Secretele istoriei

Cum şi-a început cariera celebra Nellie Bly

Publicat: 14 nov. 2019

Cum şi-a început cariera celebra Nellie Bly. Nellie Bly s-a născut pe 5 mai 1864 sub numele de Elizabeth Jane Cochran. Din cauza faptului că se îmbraca în roz, a fost poreclită „Pinky”. Michael, tatăl ei, a fost un muncitor de rând şi apoi morar. A ajuns să cumpere moara în care lucra și tot pământul din jurul casei familiei.

Odată cu trecerea anilor a ajuns să deţină atât de mult pământ încât satul a ajuns să se numească Cochran’s Mills (Morile lui Cochran).

Mary Jane, mama ei, a fost casnică. Aceasta şi-a crescut inclusiv copii dintr-o căsnicie anterioară.

Bly și-a schimbat numele de familie în adolescenţă din Bly în Cochrane, adăugând un „e” la sfârșit. Din cate se pare îsi dorea asta pentru a-l face mai sofisticat. A învățat un semestru la o școală cu internat, dar a renunțat din cauza lipsei banilor.

Cochran s-a mutat cu familia ei la Pittsburgh în anul 1880. A fost anajata, la o publicaţie ce redacta editoriale misogine, să scrie un editorial de răspuns adresat redactorului. Aceasta a folosit pseudonimul „Lonely Orphan Girl”.

Redactorul a fost atât de impresionat de inteligența și ardoarea cu care a fost scris articolul, încât a cerut ca autorul lui să fie angajat permanent.

Când a aflat că autorul era o fată de 16 ani, el a vrut să se răzgândească, dar Cochrane l-a convins să o angajeze.

Femeile-jurnalist foloseau la acea vreme pseudonime, iar pentru Cochran, redacția a ales numele de „Nellie Bly”, adoptat de la personajul ce a dat numele cântecului lui Stephen Foster.

Nellie Bly s-a concentrat la începutul activității de la Dispatch pe soarta femeilor muncitoare, scriind o serie de articole de investigație despre muncitoare.

Cum şi-a început cariera celebra Nellie Bly

Presiunea editorială a împins-o însă către paginile pentru femei, în care se tratau subiecte de modă, societate și grădinărit, subiecte tratate de obicei de femeile jurnaliste din vremea respectivă.

Nemulțumită de aceste îndatoriri, a luat inițiativa de a călători în Mexico în calitate de corespondent.

La doar 21 de ani, a stat acolo aproape jumătate de an, relatând despre viața și obiceiurile mexicanilor; depeșele ei au fost publicate ulterior sub formă de carte sub titlul Șase luni în Mexic.

Într-una din relatări, a protestat împotriva încarcerării unui ziarist local care criticase guvernul mexican, pe atunci condus dictatorial de Porfirio Díaz.

Când au aflat despre relatarea lui Bly, autoritățile mexicane au amenințat că o vor aresta, determinând-o să plece din țară. Întoarsă acasă, l-a denunțat pe Díaz ca țar dictatorial care oprima poporul mexican și controla presa.loading...

Adauga un comentariu