tiroidei. Adaugati feliute de ghimbir proaspat in supe sau alte preparate culinare. Asadar, beti doua sau trei cesti de ceai fierbinte de ghimbir. Reteta: 4-5 felii de ghimbir proaspat se pun intr-o ceasca cu apa clocotita. Lasati la infuzat timp de cinci minute, apoi adaugati putina miere.