Actualitate

Cum trebuie condusă mașina cu cutie automată. Ce să nu faci ca să nu-i defectezi transmisia

Publicat: 07 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum trebuie condusă mașina cu cutie automată. Ce să nu faci ca să nu-i defectezi transmisia
Anumite greșeli în conducerea unei astfel de mașini duc la defectarea transmisiei automate

Cum trebuie condusă mașina cu cutie automată. Multă lume, în special șoferii începători, preferă o mașină cu transmisie automată celei cu cutie manuală. Și aceasta deoarece este mult mai ușor de condus, te eliberează de stres în trafic și are un consum redus de combustibil.

Mașinile cu transmisie automate au devenit în ultima vreme din ce în ce mai populare, iar motivele sunt variate. Astfel, unii le preferă deoarece sunt mult mai ușor de condus decât cele cu cutie manuală. Apoi, confortul și ușurința manevrării în trafic contează foarte mult pentru cei care optează pentru o astfel de mașină. Nu în ultimul rând, consumul redus de combustibil (benzină sau diesel) cântărește foarte mult în decizia unora de a alege transmisia automată.

Și totuși, mulți șoferi comit anumite greșeli în conducerea unei astfel de mașini încât se defectează transmisia automată. Iar reparația este destul de costisitoare dacă nu ești atent. Așa că mai bine înveți să o conduci corect dacă nu vrei să bagi adânc mâna în buzunar.

Cum trebuie condusă mașina cu cutie automată ca să nu se defecteze transmisia

În cele ce urmează vă prezentăm o serie de reguli ce trebuie respectate atunci când conduci o mașină cu transmisie automată.

1. Atunci când stai mai mult în mașină, nu o lăsa pe modul Drive. Din cauza supraîncălzirii pot apărea probleme la transmisie. Cel mai bine este să oprești motorul sau să o pui pe modul Park.

2. Când nu trebuie folosit modul Neutral. Ei bine, nu face asta în timp ce cobori o pantă pentru că nu vei economisi combustibil, ci din contră! Mai mult, te pui în pericol deoarece vei reduce capacitatea de a controla mașina! De asemenea, asta îți afectează și transmisia.

Totodată, nu e bine să folosești modul Neutral când aştepţi la semafor sau când te deplasezi bară la bară. Asta dăunează mașinii tale și nici nu ai prea mult control asupra ei. Când traficul este aglomerat, cel mai bine e să rămâi în modul Drive şi cu piciorul pe frână.

3. Trecerea din modul Drive în modul Reverse se face doar după ce mașina se oprește. În caz contrar, vei pune prea multă presiune pe transmisie și se va defecta în cele din urmă. Așadar, întâi frânezi, apoi dai cu spatele!

Un singur picior pentru acționarea pedalelor

4. Cum trebuie condusă mașina cu cutie automată. Atunci când conduci o mașină cu cutie automată, foloseşte doar un picior pentru acționarea pedalelor. În caz contrar poţi apăsa, accidental, pe ambele pedale, mai ales în situaţii stresante. Iar acest lucru îți afectează transmisia.

5. Nu trece în modul Park înainte de a opri autoturismul. Altfel, riști să deteriorezi mecanismul de blocare al transmisiei. Iar atunci când staționezi, activează frâna de parcare. În caz contrar, cu timpul se va distruge dispozitivul care are scopuld e a bloca transmisia.

6. Fii atent la nivelul de combustibil. Nu este bine să conduci cu rezervorul aproape gol, ține-l măcar la un sfert din capacitate. Afişajul de bord te poate păcăli și riști să rămâi în „pana prostului”. Nu în ultimul rând, și combustibilul lubrifiază mare parte din mecanisme.

7. Protejează transmisia de lichide! Ai grijă să nu intre lichide în transmisie pentru că se va defecta și va trebui să o înlocuiești.

Cele mai accesibile mașini cu cutie automată

Este greșit să ne gândim că transmisia automată este rezervată doar maşinilor lente şi relaxante. O astfel de mașină are foarte multe avantaje față de cea cu cutie manuală, însă prețul este mai mare. Și totuși puteți găsi și unele modele accesibile ca preț. Iată așadar cinci astfel de modele de mașini cu cutie automată:
– Skoda Citigo
– Dacia Sandero
– Citroen C1
– Kia Rio
– Opel Corsa
Acum, dacă te-ai hotărât asupra modelului, nu-ți mai rămâne decât să înveți cum trebuie condusă mașina cu cutie automată.

Adauga un comentariu