Coronavirus

Cum te poți infecta cu noul coronavirus la toaletă? Descoperire uluitoare în China

Publicat: 30 aug. 2020

Urme de coronavirus au fost descoperite în toaleta unui apartament neocupat din Guangzhou, China. Acest fapt sugerează că patogenul a fost purtat prin aer și prin țevile de canalizare și amintește de izbucnirea unui focar de SARS în Hong Kong în urmă cu 17 ani, scrie Bloomberg.

Urmele de SARS-CoV-2 au fost detectate în luna februarie pe chiuvetă, robineți și pe mânerul dușului dintr-un apartament în care nu mai locuise nimeni de multă vreme, au declarat cercetătorii chinezi de la Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor local. Toaleta contaminată se află deasupra unui apartament în care locuiau cinci persoane confirmate cu o săptămână înainte cu infecție Covid-19.

Cercetătorii au realizat un experiment în care au încercat să observe dacă virusul se poate răspândi prin țevile de apă prin particule mici de apă formate din tragerea apei. Ei au observat că astfel de particule, numite aerosoli, în băile aflate la 10-12 etaje mai sus de apartamentul în care locuiau persoanele bolnave.

Un caz asemănător a avut loc în Hong Kong, în 2003, când 329 de rezidenți ai unui complex rezidențial s-au îmbolnăvit de SARS, infectându-se din cauza canalizării defectuoase. 42 dintre rezidenții complexului au murit atunci în cel mai devastator focar de SARS dintr-o comunitate mică.

Noul coronavirus se răspândește în principal prin picături de salivă eliberate din gură sau nas în timpul vorbirii, respirației, tusei sau strănutului. Un studiu realizat în februarie asupra 73 de pacienți cu Covid-19 a arătat, însă, că la mai mult de jumătate dintre ei au fost descoperit urme de virus în scaun.

Cercetări anterioare au arătat că trasul apei la toaletă poate genera aerosoli cu germeni, iar acele particule pot rămâne în aer pe perioade lungi și pot fi dispersate pe distanțe mai mari de un metru în spații închise și neventilate.

De ce cuprul omoară virusurile?

Multe spitale din străinătate au înlocuit suprafețele cel mai frecvent atinse cu cupru pentru a ajuta la reducerea răspândirii virusurilor și a proteja sănătatea vizitatorilor. Dar de ce?

Cuprul a fost folosit în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri. Soldații egipteni și babilonieni își ascuțeau săbiile de bronz (un aliaj de cupru și staniu), iar așchiile metalice rezultate erau folosite pentru tratarea rănilor.

Tot în trecut, cuprul a fost utilizat pentru vindecarea afecțiunilor medicale în China și India, și este o componentă importantă a medicinei indiene ayurveda de astăzi. Chiar și Hipocrate folosea oxidul de cupru și carbonatul de cupru pentru a trata infecțiile pielii.

Studiile recente din întreaga lume au arătat că prin utilizarea cuprului pe suprafețele atinse în mod regulat în spitale există o reducere de până la 90% a numărului de microorganisme. Aceste suprafețe includ șinele pentru pat, brațele scaunelor, butoanele de la lift, mesele pentru pat, robinete și clanțe.

Cum omoară virusurile

Fiecare atom de cupru conține un electron liber care afectează virusurile și bacteriile prin oxidarea lor. Cuprul modifică astfel morfologia virusurilor în mod ireversibil, prin atacarea proteinelor din învelișul lor înainte de distrugerea completă.

Coronavirusurile umane rezistă doar 10 minute pe suprafețele din cupru, în timp ce pe alte suprafețe precum PVC, ceramică, sticlă sau oțel inoxidabil acest virus persistă mai multe zile.

Adauga un comentariu